Dijous 22 Setembre 2016

Dijous 22 Setembre 2016

La iniciativa, que es presentarà públicament aquest diumenge a les 14:15 al Delta Birding Festival, tot just abans del lliurament dels premis de la Cursa Ornitho Swarovski Optik:
Aquest congrés té com a objectiu principal crear un nou fòrum que faciliti l'intercanvi d'experiències i la difusió i publicació de nous coneixements en el camp de l'ornitologia. A més, també es vol fomentar la formació tècnica i pràctica, i impulsar la col·laboració tant a nivell dels mateixos ornitòlegs com de les entitats dedicades a l'estudi i conservació dels ocells.
Durant les properes setmanes es contactarà amb la resta d'organitzacions ornitològiques de referència de Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Andorra i Catalunya Nord, per tal d'acabar de donar forma a la iniciativa i crear el comitè organitzador que s'encarregui de confeccionar el programa científic. Si tot va bé, la primera edició del congrés es podria celebrar a finals de 2017.
Des de les tres institucions, GOB, ICO i SOM, s'espera que aquest nou congrés pugui acabar esdevenint una eina realment útil de cara a la millora del coneixement i la conservació dels nostres ocells.
Dijous 22 Setembre 2016

Ens plau comunicar-vos que acabem de rebre un premi per al Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya! Fa pocs dies es va celebrar a Halle (Alemanya) el 20è congrés del l'European Bird Census Council i el pòster que hi vam presentar per explicar el nostre nou atles va ser guardonat per votació dels assistents com a millor pòster del congrés. El podeu veure i descarregar a http://www.ornitologia.org/mm/files/NouAtles_Birdnumbers2016.pdf
El premi rebut és un exemplar del Illustrated Checklist of the Birds of the World. Volume I - Non-Passerines. Des de la coordinació del Nou Atles, pensem que aquest ha de ser un premi per a tots els que creieu en aquest projecte. Per aquest motiu la propera temporada del Nou Atles tindrà un petit nou al·licient: el participant que hi hagi aportat més informació des de l'inici del projecte (núm. de SOCCs, núm. de quadrats 1x1 km i major nombre d'espècies per quadrat 10x10 respecte a les detectades en l'atles anterior) podrà passar a recollir aquest fantàstic llibre.
Mireu la vostra disponibilitat per a la propera primavera, trieu la vostra contribució al Nou Atles (consulteu els quadrats i SOCCs disponibles) i poseu-vos en contacte amb el coordinador del projecte (atles@ornitologia.org). Si passeu per l’estand de l'ICO al Delta Birding Festival el proper cap de setmana trobareu un mapa on podreu consultar també la disponibilitat de quadrats i SOCCs.
Ah, i el més important de tot, recordeu que tots els que ja heu fet feina de camp heu d'enviar-nos les vostres dades. Aquestes també compten per al nostre petit concurs!
Moltes gràcies pel vostre interès!
Martí Franch
atles@ornitologia.org
Dijous 22 Setembre 2016

S’han assolit gairebé dos mesos de la campanya de seguiment de la migració postnupcial de passeriformes de canyar a l’estació de Canal Vell, Deltebre, des que va començar el passat 4 d’agost. Amb poc més de 50 jornades d’anellament, ja es poden observar diverses tendències. Hores d’ara s’han anellat prop de 2800 ocells amb la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) com a espècie més anellada amb més de 1600 exemplars i en camí cap a rècord de l’estació o en tot cas va per ser un dels millors anys per a aquesta espècie. Després de dos anys rècord en el nombre de blauets (Alcedo atthis), continua sent un any bo amb 135 exemplars, tot i que encara queda lluny la xifra rècord de l’any passat amb 253. També sembla que serà una bona campanya per al rossinyol bord (Cettia cetti) amb més de 170 exemplars, atès que el mes d’octubre encara és bona època de pas per a aquesta espècie. Pel que fa a les espècies capturades en baix nombre, cal destacar el mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) amb només 55 anellaments i continuen també les baixes xifres d’orenetes (Hirundo rustica i Riparia riparia) amb uns 200 exemplars. Hores d’ara no s’ha capturat cap raresa, però sí espècies poc habituals com 6 valones (Tringa glareola), 1 òliba (Tyto alba), 3 xots (Otus scops), 1 enganyapastors (Caprimulgus europaeus), 8 abellerols (Merops apiaster) i 3 colltorts (Jynx torquilla). També s’han capturat dues boscarles de canyar amb anella estrangera, una de França i una altra d’Alemanya. En comparació amb anys anteriors s’observa una davallada important en el nombre total d’ocells anellats que cal atribuir principalment a una disminució en el nombre d’orenetes per un canvi en l’ús dels dormidors. Podeu veure els totals parcials i comparació de les captures respecte altres anys a: http://apps.ornitologia.org/anella/migra
Dijous 22 Setembre 2016

El turisme relacionat amb l'observació de la vida salvatge és una oportunitat per complementar l'oferta turística en àrees properes a indrets especialment valuosos des del punt de vista ornitològic i faunístic
.
El turisme de fauna -l'ecoturisme en general- permet valoritzar la natura. Té com a destinació àrees rurals sovint lluny dels circuits tradicionals, promou la conservació dels espais naturals i les espècies i respecta l’entorn on es desenvolupa. Es un turisme responsable i de qualitat, molt especialitzat i que precisa d'uns coneixements particulars sobre els costums dels animals salvatges i els costums dels que volen veure i fotografiar aquests animals.
El curs vol ser rigorós i eminentment pràctic. El professorat prové tant del món acadèmic com de professionals amb experiències d'èxit en aquest camp.
Curs adreçat a:
- Gestors d'establiments turístics ,
- Estudiants i llicenciats universitaris.
- Guies turístics.
- Tècnics de les administracions i altres professionals .
- Cicles formatius de les famílies agrària i d'hoteleria i turisme.
- Ornitòlegs i naturalistes en general.
- Gestors d'infraestructures per fotografiar fauna.
- Fotògrafs de natura
