Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 23 Juliol 2015
A la Universitat de Lleida s'impartirà un curs que promet ser interessant per formar Especialistes en Turisme de Fauna. Cada vegada hi ha més persones interessades a conèixer els valors naturals del nostre entorn, proper o llunyà, i en especial la fauna que hi habita però aquest és un turisme de doble tall perquè si volem que sigui sostenible en el temps ha de ser escrupulosament responsable amb allò que s'observa i s'admira. A més, els guies han de tenir profunds coneixements dels costums de la fauna salvatge, tan per poder-la mostrar als seus clients com per no causar-li cap tipus de molèsties.

Aquest curs adreça aquestes i moltes altres qüestions des d'una perspectiva professional amb ponents que poden oferir els seus amplis coneixements i una llarga experiència en el sector. Podeu veure més informació aquí http://www.ice.udl.cat/fc/curso/1089. Si hi esteu interessats, val la pena que us hi inscrigueu aviat, abans que s'exhaureixin les places ja que està tenint molta demanda.

Dijous 23 Juliol 2015
L'observació de Mayca Martí a la Punta de la Banya, delta de l'Ebre, del passat 19 de juny d'una gavina capblanca (Larus genei) anellada (anella blanca 3RA) i comunicada a través d'Ornitho.cat suposa un nou rècord de longevitat dels ocells anellats a Catalunya. Aquesta gavina s'havia anellat com a poll també a la Punta de la Banya el 3 de juliol de 2002. En total són gairebé 13 anys (4.734 dies) xifra que s'acosta al rècord europeu amb uns 15 anys.

Dimecres 8 Juliol 2015
L'associació El Raspinell conjuntament amb la Universitat d’Estiu Ramon Llull de Puigcerdà i l’associació Signatus, organitza un curs d’Interpretació del comportament de la fauna a través dels rastres, restes i altres indicis.

Descripció del curs
A partir dels indicis que genera la fauna en un espai natural, la muntanya Cerdanya, s’arribarà a descobrir la presència i conèixer els hàbits i comportament de la fauna d’aquest lloc.

Coordinació/ Professorat
Sr. Ignasi Gómez Castellví - Autor del llibre El rastro del lobo
Sra. Sònia Cervià Peracaula - Llicenciada en biologia, fundadora d’El Raspinell, empresa de gestió i educació ambiental

Lloc de realització: CEIP Alfons I, Puigcerdà

Dates: Dimecres 15 i Dijous 16 de juliol

Inscripció: http://www.aucer.org/universitat-destiu/cursos-uni-estiu/pg07-interpretacio-del-comportament-de-la-fauna-a-traves-dels-rastres-restes-i-altres-indicis/

Dimarts 7 Juliol 2015
Ornitho.cat va rebre ahir el Premi al millor Projecte de Ciència Ciutadana en curs en un acte presentat pel periodista Xavier Graset i presidit per Eliseu Climent, editor d'El Temps, Ignasi Casdesús, secretari executiu de la Xarxa Vives d'Universitats i Vicenç Villatoro, director del CCCB -seu de l'esdeveniment-.

Els Premis Ciència Ciutadana, impulsats per la revista El Temps -amb el suport de la Xarxa Vives d'Universitats-, tenen com a objectiu promoure aquesta nova manera de fer ciència a nivell dels Països Catalans i enguany s'ha celebrat la seva primera edició. 

Ornitho.cat consolida així la seva imatge de projecte de ciència ciutadana sòlid, potent i d'interès científic que sempre s'ha esforçat per assolir. El projecte, però, no tindria la importància que té sinó fos pels milers d'aficionats a l'ornitologia del nostre país que hi aporten les seves observacions. La col·laboració de totes aquestes persones és, sens dubte, la veritable clau de l'èxit.

També ha estat fonamental el recolzament continuat de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona a aquest i altres projectes de seguiment de l'ICO i la col·laboració amb les entitats que s'encarreguen de la resta de taxons disponibles a ornitho.catSocietat Catalana d’HerpetologiaOxygastraMuseu de Ciències Naturals de GranollersCentre d'Estudis dels Rius MediterranisSociedad Herpetológica EspañolaUniversitat de Girona i Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

A més, ornitho.cat compta amb l'ajut econòmic del Patronat de Turisme de Lleida i de SWAROVSKI Optik però no es financia completament, així que els 2.500€ amb què està dotat el premi seran de gran ajut pel manteniment del projecte.

Finalment, el nostre agraïment als col·legues de l'Institut Suís d'Ornitologia per tot el seu suport en la implementació d'ornitho, i al Gaëtan i tot el seu equip a Biolovision pel seu excel·lent treball.

Moltes gràcies a tothom!

Dimarts 23 Juny 2015
TV3 ha estat rodant el programa sobre ornitologia que estrenarà el setembre amb el títol de Tocats de l'ala, possiblement bastant apropiat i descriptiu. L'ICO està treballant com assessor científic del programa i col·laborant en tot allò que l'equip de rodatge ens ha demanat. Realment, està sent una experiència interessant i gratificant veure com Televisió de Catalunya mostra interès i sensibilitat cap un món que apassiona molta gent.
El programa s'estrenarà a mitjans de setembre, en data definitiva encara per confirmar però sí que podem confirmar que es farà una presentació al Delta Birding Festival, el dissabte dia 19 al vespre. La directora i el productor del programa explicaran com va néixer la idea de fer un programa d'ornitologia, com es va posar en pràctica i mostraran un recull d'imatges dels rodatges fets fins la data. No serà un "making of" però sí que hi podreu reconèixer molta gent habitual del ram segurament en situacions, diguem-ne, peculiars.
S'han filmat escenes d'ocells i ocellaires per tot el país, per terra, mar i aire, representant perfectament la varietat d'avifauna de la nostra geografia. La col·laboració dels ornitòlegs a qui se'ls ha demanat filmar les seves activitats ha estat absoluta, per no dir completament entusiasta i entregada. Realment, això promet.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats