Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 12 Febrer 2018
L’ICO ofereix un viatge al Marroc que inclou 9 dies i 8 nits fent ruta per diferents paisatges del país, des de les muntanyes de l'Atles fins a la Vall dels Oasis presaharians, amb dos dies a l'estació d'anellament de Yasmina, on podràs observar la migració dels ocells transaharians en directe. El viatge serà en grup tancat amb minibús propi i estarà guiat per l’Oriol Clarabuch, ornitòleg expert i bon coneixedor dels ocells del Marroc.
 
Anireu a la recerca d'ocells com l'alosa puput, el picot verd del Magrib, la cotxa diademada, el falcó llaner, l'enganyapastors egipci i molts, molts altres ocells adaptats a les condicions extremes de sequedat del mític desert del Sàhara i la serralada de l'Atles.

Descarregueu el document amb la informació completa del viatge aquí.
 
Més informació

Dilluns 12 Febrer 2018
L'últim cap de setmana de gener, els dies 27 i 28, va tenir lloc el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins en el que es demana als participants que en algun moment facin un cens del jardí o jardins que controlen habitualment per tal de tenir una mostra homogènia al llarg del territori.
 
El Zoo de Barcelona va ser escenari d'un cens amb participació dels socis del Zooclub en el qual es va fer un recorregut pels jardins del Zoo amb la finalitat d'observar els ocells silvestres que s'hi poden trobar. Guiats per ornitòlegs experts, els participants (entre els que hi havia força joves amb inclinacions ornitològiques) intentaven identificar els ocells comuns amb unes fitxes especialment dissenyades per facilitar la seva identificació.
 
Es van observar ocells habituals en zones públiques enjardinades però també diferents espècies exòtiques, incloent-hi els lloros més freqüents a la ciutat de Barcelona, la cotorreta de pit gris i la cotorra de Kramer, aquesta última especialment abundant al Zoo. Entre aquestes exòtiques la sorpresa la va donar un lloro del Senegal, una espècie que sovinteja al Parc de la Ciutadella però que no se sol veure a les instal·lacions del Zoo.
 
Al recinte dels pingüins, els participants van poder gaudir de l'espectacle de gavines, bernats i martinets competint per veure qui aconsegueix menjar-se més peixos quan els cuidadors tiren el peix als pingüins (no, aquests no s'introdueixen a Ocells dels Jardins). Recomanem que si aneu al Zoo no us perdeu aquest moment perquè tindreu tots aquests ocells oportunistes a distàncies de només un parell de metres o menys.
 
Mallerengues carbonera i blavapit rojosmerlesestornells i cueretes, entre d'altres, van ser les espècies observades pels socis del Zooclub que van acompanyar-nos en l'activitat.
 
A tot Catalunya, el cens d'hivern d'Ocells dels Jardins d'enguany va proporcionar 739 observacions d'ocells de jardins de tot el territori, un 17% més que el cens de 2017.

Dilluns 12 Febrer 2018
El CREAF posa en marxa una iniciativa de participació ciutadana per recollir imatges dels boscos afectats per processionària, ventades, nevades o sequera. Així, els investigadors podran saber quin és l’estat de salut dels boscos de Catalunya i com pot afectar la fauna i flora que hi habita. A més, gràcies a aquestes dades també podran fer prediccions de quin serà el seu futur amb el canvi climàtic.

Sou al bosc observant aus o fent anellaments i us adoneu que la processionària ha fet bosses als arbres i se n’està menjant les fulles? O que estan afectats per la sequera? Feu-ne una foto, pugeu-la a https://app.alertaforestal.com i valoreu el grau d’afectació—de baix fins a molt alt—.
 
Junts serem els vigilants del bosc!
 
Per a més informació podeu consultar la pàgina del projecte www.alertaforestal.com o posar-vos en contacte amb els seus coordinadors: anabel@creaf.uab.cat.

Dilluns 12 Febrer 2018
Tremp (Pallars Jussà) els dies 9, 10 i 11 de març de 2018

Torna el punt de trobada dels fotògrafs de natura, el lloc on reivindicar el nostre paper en la presa de consciència, on parlar i escoltar per inspirar-nos, on formar-nos i reflexionar. A finals de 2016 vàrem fer el primer PHOTO TERRA, va ser tot un repte, però creiem que entre tots vàrem crear l’espai que els fotògrafs de natura necessitàvem. Ho vàrem fer conjuntament l’Ajuntament de Tremp, AEFONA i Photo Logistics. Ho tornarem a provar aquest mes de març. De nou hi haurà tallers amb algunes de les indicacions que ens vàreu donar llavors, hi haurà accions de formació, xerrades, projeccions i espais per la reflexió.
Més informació: http://www.photo-logistics.com/ca/torna-photo-terra-2018/

Dilluns 12 Febrer 2018
Com ja va sent habitual en els darrers anys, la SOM (Societat Ornitològica de Menorca) organitza una campanya d’anellament durant la migració primaveral, emmarcada al projecte internacional Piccole Isole. El lloc on es durà a terme serà, com sempre, l’illa de l’Aire, una estació que està operativa a la primavera des de l’any 1993. Les dates de la campanya seran des del 26 de març fins al 13 de maig.

Aquesta campanya comptarà amb la presència d’un anellador expert, que és el responsable de l’estació, dels anellaments i de tota la feina que es desenvolupa al voltant d’aquesta campanya.

La SOM ofereix la possibilitat de participar com a voluntari en aquestes campanyes. El calendari per apuntar-se ja està obert i queden poques places disponibles. Podeu demanar més informació o aclariments al telèfon 649 86 86 95 (Santi Catchot) o per correu electrònic  a l’adreça: scatchot@gmail

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats