Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 20 Desembre 2017
Us recordem que la data de lliurament dels balanços d'anellament de 2017 és el 10 de gener de 2018.
 
Tots els anelladors, tant experts com auxiliars, que vulgueu anellar durant l’any 2018 cal que demaneu la renovació del vostre permís omplint un formulari que trobareu al següent enllaç. En aquest formulari heu de fer constar el projecte d'anellament pel qual demaneu la renovació (Sylvia, Migració, Estàndards ICO). Si es tracta d'algun projecte particular, podeu esmentar-lo. No heu de posar altres projectes que no són d'anellament (com ara el SOCC); el formulari es refereix exclusivament a projectes d'anellament!

Què passa amb els anelladors que no renoven el permís? Aquests continuen sent anelladors de l’ICO (no actius) i poden renovar el permís en anys successius, però no tenen permís durant l’any en curs.

Recordeu que tots els permisos s’han de renovar; el fet de tenir-lo l’any anterior no pressuposa que no calgui renovar-lo.

El nostre company Oriol Baltà està disponible per ajudar-vos a resoldre tots aquells problemes derivats de l’ús correcte del programari NouBio i de la compatibilitat dels ordinadors de cadascú (info@ornitologia.org / tf 93 458 78 93).

Finalment, volem remarcar la importància de lliurar puntualment els balanços d’anellament. Cal tenir molt present que no es renovarà l’autorització d’anellament als anelladors experts que no hagin lliurat el balanç i el formulari de renovació del permís a 10 de gener de 2018. El permís vigent actualment caduca el 15 de març de 2018, justament per poder vincular la renovació dels permisos a la deguda complementació del balanç i la resta de requisits formals.

Renovació de permisos especials d’anellament
 
Els permisos especials que afecten espècies sensibles o molt sensibles o l'ús de marques especials cal renovar-los cada any.

 Per això, cal enviar la documentació següent:

1. Formulari de petició que trobareu disponible aquí.
 
2. Memòria de resultats de 2017. No cal que sigui un document extens, però cal que inclogui un resum de la feina feta i els resultats més rellevants obtinguts.

Dimecres 20 Desembre 2017
Per anellar en altres comunitats autònomes cal enviar el formulari de petició, disponible a: /ca/quefem/anellament/normativa_anellament.html
 
A més, cal enviar un petit informe del projecte que voleu dur a terme i que ha d'incloure els apartats següents: títol, responsable del projecte i col·laboradors, dades personals   del responsable i dels col·laboradors (nom, cognoms, dni, adreça, tf i email), localitats de l'estudi, material i mètodes, terminis (anys i duració del projecte) i objectius. No cal que sigui un informe molt extens (màxim 2-3 fulls).

 En el cas de les renovacions, cal adjuntar també un petit informe amb els resultats de 2017.

Dimecres 20 Desembre 2017
La campanya de seguiment de la migració postnupcial de 2017 va acabar el passat dia 1 de desembre. Durant 2017 s’han fet 5.799 primeres captures que suposen una lleugera davallada en comparació amb l’any anterior (-431) i en el 13è lloc de la sèrie de 26 anys de seguiment des de l’inici l’any 1992. El total acumulat durant aquests 26 anys ininterromputs de campanyes és de 144.918 ocells.
 
La campanya de 2017 ha estat protagonitzada, un cop més, per la boscarla de canyar amb 2025 primeres captures i que suposa la 3a xifra anual més alta d’aquests 26 anys de seguiment. Una altra espècie que ha assolit una bona xifra ha estat la cotxa blava amb 210 exemplars. No ha estat un any tan bo pel blauet com els tres precedents i s’ha obtingut un valor habitual amb 80 exs. El mosquiter de passa amb 201 exemplars s’ha recuperat lleugerament després de d’uns anys amb xifres molt baixes. També ha estat un bon any per a la boscarla mostatxuda amb 45 exemplars i la recuperació d’un exemplar anellat a les Goles del Millars, Castelló, el setembre de 2016.
 
Es van fer un total de 19 recuperacions estrangeres, de les quals 9 van ser de boscarla  de canyar de França (5), Eslovènia (2), Suïssa i Letònia, i tres de boscarla dels joncs de Bèlgica, Holanda i Alemanya. Es van recuperar tres mosquiters comuns de Suècia, Bèlgica i Alemanya. De la cotxa blava es van capturar dos exemplars amb anella belga i francesa. També es van recuperar una boscarla mostatxuda i un teixidor de França.
 
Aquest any es van capturar poques espècies rares entre les quals  cal destacar una boscarla dels arrossars Acrocephalus agricola el 9 d’octubre. Pel que fa a d’altres espècies considerades escasses a la zona, es va capturar una bosqueta icterina i un escorxador.
 
Podeu veure els resultats obtinguts a: apps.ornitologia.org/anella/migra

Dimecres 20 Desembre 2017
SEO-BirdLife informa sobre la publicació de la segona monografia del programa Migra (www.migraciondeaves.org) titulada: "Migración y ecologia espacial de la población española de àguila calzada", on es recullen els resultats de set anys de treball dins el programa Migra, així com de marcatges previs amb ràdio-seguiment de l'espècie, anellaments i recomptes a l'estret de Gibraltar.
 
S'ha publicat en format digital de manera que es pot consultar on-line a: http://www.seo.org/boletin/seguimiento/migracion/02_aguila_calzada/
 
O bé descarregar-la en pdf en aquest enllaç seleccionant l'opció "guardar en pdf".

Dimecres 20 Desembre 2017
El famós observatori d’ocells d’Ottenby situat al sud de Suècia necessita anelladors experts per a la pròxima primavera. Els interessats podeu consultar la seva web, www.ottenby.se o enviar les vostres propostes de col·laboració a: ottenby@ottenby.se

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats