Dijous 22 Setembre 2016

Continuem sent l'únic festival ornitològic de l'Estat que destina tots els beneficis de les entrades a projectes relacionats amb l'estudi i la conservació dels ocells. Aquest any els guanys es destinaran a l'Atles dels ocells nidificants d'Europa (European Breeding Bird Atlas 2) finançant els viatges dels ornitòlegs que prospecten llocs remots d'Europa.
L'esdeveniment comença el divendres 23 a la tarda fins diumenge 25 al matí. No hi pots faltar!
http://www.deltabirdingfestival.com/
Dijous 22 Setembre 2016

Aquest congrés reuneix cada 3 anys gent involucrada en el monitoratge, la recerca i la conservació dels ocells de tot Europa. Cobreix temes molt variats, com els programes de seguiment d'ocells comuns, atles de distribució, estudis de causes dels canvis poblacionals, de l'impacte de les polítiques governamentals en les poblacions d'ocells, les noves tecnologies i tècniques d'anàlisis, o la ciència ciutadana, entre d'altres.
Una vegada més, l'ICO ha estat present al congrés. D'una banda hi hem compartit les nostres experiències en els projectes d'àmbit català, amb una xerrada sobre l'Atles dels ocells nidificants de Barcelona i amb un pòster sobre el Nou Atles dels ocells nidificants de Catalunya, que va guanyar el premi al millor pòster del congrés.
D'altra banda, cal destacar el paper de l'ICO al congrés per la seva implicació en els projectes d'àmbit europeu. El nostre paper en la coordinació del Nou Atles dels ocells nidificants d'Europa (EBBA2) ha comportat una participació molt activa al congrés. L'equip de l'ICO va presentar una xerrada sobre els futurs mapes d'alta resolució, un pòster sobre el procés de modelització d'aquests mapes i un altre sobre el paper dels observadors estrangers i l'ús dels portals on-line en països on cal millorar la seva cobertura. A més, es va dur a terme una reunió de treball on l'equip de coordinació va presentar i discutir els propers passos a seguir en aquest gran projecte amb els coordinadors nacionals de cada país.
Com a impulsor de l'EuroBirdPortal (EBP), també va ser rellevant el paper de l'ICO en la reunió específica d'aquest projecte que es va fer paral·lelament al congrés. Aquest projecte va ser objecte d'una xerrada plenària, i l'equip va presentar una segona xerrada sobre les noves possibilitats que ofereixen les eines on-line per treballar amb grans volums de dades, partint de la nostra experiència en l'EBP i en l'EBBA2.
Amb més de 250 assistents, el ventall de presentacions d'altres entitats sempre resulta profitós ja que aporta idees i discussions molt interessants pels nostres projectes com el SOCC, els atles o l'ús d'eines com ornitho.cat.
Dijous 22 Setembre 2016
Lars Svensson serà nomenat Membre d'Honor de l'ICO el proper dissabte al Delta Birding Festival 2016

Lars Svensson va publicar l'any 1970 la seva Identification Guide to European Passerines per identificar, datar i sexar passeriformes en mà. El seu llibre, sovint conegut com la bíblia dels anelladors arreu d'Europa, ha servit a generacions d'anelladors per fer bé la seva feina i ha estat clau en el desenvolupament de l'anellament científic. Per a l'ornitòleg en general, Svensson és conegut també per ser coautor, junt amb el dibuixant Killian Mullarney, de la que es considera la millor guia de camp d'ocells feta fins ara.
Amb 75 anys d'edat Svensson, incansable, continua tenint projectes de futur per fer encara més aportacions al coneixement dels ocells, i constitueix un autèntic exemple del que és tenir passió per l'ornitologia.
Dijous 22 Setembre 2016

Dijous 22 Setembre 2016

La iniciativa, que es presentarà públicament aquest diumenge a les 14:15 al Delta Birding Festival, tot just abans del lliurament dels premis de la Cursa Ornitho Swarovski Optik:
Aquest congrés té com a objectiu principal crear un nou fòrum que faciliti l'intercanvi d'experiències i la difusió i publicació de nous coneixements en el camp de l'ornitologia. A més, també es vol fomentar la formació tècnica i pràctica, i impulsar la col·laboració tant a nivell dels mateixos ornitòlegs com de les entitats dedicades a l'estudi i conservació dels ocells.
Durant les properes setmanes es contactarà amb la resta d'organitzacions ornitològiques de referència de Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Andorra i Catalunya Nord, per tal d'acabar de donar forma a la iniciativa i crear el comitè organitzador que s'encarregui de confeccionar el programa científic. Si tot va bé, la primera edició del congrés es podria celebrar a finals de 2017.
Des de les tres institucions, GOB, ICO i SOM, s'espera que aquest nou congrés pugui acabar esdevenint una eina realment útil de cara a la millora del coneixement i la conservació dels nostres ocells.
