Dijous 5 Març 2015

Els anelladors experts i auxiliars que hi vulguin participar, poden fer-ho prèvia petició i en el cas de l'ús de les instal·lacions del Parc (percnoctació) caldrà que paguin 5 euros/dia.
Com a novetat, enguany només s'anella durant els matins, de manera que la gent de la zona potser podrà anar a dormir a casa.
Els interessats en participar cal que es posin en contacte amb l'Oriol Clarabuch (clarabuch@gmail.com / 656327223) i facilitin les seves dades personals (nom i cognoms, adreça, DNI i tf) i els dies pels quals sol·liciten la seva participació.
Dijous 5 Març 2015

Aquesta campanya comptarà amb la presència d’un anellador expert, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i en resum de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquesta campanya.
Com s’ha vingut fent des de l’inici del projecte la SOM ofereix la possibilitat de participar com a voluntari en aquestes campanyes. La presència d’anelladors, auxiliars i ajudants voluntaris en general és bàsica per a poder dur a terme aquest projecte. Com l’any passat, la manca de finançament fa que no es pugui oferir la manutenció gratuïta ni tampoc els trasllats a l’illot. En concret TOTS els col·laboradors, tant locals com de fora, hauran de pagar 10 € diaris per poder fer front a les despeses de manutenció i trasllats a l’illot. Els anelladors experts que quedin encarregats de l’estació no hauran de pagar. Aquest any es necessiten tant col·laboradors com anelladors experts, per a poder cobrir els 45 dies de campanya.
Durant les darreres campanyes s’han anellat a l’illa de l’Aire una mitjana de 3000 ocells per any, destacant sempre algunes captures d’espècies rares com Sylvia curruca, Ficedula albicollis, o altres no tant rares però que s’anellen amb números prou interessants (Hippolais icterina, Phylloscopus sibilatrix, Emberiza hortulana,...), així com també dies de captures molt abundants (s’han arribat a capturar més de 600 ocells en una sola jornada).
També són interessants les poblacions d’altres espècies que nidifiquen a l’illot. Durant la campanya aprofitam per fer un seguiment de les mateixes. Podeu fer-vos una idea del que és l’illa clicant el següent enllaç un video fet durant l’estada d’un col·laborador l’any passat.
http://www.youtube.com/watch?v=vSG5ZPB-9ts&feature=youtu.be
També trobareu informació al facebook de la SOM i a la nostre web: www.menorcasom.org
El calendari per apuntar-se ja està obert, podeu demanar més informació o confirmar estades al telèfon 617.750.741 (Raül) o al correu electrònic raulescandell@gmail.com
Dijous 5 Març 2015

Jornada organitzada per la Universitat de Barcelona i Generalitat de Catalunya i el Departament de Territori i Sostenibilitat.
16 d’abril de 2015 (de 9:30h a 14:30h)
LLOC DE CELEBRACIÓ
Sala de Graus - Edifici Aulari
Facultat de Biologia (Universitat de Barcelona)
Av. Diagonal, 643 – Barcelona
PROGRAMA
9:30h - 9:40h - Benvinguda i presentació de la Jornada.
Dr. Santiago Mañosa Rifé (Universitat de Barcelona).
9:45h - 10:30h - La recuperació dels Grans Carnívors a Europa: claus i reptes.
Dr. José Vicente López-Bao (Unidad Mixta para la Conservación de la Biodiversidad (UO-CSIC-PA), Universidad de Oviedo).
10:30h - 11:00h – Pausa.
11:00h - 11:45h – Estratègies per a persistir en paisatges humanitzats: el llop com a model d’estudi.
Víctor Sazatornil Luna (Universitat de Barcelona).
11:50h - 12:35h - El paper del bestiar en la gestió i conservació del Llop Ibèric.
Vicente Palacios Sánchez (Universitat de
València).
12:40h - 13:25h - Poden els Pirineus acollir tres grans carnívors europeus?
Dr. Santiago Palazón Miñano (Generalitat de
Catalunya).
13:30h - 14:30h - Taula rodona i cloenda.
Dijous 12 Febrer 2015

Es tracta d’una marató internacional que es fa a Israel, per recaptar fons per un projecte de conservació. Aquest any tot el que es recapti anirà a parar a BirdLife Cyprus per mirar de parar la matança d’ocells migratoris que té lloc allà, on vénen els ocells cuinats amb el nom d'Ambelopoulia (http://www.champions-of-the-flyway.com/cause/).
L’equip català es diu Reservoir Birds, i òbviament està compost per tres dels editors d’aquesta coneguda pàgina web: José Luis Copete, Ferran López i Rafa Armada.
Cal fer tota la difusió possible perquè arribin donatius a través del compte dels participants de JustGiving, tot el que la gent doni, encara que siguin petites quantitats, tindrà un destí valuós, si es pot fer alguna cosa per parar aquesta massacre.
La idea de la marató és fer que la gent 'aposti' per cada equip, fent donatius a través del compte de l’equip que triïn. De manera que hi hauria un guanyador de la pròpia marató, el que trobi més espècies, però també un guanyador més important, l’equip que ha aconseguit més donatius.
El compte pels donatius a Reservoir Birds és: https://www.justgiving.com/COTFRB/
Dijous 12 Febrer 2015

Dues setmanes abans, a les poques hores d'anunciar-ho entre els socis del Zoo Club ja hi havia inscrites 450 persones A la vista que l'activitat tenia força èxit, es van fer més grups dels previstos i vam poder donar servei a unes 100 persones, amb el compromís de repetir l'activitat en altres caps de setmana per aquells que no van tenir plaça (ni més ni menys que 350 sol·licituds!).
La majoria del públic van ser famílies amb nens de diferents edats en les que generalment eren precisament aquests els qui arrossegaven els pares amb la seva incipient però intensa passió per l'observació de les aus. Els ocells del Zoo no van decebre i es van poder observar 23 espècies en unes condicions excel·lents per la seva tolerància a la proximitat humana. A part dels clàssics pit-rojos, pardals, merles i estornells, es van poder observar esplugabous, martinets i gavines vulgars quasi a un metre de distància!
L'activitat es va poder dur a terme gràcies a la col·laboració de 10 voluntaris de l'ICO que van fer el guiatge (2-3 voluntaris per grup), ajudant els assistents a identificar els ocells comuns que trobem al parc amb l'ajuda de la fitxa d'Ocells dels Jardins.
Recorda que si vols participar com a voluntari en aquesta i altres activitats, pots fer-ho posant-te en contacte amb nosaltres a ico@ornitologia.org.
