Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 23 Octubre 2015
Durant els dies 22, 23, 24 i 25 de septiembre, unos 80 ornitòlegs amb delegats de 25 països de les oficines europees d'anellament científic d'ocells es van reunir a Donostia en l'assemblea general que realitza EURING cada dos anys. L'objectiu principal de la trobada és la coordinació de l'anellament científic d'ocells a Europa i l'intercanvi d'informació entre oficines. A l'acte de presentació de l'assemblea van participar, entre d'altres, Juan Arizaga, director de l'oficina d'anellament d'Aranzadi, Franz Bairlein, president d'Euring, Juantxo Agirre, secretari general de la Sociedad de Ciencias Aranzadi  i Marta Rozas, del Servicio de Biodiversidad del Gobierno Vasco.Durant la trobada es va comunicar que el banc de dades d'EURING supera els 10 milions de recuperacions! L'ICO va ser present a la trobada i es va fer una expsosició oral breu sobre l'anellament a Catalunya, destacant els principals projectes de recerca que es duen a terme.

Divendres 23 Octubre 2015
Entre els dies 9 i 12 d'octubre al voltant de 100 personas es van reunir a Ceuta en el XIX Congrés d'Anellament Científic amb el lema “Migración y barreras”, trobada que reuneix cada dos anys a científics, investigadors, tècnicos i aficionats de l'ornitologia amb l'objectiu de compartir els darrers avanços en l'estudi dels ocells a través de l'anellament. El congrés va oferir conferències invitades, comunicacions orals i sortides culturals a la ciutat i també alguna jornada d'anellament.El lema del congrés “Migració i barreres” va centrar les ponències invitades i las comunicacions científiques presentades. José Luis Tellería, de la Universitat Complutense de Madrid, Alejandro Onrrubia, de la Fundació Migres i Bruno Bruderer, de l'Institut Suís d'Ornitologia van ser els encaregats de les principals conferències. L'ICO va presentar un pòster amb el resum de les dades aconseguides amb el portal de marques especials. Des de 2009, quan es va posar en funcionament, el portal ha rebut més de 65.000 lectures i disposa de les dades d'anellament de més de 49.000 ocells anellats amb un total de més de 114.000 registres. El congrés va estar organizat pel Centro de Migración de Aves de SEO/BirdLife a través del grup d'anellament Chagra amb la col·laboració del Instituto de Estudios Ceutíes, la Sociedad de Estudios Ornitológicos de Ceuta i la Consejería de Medio Ambiente y Sostenibilidad de la Ciudad Autónoma de Ceuta.

Divendres 23 Octubre 2015
El "6th International Albatross and Petrel Conference (IAPC6)" tindrà lloc a Barcelona del 19 al 23 de setembre de 2016. Marqueu aquesta data en els vostres calendaris, assistiu al congrés i difoneu el missatge entre tots els que poden estar interessats! El registre i enviament de resums estaran disponibles al portal del congrés el proper mes de gener (http://iapc6.info). El congrés se celebrarà al "Paranimf de la Universitat de Barcelona", al centre de la ciutat. La recepció tindrà lloc el 19 de setembre a la tarda. Excursions i altres activitats es realitzaran durant els dies del 17 al 19 i del 24 al 25 de setembre, incloent el festival de la ciutat "La Mercè" i el "Delta Birding Festival". Si penseu que podries donar suport al programa de beques de viatge per a estudiants, trobareu diferents formes d'esponsorització al portal del congrés o posar-vos en contacte amb nosaltres directament.
 
Si desitgeu rebre informació actualitzada sobre el congrés per favor pre-registrar-vos al portal del congrés. Per a més informació podeu visitar el portal http://iapc6.info
 
El comitè organitzador:

Jacob González-Solís, Raül Ramos, Gaia Dell'Ariccia, Laura Zango, Virginia Morera, Marta Cruz, Joan Ferrer and Carles Giménez.

Divendres 23 Octubre 2015
Ja està disponible la nova samarreta de l'ICO que es va presentar amb motiu del Delta Birding Festival. Mostra un extraordinari dibuix d'un abellerol de Martí Franch, reconegut dibuixant que ha col·laborat en nombroses guies, pòsters i altre material artístic i científic de l'entorn de les ciències naturals. El dibuix representa un abellerol al vol amb tota la seva àmplia gamma de colors amb un estil que combina l'estil realista i artístic proporcionant un resultat molt atractiu. El disseny és de Lluc Julià, excel·lent dissenyador i col·laborador habitual de l'ICO, autor entre d'altres coses, del format de la revista l'Abellerol, el logo de Ocells dels Jardins i del disseny nombrosos llibres de natura. Els interessats en adquirir-la poseu-vos en contacte amb secretaria: secretaria@ornitologia.org.

Dijous 22 Octubre 2015
El Parc Natural de Cap de Creus organitza diverses activitats científiques el proper cap de setmana del 24 i 25 d’octubre per difondre els treballs dels especialistes en ratpenats i ocells, en el que s’ha batejat com a Cap de Creus October Weekend (CCOW). Des de l’any 2007, el Parc Natural de Cap de Creus encarrega a científics del Museu de Granollers que estudiïn l’evolució de les poblacions de ratpenats que viuen al monestir de Sant Pere de Rodes. Fins ara s’hi han detectat 9 espècies, que representen un terç de les citades a Catalunya. En tot el Parc se n’han trobat 14. L’espècie de major interès és l’orellut gris (Plecotus austriacus), un ratpenat que viu en fissures i escletxes, i que té al monestir una de les colònies més importants de Catalunya.
 
L’agost d’aquest any, en col·laboració amb l’entitat ecologista IAEDEN, el monestir de Sant Pere de Rodes, el Departament de Cultura i l’empresa ICONO, es va fer una primera sessió oberta al públic on la trentena de persones assistents van poder gaudir de la proximitat dels ratpenats capturats amb xarxes al claustre del monestir. No obstant, van quedar unes 50 persones en llista d’espera. Per poder donar-los resposta, el proper dissabte es farà de nou aquesta activitat. Només s’obriran inscripcions en el cas que no es cobreixin les places disponibles amb les persones incloses a la llista d’espera de l’activitat de l’estiu.

El Parc Natural de Cap de Creus és una zona molt important per al pas migratori dels ocells que fan camí entre les zones de reproducció i les zones d’hivernada, o en sentit invers a la primavera. Ja fa 25 anys que el biòleg Ponç Feliu fa el seguiment dels ocells que passen per davant de la punta de Cap de Creus el primer cap de setmana de cada mes. Amb motiu del Dia Mundial dels Ocells, el 2 d’octubre passat, el Parc va oferir als ciutadans la possibilitat d’acompanyar-lo.

En el marc del CCOW es presenta una nova oportunitat de fer-ho. Serà aquest dissabte a la tarda, entre les 16 i les 19 hores. Totes aquelles persones interessades podran anar a les 16h al far per anar fins a la Punta. Es recomana portar prismàtics o telescopi terrestre, qui en tingui.Per primera vegada s’organitza un cap de setmana intensiu d’anellament al Parc. Durant tot el dissabte i el matí de diumenge les persones interessades podran acompanyar una vintena d’anelladors voluntaris que hi haurà a la Vall de Montjoi i el Mas de Rabassers de Baix. No cal inscriure’s, tan sols acostar-se a qualsevol dels dos punts.
 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats