Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 5 Juliol 2018

Les dades acumulades del projecte SYLVIA fins el mes de juny ens indiquen que la productivitat ja és molt propera a la mitjana dels 17 anys anteriors.

Tot i que la productivitat global segueix sent un 6% inferior a la mitjana, durant el mes de juny les captures de joves de l'any de la majoria espècies han fet que la productivitat d'aquestes ja sigui superior a la mitjana dels darrers anys.

D'aquestes destaquen la boscarla de canyar, el balquer, l'oreneta vulgar i el rossinyol, amb productivitats superiors al 30% respecte de la mitjana.

Per contra, hi ha algunes espècies encara amb productivitats molt inferiors a la mitjana: és el cas del bitxac comú, el tallarol de garriga, el blauet, el cargolet, la mallerenga cuallarga i el bruel, amb productivitats inferiors al 75% respecte de la mitjana.

Les espècies amb productivitats baixes, excepte el tallarol de garriga, són espècies de nidificació primerenca, fet que podria indicar que el fred de la primavera ha afectat la cria a la vegada que també tot sembla indicar que la nidificació s'ha retrassat en general per la mateixa causa. Caldrà esperar als resultats del mes de juliol per acabar de veure si la nidificació de 2018 és inferior o superior a la de la mitjana dels 17 anys anteriors.



 


 


Divendres 22 Juny 2018
El passat 16 de juny va tenir lloc l’assemblea general ordinària de l’ICO a Pinós, el Solsonès. L’acte va comptar amb la presència de 38 membres presencials i 16 delegats. 

A l'assemblea es van renovar els càrrecs de la Junta Directiva. La nova junta queda de la forma següent:

President: Jordi Baucells
Vicepresident: Javier Quesada
Secretari General: Marc Illa
Tresorer: Vittorio Pedrocchi
Vocals: Júlia Alcaraz, Nat Argullós, Joan Aymerich, Enric Badosa, Míriam Garcia, Jordi Garcia Petit, Rafa González de Lucas i Santi Mañosa.

Els assistents van poder gaudir d’un paisatge excepcional i de les xerrades sobre el seguiment d'ocells al Bages a càrrec del Grup Bages d'anellament.

Divendres 22 Juny 2018
El proper 30 de juny acaba el període per realitzar els censos estandarditzats del Nou Atles (censos d'1 hora en quadrats 1x1), o el 15 de juliol pels quadrats pirinencs. Si encara tens censos pendents, recorda de fer-los abans que s'acabi el període.
 
A part dels mostratges estandarditzats, encara queden moltes espècies per detectar a molts quadrats de 10x10 km. Els mesos de juny, juliol i fins i tot agost són molt bons per confirmar la nidificació de moltes espècies. Aprofita aquesta oportunitat i no deixis d'anotar a ornitho.cat les teves observacions amb codi atles! Fins i tot les observacions d'espècies comunes poden aportar noves espècies a molts quadrats 10x10, així que t'animem a reportar totes les que puguis.
 
Pots consultar les dades que s'estan recopilant des del mòdul Nou Atles a ornitho.cat (Primer inicia sessió a ornitho.cat i després clica l'enllaç), i mirar quines espècies encara no s'han detectat a qualsevol quadrat 10x10.
 
Moltes gràcies per col·laborar en el Nou Atles!

Divendres 22 Juny 2018
El divendres passat va començar el segon període de cens del projecte i s'allargarà fins al 31 de juliol. Ara és moment de controlar els nius i veure si les orenetes ja han criat.

Quant a les xifres de participació del 1r període cens, continuen superant les d'anys anteriors:

A data 14 de juny, durant el que portem de 2018 s'han registrat 205 unitats de mostreig mentre que el 2017 se n'havien registrat 178. La xifra de nius és molt similar, en la mateixa data, al 2018 ja que s'han comptat 9.794 nius, mentre que el 2017 se'n van comptar 9.782. 

Hi ha participació registrada en 28 de les 42 comarques. També hi ha participació a Andorra, les illes de Menorca i Mallorca i a la comarca del Baix Maestrat al País Valencià.

Divendres 22 Juny 2018
La campanya d’anellament dels Aiguamolls de l’Empordà d’enguany ha finalitzat amb 2.426 captures de 63 espècies diferents. Suposa una davallada del 17% respecte la mitjana dels darrers 5 anys. Les espècies que més han disminuït són el mosquiter comú, el pit-roig, l’oreneta vulgar, el mastegatatxes, el mosquiter de passa i el tallarol gros. Les úniques espècies que han augmentat significativament respecte la mitjana són el rossinyol, el tallarol de garriga, el repicatalons i la mallerenga blava. Les espècies més anellades han estat la boscarla de canyar (909), el tallarol de casquet (183), el repicatalons (164), la mallerenga blava (121), el balquer (96) i el mosquiter comú (91). També s’han capturat 10 ocells amb anella estrangera:  una mallerenga blava (Lituània), 2 balquers (Croàcia i França), 4 boscarles de canyar (França, Eslovènia i dues d’Espanya), una boscarla dels joncs de la Nava (Palència) i una boscarla mostatxuda de Pego (Alacant).

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats