Divendres 4 Maig 2018

Tot i la feinada que han fet, encara queden grans buits per omplir. Els voluntaris russos estan preparats per anar a aquestes àrees a mapejar els ocells i el seu entusiasme per fer aquesta feina és increïble. Les àrees que queden per cobrir són sovint de molt difícil accés i les despeses per arribar-hi poden ser extremadament altes, especialment si necessites llogar un helicòpter per poder-hi arribar! La feina de camp està planificada entre el maig i el juliol i necessitem moure'ns de pressa per donar-los el suport que necessiten.
Per tal d'ajudar-los a cobrir aquestes grans i llunyanes àrees i per entendre la distribució total d'espècies a Europa, necessiten recaptar fons addicionals per a la feina de camp a Rússia d'aquest any. Els costos estimats són de 9000€.
Si voleu col·laborar directament amb els nostres col·legues russos, podeu fer-ho utilitzant la plataforma d'apadrinament d'ocells de l'EBBA2 donant diners per a la conservació de les espècies i més tenint en compte que la majoria de les poblacions d'aquests ocells estan a Rússia.
Divendres 4 Maig 2018

- dissabte 23 de juny 2018, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.
- dimarts 19 de juny 2018, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 15 de juny.
Divendres 4 Maig 2018

Per si vols algunes idees, pots explicar què fas en el camp de:
- Seguiment o censos d’una espècie o grup d’espècies en una comarca
- Marcatges especials
- Resultats de campanyes d’anellament a llarg termini
- Activitats d’educació ambiental
- Seguiment de caixes niu
- Anàlisi de dades
- Campanyes de protecció o reintroducció
- Estudis de genètica i taxonomia
- Noves tecnologies, radio-seguiment, identificació, muda, nidificació, ecologia, etologia, divulgació...
Divendres 4 Maig 2018

Els possibles interessats, si us plau, poseu-vos en contacte amb Joan Navarro (joan@icm.csic.es) enviant el CV i nota de l'expedient acadèmic abans de l'1 de juny de 2018. Podeu veure algunes de les línies de treball i la producció científica dels directors d'aquesta convocatòria a les pàgines web: https://sites.google.com/site/joannavarro/ i http://www.ebd.csic.es/jordi/.
Divendres 4 Maig 2018

També comptem amb tots vosaltres, naturalistes apassionats, per ajudar-nos a conèixer la dispersió de tots els individus marcats l’any passat. Si observeu algun exemplar marcat (anella de PVC vermella amb codi alfanumèric blanc) o si podeu prendre alguna fotografia a on es llegeixi l’anella, agrairem molt que ens feu arribar les vostres observacions.
Em podeu contactar per aquestes vies: crisdelespluges@gmail.com o 687108655
Dades que cal comunicar: lloc de la observació, coordenades, codi anella, descripció situació.
Sobretot, recordeu que el gaig blau és una espècie molt sensible a la presència humana, siguem-ne conscients i no el posem en perill per una simple fotografia. Si algú troba un niu natural o caixa niu, si us plau, pel bé de la espècie us preguem que no us hi acosteu a més de 300 metres i que no us quedeu a la zona més de 10 minuts.
Moltes gràcies!
Cristina Fernández García
