Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 22 Juny 2018
El proper 30 de juny acaba el període per realitzar els censos estandarditzats del Nou Atles (censos d'1 hora en quadrats 1x1), o el 15 de juliol pels quadrats pirinencs. Si encara tens censos pendents, recorda de fer-los abans que s'acabi el període.
 
A part dels mostratges estandarditzats, encara queden moltes espècies per detectar a molts quadrats de 10x10 km. Els mesos de juny, juliol i fins i tot agost són molt bons per confirmar la nidificació de moltes espècies. Aprofita aquesta oportunitat i no deixis d'anotar a ornitho.cat les teves observacions amb codi atles! Fins i tot les observacions d'espècies comunes poden aportar noves espècies a molts quadrats 10x10, així que t'animem a reportar totes les que puguis.
 
Pots consultar les dades que s'estan recopilant des del mòdul Nou Atles a ornitho.cat (Primer inicia sessió a ornitho.cat i després clica l'enllaç), i mirar quines espècies encara no s'han detectat a qualsevol quadrat 10x10.
 
Moltes gràcies per col·laborar en el Nou Atles!

Divendres 22 Juny 2018
El divendres passat va començar el segon període de cens del projecte i s'allargarà fins al 31 de juliol. Ara és moment de controlar els nius i veure si les orenetes ja han criat.

Quant a les xifres de participació del 1r període cens, continuen superant les d'anys anteriors:

A data 14 de juny, durant el que portem de 2018 s'han registrat 205 unitats de mostreig mentre que el 2017 se n'havien registrat 178. La xifra de nius és molt similar, en la mateixa data, al 2018 ja que s'han comptat 9.794 nius, mentre que el 2017 se'n van comptar 9.782. 

Hi ha participació registrada en 28 de les 42 comarques. També hi ha participació a Andorra, les illes de Menorca i Mallorca i a la comarca del Baix Maestrat al País Valencià.

Divendres 22 Juny 2018
La campanya d’anellament dels Aiguamolls de l’Empordà d’enguany ha finalitzat amb 2.426 captures de 63 espècies diferents. Suposa una davallada del 17% respecte la mitjana dels darrers 5 anys. Les espècies que més han disminuït són el mosquiter comú, el pit-roig, l’oreneta vulgar, el mastegatatxes, el mosquiter de passa i el tallarol gros. Les úniques espècies que han augmentat significativament respecte la mitjana són el rossinyol, el tallarol de garriga, el repicatalons i la mallerenga blava. Les espècies més anellades han estat la boscarla de canyar (909), el tallarol de casquet (183), el repicatalons (164), la mallerenga blava (121), el balquer (96) i el mosquiter comú (91). També s’han capturat 10 ocells amb anella estrangera:  una mallerenga blava (Lituània), 2 balquers (Croàcia i França), 4 boscarles de canyar (França, Eslovènia i dues d’Espanya), una boscarla dels joncs de la Nava (Palència) i una boscarla mostatxuda de Pego (Alacant).

Divendres 22 Juny 2018
Amb el projecte de transformació d'instal·lacions grises a infraestructures verdes, SUEZ Spain ha estat guardonada amb el Premi Europeu de Medi Ambient a l'Empresa, en la categoria d'Empresa i Biodiversitat (secció espanyola). Dins d'aquest projecte, s'emmarca el programa de voluntariat corporatiu BiObserva, del qual l'ICO n'és col·laborador. 

La Fundación Biodiversidad del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, és l'entitat encarregada de gestionar la secció espanyola d'aquests premis, organitzats per la Comissió Europea i que reconeixen a aquelles empreses que combinen amb  èxit la viabilitat econòmica dels seus negocis amb la protecció del medi ambient. 

L'empresa vol gestionar les instal·lacions com a infraestructura verda i s'està assessorant amb diferents entitats del sector, entre elles l'ICO. Als terrenys on hi ha les instal·lacions s'hi estan fent jardins de papallones, plantant arbustos i arbres que millorin la biodiversitat, s'estan posant caixes niu per ocells i per rat-penats i, en definitiva, s'estan fent tota una sèrie d'accions pioneres en empreses d'aquest tipus.
 
El grup ha desenvolupat una estratègia que inclou el desenvolupament d'eines entres les quals destaquen la Guia Operativa per a la conservació de la Biodiversitat en el Cicle Integral de l'Aigua, l'aplicatiu per a realitzar diagnòstics de biodiversitat o el Programa de Voluntariat BiObserva que compta amb la implicació dels treballadors i la col·laboració d'entitats naturalistes.

Divendres 22 Juny 2018
Des del 17 de maig fins al 15 de juny va estar en marxa el concurs QUIZ “ Quants nius ets capaç d'identificar?” amb el qual preteníem posar a prova les capacitats dels participants en matèria de nius, polls i ous.

Hi van participar 164 persones de les quals 21 van respondre correctament totes les preguntes.

D'entre els encertants vam fer un sorteig en directe per Instagram i en van sortir 3 guanyadors que s'emporten 1 caixa niu, 1 samarreta de l'ICO i un pòster del projecte Nius.cat.

Els tres guanyadors van ser:

1. Beatriz Bueno Garcia
2. Jordi Baucells
3. Jordi Cerdeira

Volem agrair a tots els participants la seva implicació i també us volem animar a posar dades dels nius que trobeu o de les caixes niu que tingueu al projecte Nius.cat!
Més informació: https://bit.ly/2yuG9nb

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats