Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 17 Novembre 2023
Per primera vegada l’ICO du a terme una campanya d’anellament de llarga durada al PN del Cap de Creus amb la intenció de cobrir el pas postnupcial de passeriformes. L’estació d’anellament està situada a mas Rabassers i la campanya va començar el passat 24 d’agost. Durant el mes de setembre es van anellar més de 650 ocells migradors transsaharians amb 235 mastegatatxes, 98 mosquiters de passa, 68 cotxes cua-roges, 60 tallarols de garriga, 31 bitxacs rogencs, 26 còlits grisos i 25 piules dels arbres com a més destacats. Amb l’entrada de l’octubre, el tallarol de casquet, el pit-roig i el tallarol cap-negre van passar a ser les espècies més abundants.

A hores d’ara es porten prop de 6.000 ocells amb el tallarol de casquet com a espècie més anellada (2.317), seguida del pit-roig (1.228) i el tallarol capnegre (742). Precisament aquesta darrera espècie, el tallarol capnegre, resulta especialment interessant amb l’arribada contínua d’exemplars que no són de la zona. Aquests tallarols no es queden a l’àrea d’estudi i continuen els seus desplaçaments, tot i l’abundància local d’aliment disponible.
Podeu veure l’evolució de les captures a l’aplicació.

http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Divendres 17 Novembre 2023
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la segona convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2023 en les dates següents:

PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT

Dissabte 16 de desembre 2023, Can Jordà, Santa Susanna

La prova d’accés a anellador expert tindrà lloc durant el matí i consistirà d’una part pràctica que i d’una part teòrica. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin. Hora d’inici: 8:30 h.



PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR

Dimarts 12 de desembre 2023, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona)

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.

Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 8 de desembre.

Dijous 16 Novembre 2023
Des del dia 16 de novembre de 2023 torna a estar operativa la nostra oficina del C/Girona, 168, Entresol, 5a de Barcelona. L'oficina ha quedat completament renovada per oferir un millor servei als nostres socis/es i col·laboradors/es.

Us atendrem els dilluns, dimecres i dijous de 9:00 a 17:00 i dimarts i divendres de 9:00 a 15:00. També torna a estar operatiu el nostre telèfon 93 458 78 93 en el mateix horari.


 

Dilluns 30 Octubre 2023
El pròxim dissabte 4 de novembre teniu l'oportunitat de veure la pel·lícula "The green big week" als cinemes Girona de Barcelona en el marc del Festival Suncine. 

The green big week és el repte personal de l’ornitòleg Ponç Feliu que recorre Catalunya en una setmana sense fer ús de fonts de combustibles fòssils per a l’observació i el registre d’aus residents i migratòries. Quantes espècies d’ocells serà capaç de veure? Establirà una nova marca al continent? Quins companys de viatge l’acompanyaran en un recorregut que ens mostrarà la riquesa natural del nostre territori?

El Festival Suncine és el més antic del món en el seu gènere. El seu objectiu és educar entretenint i conscienciar sensibilitzant, amb l'audiovisual com a instrument i llenguatge. Des de l’Edició 26 del Festival, el FICMA, com fins ara es coneixia, es passa a anomenar SUNCINE sent un punt de trobada de la indústria cinematogràfica i la ciutadania, que li pren el pols al planeta amb els films més actuals de temàtica ambiental.

 

Dimarts 17 Octubre 2023
El 16 d'octubre el president de l'ICO, Jordi Baucells, i el president d'Alive Fundació, Bernat Garrigós, van firmar el conveni marc de col·laboració entre ambdues entitats per a impulsar estudis i activitats entorn del seguiment i conservació dels ocells marins. El conveni dona el tret de sortida al projecte de seguiment d’ocells marins al litoral català, una proposta de ciència ciutadana per a conèixer i fer el seguiment d’aquestes espècies que resulten ser indicadores de la salut del mar. 

L’informe de l’estat de la natura 2020 va evidenciar que, a Catalunya, la biodiversitat marina està poc monitorada i té amenaces importants; la sobrepesca, la pressió demogràfica al litoral, el canvi climàtic o l’arribada d’espècies exòtiques invasores.  En el cas dels ocells, tot i que la costa catalana té tres Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) al mar, tenen nombroses espècies amenaçades i pateixen altres impactes com la captura accidental en arts de pesca. Cal, doncs, informació detallada per poder millorar la presa de decisions i la gestió. De fet, en el darrer recull d’informació sobre poblacions d’ocells a Catalunya, les aus migradores, entre les quals s’inclouen les marines més amenaçades, van ser el grup amb més manca d’informació de les espècies que es van tractar. Aquest fet fa necessari crear un seguiment que tingui per objectiu augmentar el coneixement i pugui aportar dades sobre on, quan i quants individus d’ocells marins es mouen per la costa catalana. Encara més, si tenim en compte que aquestes espècies ocupen el nivell més alt de les cadenes tròfiques del mar, el que fa que siguin molt sensibles a les alteracions que pateix el medi marí i que, per tant, siguin indicadores molt precises de la salut del mar.

Per aquest motiu, l’ICO i la fundació Alive impulsen un seguiment amb una metodologia similar al projecte de seguiment d’ocells marins ibèric (RAM). D’aquesta manera, s’obtindrà informació de qualitat que es podria integrar a escales geogràfiques superiors i cobrir, així, la costa catalana dins del context peninsular. Per a fer aquest seguiment, en una primera fase es reuneix a les persones expertes en espècies d’ocells marins de tot l’àmbit català. Paral·lelament, es treballa en una segona fase que obri el programa a la resta dels ornitòlegs catalans per tal d’impulsar el coneixement i seguiment d’aquest grup tan important per a la conservació del litoral.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats