Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 6 Abril 2018
Presentació de la tercera edició actualitzada del llibre Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears a càrrec de Joan Estrada amb introducció de Jordi Baucells, president de l’ICO.

Lloc: Botiga Oryx (C/Balmes 71, Barcelona).

Data: dimecres 11 d'abril a les 19:45h.

Tercera edició de la primera guia que tracta les 386 espècies que es troben regular o ocasionalment a Catalunya, Comunitat Valenciana, Balears, Catalunya Nord, Andorra i la Franja aragonesa. Conté 1.033 il·lustracions que permeten la identificació del plomatge segons el sexe i l'edat, incloses les espècies exòtiques recentment establertes. Els textos i 322 mapes de distribució contenen la informació més actualitzada disponible. 

Cada espècie està coberta amb les següents seccions: il·lustració, text, mapa i codi QR. La informació es presenta en extensions de doble pàgina, el que permet una fàcil consulta de les diverses característiques. 

El text inclou el nom català i el nom científic (indicant aquells casos en què els noms són diferents a la Comunitat Valenciana o Balears), mida, diferències en el plomatge d'espècies similars, veu, requisits ecològics, distribució a l'Paleàrtic Occidental i en el territori cobert per la guia, així com la mida i la tendència de la població. 

El codi QR es vincula directament a la pàgina web Internet Bird Collection (IBC) de cada espècie, on una galeria de fotos, vídeos i enregistraments de so complementen la informació proveïda a la guia.

Divendres 6 Abril 2018
El passat mes de març vam fer el nostre primer viatge ornitològic. Ha estat un viatge per la zona presahariana del Marroc en el que s'ha fet un recorregut pels indrets més interessants per a l'observació d'ocells en aquesta zona del país. El viatge ha inclòs dos dies a l'oasi de Yasmina, on es du a terme la campanya d'anellament dels ocells en plena migració de primavera i s'han visitat zones properes per observar ocells desèrtics. Els objectius de "bimbos" per als participants s'han acomplert amb escreix, ja que entre l'experiència del guia, Oriol Clarabuch, i la inestimable ajuda de guies locals, s'han localitzat espècies que abans del viatge semblaven impossibles.
 
Aquest ha estat el primer viatge ornitològic de l'ICO, que marca l'inici d'una nova línia d'activitats que esperem que tingui bona acollida entre els socis. Estan en la llista llocs relativament propers, com Israel i Romania, destinacions més llunyanes, com la costa est dels Estats Units en plena migració de primavera, i països força desconeguts per als circuits turístics habituals com Geòrgia i Armènia. Això sí, tots ells tenen una cosa en comú: alberguen una fauna ornitològica molt rica i interessant.
 
S'anunciarà un programa complet per al 2019 i apareixeran a l'apartat d'Agenda de la nostra web. Us hi esperem!

Divendres 6 Abril 2018
Des de la setmana passada tenim alguns problemes en el funcionament de la pàgina de marques especials que impossibilita el correcte funcionament i donar d'alta noves localitats. Estem treballant per solucionar aquestes problemes. Oportunament us avisarem quan estiguin resolts. Us demanem disculpes i una mica de paciència!

Divendres 6 Abril 2018
El dia 2 de març va començar una nova edició de la campanya d’anellament de primavera als Aiguamolls de l’Empordà que durarà fins al 30 de maig. Les persones que vulguin participar, com a anelladors experts o com a anelladors en formació, cal que es posin en contacte amb l’Oriol Clarabuch (clarabuch@gmail.com). Hores d’ara s’han efectuat més de 800 primeres captures amb dades interessants com la captura de més de 100 mallerengues blaves, la majoria d’elles en migració.

Podeu veure l’evolució de les captures a l’aplicació:  http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dijous 22 Març 2018
El Congrés d'Ornitologia de les Terres de Parla Catalana incorpora, com a organitzadors, els companys del Groupe Ornithologique du Roussillon, a la Catalunya Nord, i la Societat Valenciana d'Ornitologia. Totes dues entitats s'involucren en el congrés com a organitzadors, és a dir, participaran de les decisions de l'organització i del comitè científic, a més de fer difusió del Congrés entre els seus socis.
 
El GOR és una entitat molt activa a la Catalunya Nord que realitza activitats d'estudi dels ocells i de divulgació entre els aficionats a l'ornitologia amb sortides, cursos i activitats diverses. Com a exemple d'això, els dies 6 i 7 d'abril, el GOR organitza un cap de setmana ornitològic a la població d'Alenyà (https://maps.google.com/maps?hl=ca&q=Alenya%2C%2066)  on podeu gaudir de sortides i xerrades d'ornitologia. Seguiu-los a Facebook per veure totes les seves activitats.
 
Per al COTPC, el País Valencià té representant des dels seus inicis amb el Grup AU, que opera principalment a Castelló, i ara s'hi incorpora la Societat Valenciana d'Ornitologia, entitat força dinàmica que abasta tota la comunitat i que podeu seguir a Facebook per veure les seves activitats. La SVO participarà com a organitzador al Congrés i presentarà ponències sobre l'estat dels treballs ornitològics de l'entitat i promourà la participació dels seus associats.
 
Des de l'ICO, donem una càlida benvinguda a totes dues entitats!

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats