Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimarts 2 Desembre 2014
Des del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), amb la col·laboració de la Secció de Conservació de la Biodiversitat (DARPAMN), estem portant a terme un estudi per conèixer l’efecte del paisatge i l’activitat agrícola sobre les poblacions de varies espècies d’ocells que habiten a la plana de Lleida. Una de les mesures de seguiment que s’està aplicant és el marcatge de gralles (Corvus monedula) amb anelles de PVC (de color blau amb un codi alfa-numèric blanc de 3 xifres).
Els resultats de l’estudi ens permetran aprofundir en el coneixement de l’estat d’aquestes poblacions i en els mecanismes de resposta d’aquesta espècie als canvis ambientals provocats per l’activitat agrícola.
 
Amb aquest objectiu, demanem la col·laboració d’aquelles persones que observin algun individu marcat amb alguna d’aquestes anelles i ens puguin indicar lloc i moment de l’observació.
 
Persona de contacte:
Francesc Sardà, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya
Francesc.sarda@ctfc.cat
Recordem que aquestes lectures també es poden entrar al portal de marques especials de l'ICO: http://marques.ornitologia.org/

Dimarts 2 Desembre 2014
Continuem endavant amb la iniciativa relacionada amb el portal Ornitho.cat de fer una selecció de les millors fotos rebudes cada trimestre i, en especial, designar la millor foto de cada període. Es tracta d’un reconeixement honorífic que esperem que motivarà encara més la tramesa de fotos al portal i també de millor qualitat.
 
Aquí donem a conèixer la selecció de la millor foto del segon trimestre que ha anat a càrrec de Jordi Bas, fotògraf especialitzat en fotografia de natura.
 
Esperem que aquesta proposta sigui del vostre interès i serveixi també per fixar-nos encara més del valor del material que aporten tots els observadors a ornitho i que va en augment tant qualitatiu com quantitatiu.
 
Millor foto  2T / 2014
 
Foto guanyadora: Hortolà (Emberiza hortulana)
 
http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&mid=27235
 
Data: 29/04/14
 
Lloc: Pla de Gates, Roses, Alt Empordà

La foto il·lustra un mascle d’hortolà en migració o ja en el territori de cria. Es tracta d’una foto senzilla, però molt ben resolta: ben enquadrada, amb espai cap on està mirant l’ocell i el fons és molt “net” amb llum suau molt compensada. Tot i ser, aparentment, un dia ennuvolat, té un punt de lluentor a l’ull, molt important en ocells d’ulls negres. També combina perfectament els colors de l’ocell amb els de la planta i el fons: el color de les flors més tendres és el mateix que el del bec, el verd del fons és molt semblant al verd del carpó o el marró general de l’ocell, per exemple,  s’assembla al d’algunes flors seques.
 
Autor. Miquel Bonet, tinc 42 anys i sóc de Barcelona. Ja des de jove em vaig començar a interessar per la natura i la fotografia. Després de deixar el món de l’escoltisme em vaig dedicar principalment a fer muntanya, fins que, a la primavera del 97, va arribar la meva primera sortida a mirar ocells als Aiguamolls de l’Empordà, en companyia del meu gran amic Salva Solé. Aquesta sortida va ser l’inici d’una progressiva fal·lera que ens va portar a recórrer primer tota Catalunya, per passar després a visitar altres llocs de la península, d’Europa, i des del 2003 també del món, en el que va ser el meu primer viatge ornitològic fora del Paleàrtic (Sud-àfrica). De sempre ens acompanyaven les càmeres amb la il·lusió de documentar (sense cap altre pretensió) les especies vistes, però va ser llavors que vaig deixar enrere les diapositives per entrar a l’era digital, amb la Coolpix 4500 i el ‘boom’ del digiscoping. Aquest any he tornat a sortir bastant per Catalunya, després d’uns anys força més relaxat. En part es gràcies també a l’adquisició d’un nou equip que és, evidentment, amb el que vaig fer la foto de l’hortolà. Un cos Nikon 7100 amb l’objectiu 300 2.8 de la mateixa marca i el duplicador 2x. Com en molts casos, la foto de l’hortolà va arribar d’una revolada. Esperant en un lloc que sabíem bo per a una altra espècie, van aparèixer un parell d’hortolans en moviment. Van creuar la pista de dalt a baix, parant-se en unes plantes a certa distància, oferint-nos la possibilitat de tenir un fons llunyà i net. En aquests casos es tracta de ser discret, amagat darrere el cotxe, tenir un bon pols i disparar força (l’equip pesa, no hi havia temps de muntar trípode, i la foto està feta a 1/320 sg), i moure’s un pel per trobar el fons net. La qualitat i la capacitat d’ampliació de l’equip fan la resta, que és molt.
 
Altres fotos destacades d’aquest trimestre. En segon lloc cal esmentar les fotos de cinc territs menuts en vol feta per Camilo Albert Fernández:
 
 http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&backlink=skip&mid=28097
 
Segons comenta en Jordi Bas: M’agrada molt, ja que sembla una sèrie de fotografies superposades: un amb les ales amunt, el següent avall i l’altre amunt … L’enquadrament és correcte i la llum d’un dia ennuvolat provoca que no hi hagin ombres. L’arc que forma la trajectòria dels ocells la fa encara més interessant. Per posar-hi algun “però”, jo l’hi hauria retallat tota la part de baix per fer-la panoràmica.
 
En tercer lloc, destacar la foto de Víctor Cañadas amb una perdiu de mar en vol:
 
http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&mid=27268
 
Està molt bé perquè es difícil de seguir i d’enquadrar un ocell volant ràpid com és el cas. La foto potser està una mica massa centrada, tot i el retall fet al processar-la, però segueix sent una molt bona foto.
 
Finalment, com a foto humorística, hem d’esmentar la següent del Joan Rodríguez:
 
http://www.ornitho.cat/index.php?m_id=54&mid=29423
 
Enhorabona a aquests tres fotògrafs per la seva habilitat i per mostrar unes fotos tan destacades!
 
Jordi Bas patrocina la selecció de fotos d’aquest trimestre

Dimarts 2 Desembre 2014
Els organitzadors del Delta Birding Festival (ICO, Oryx i la Fundació Catalunya La Pedrera) es van marcar l’objectiu addicional de destinar finançament a un projecte d'investigació i conservació. Finalment, es destinaran 4.000€ a aquesta iniciativa, complint amb l’objectiu marcat quan es va planificar l'esdeveniment.
L'ICO reprendrà una estació Sylvia que va haver-se d'aturar per manca de recursos a la llacuna de l'Alfacada, espai gestionat per la Fundació Catalunya La Pedrera. El Programa Sylvia està basat en l'anellament científic i ofereix dades de molta qualitat per estudiar les tendències poblacionals i diagnosticar problemes de conservació en la nostra avifauna.
En paral·lel a aquesta acció i, dintre del Projecte LIFE Delta Lagoon, al costat de la llacuna de l’Alfacada es preveu recuperar un espai de 60 ha. (propietat de l’INCASOL) per a l’avifauna. Aquestes modificacions en l'hàbitat, propiciaran l'aparició d'espècies d'ocells associades a les comunitats vegetals que es volen recuperar. Amb aquest fons procedent del Delta Birding Festival també es farà un seguiment de la colonització d'aquest nou espai.
El passat 26 de novembre es va fer l'entrega simbòlica del xec de 4.000€ destinats al projecte, que executarà l'ICO. En la fotografia, d'esquerra a dreta, Santi Mañosa  (President de l'ICO), Miquel Rafa (Director de la Fundació Catalunya - La Pedrera) i Francesc Kirchner (representant d'ORYX).

Dimarts 2 Desembre 2014
El dia 1 de desembre, va començar la temporada hivernal del SOCC 2014. Recorda que és molt important fer els dos censos per aconseguir una bona comparació de les dades. Si tens algun dubte pots consultar la metodologia SOCC al web, i estem a la teva disposició per a qualsevol aclariment.

Aquest hivern, a més, molts col·laboradors estrenarem la llibreta del SOCC. La majoria de participants que la van sol·licitar ja l'han rebut. Tots els col·laboradors del SOCC podeu disposar gratuïtament de la llibreta per fer els vostres censos.

Aprofitem l'ocasió per recordar-vos que encara ens falta rebre alguns censos de la primavera passada. Si ets dels pocs que encara té pendent d'enviar-nos les dades, t'agrairem que ens les fessis arribar ben aviat.

Moltes gràcies per fer possible el projecte.

Martí Franch
socc.ico@gmail.com / Tf. 93 256 59 91

Dimarts 2 Desembre 2014
Recentment s'ha publicat el Tercer Informe del Comitè Avifaunístic de Catalunya que inclou els anys 2009-2011. Aquest document recopila totes les observacions homologades en el temps transcorregut des del segon informe, en un esforç per posar al dia els arxius del comitè, que culminarà amb la propera publicació de l'informe corresponent als anys 2012-2013.Aquest informe inclou 124 observacions de 49 tàxons diferents, amb dades tan destacables com els primers registres per Catalunya de corb marí de la subespècie carbo Phalacrocorax carbo carbo, mascarell cama-roig Sula sula, polla blava d'Allen Porphyrio alleni, gavinot polar Larus glaucoides, mosquiter pàl·lid oriental Phylloscopus orientalis i repicatalons de Lapònia Calcarius lapponicus. Cal destacar el volum de citacions d'altres espècies més freqüents, com les 37 de gavià argentat de potes roses Larus argentatus, que suposen una contribució important per determinar l'estatus de l'espècie a Catalunya.

Precisament gràcies a aquest volum d'observacions, l'informe inclou un annex que descriu la fenologia, distribució i temps d'estada del gavià argentat de potes roses Larus argentatus ssp. a Catalunya.

Podeu descarregar l'informe en format PDF des de l'apartat del CAC al web de l'ICO:

http://www.ornitologia.org/mm/file/quefem/monitoratge/seguiment/cac_informe_2009_2011.pdf

Aprofitem l'ocasió per recordar-vos que penjant les vostres observacions de rareses a ornitho.cat acompanyades d'imatges o gravacions esteu contribuint a la tasca del comitè, ja que es sotmeten a homologació totes aquelles observacions del portal acompanyades de proves gràfiques o sonores.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració.

Comitè Avifaunístic de Catalunya

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats