Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dijous 26 Juliol 2018
Diverses entitats com Vogelbescherming (BirdLife NL), la Universitat de Groningen, Sovon, Vogelwacht Utrecht, Martin Poot Ecology en col·laboració amb diverses associacions de natura als Països Baixos estan estudiant  les causes de l'enorme declivi del balquer a Holanda. El 2016, es van equipar set balquers amb geolocalitzadors dels quals en van recuperar 4 la primavera de 2017. Durant aquesta primavera de 2018 s’han marcat 15 exemplars més. Si durant aquest estiu i tardor captureu algun d’aquests ocells marcats no li tregueu l’aparell (la probabilitat que encara hi hagi exs marcats de 2016 és prop de zero). En canvi, si agafeu algun ocell d’aquest estudi durant la propera primavera de 2019 (o després), seria bo si poguéssiu recuperar el geolocalitzador. Per treure’l només cal tallar el fil de l'arnès. Per obtenir més informació (en holandès i anglès) sobre el projecte i actualitzacions provisionals sobre la recerca, consulteu: www.vogelbescherming.nl/bescherming/wat-wij-doen/natuurgebieden/moerassen/grote-karekiet
Contacte: Jan van der Winden  / jvdwinden@hetnet.nl

Boscarla de canyar Canal Vell (Foto de Jaroa López)

D’altra banda, un altre projecte, coordinat pel Muséum National d'Histoire Naturelle (CNRS), Paris, ha marcat 10 boscarles de canyar al delta del Llobregat el 2017 i 12 ocells a Canal Vell, delta de l'Ebre, el 2018, amb més de 30 a França i prop de 30 a Sevilla i Cadis. Si un anellador captura un d'aquests ocells durant el 2019, demanem que se li tregui el geolocalitzador. Només cal tallar l'arnés i guardar el dispositiu. Qualsevol notícia sobre aquests ocells la podeu comunicar a José Luis Copete, joseluiscopete@gmail.com




 

Dijous 19 Juliol 2018
Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya s'acaba d'editar el manual "Gestión agrícola de los barbechos para la conservación de aves esteparias" que recull informació pràctica sobre com gestionar els guarets des d’un punt de vista agrícola, per tal d’afavorir la presència de les aus estèpiques. El projecte que ha permès aquesta edició compta amb el suport del Ministerio para la Transición Ecológica a través de la Fundación Biodiversidad. També s’ha comptat amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. El manual està dirigit a tècnics encarregats de la gestió del medi natural, a agricultors i a totes aquelles persones interessades en la conservació i la biodiversitat.

Més informació

Dijous 5 Juliol 2018

Les dades acumulades del projecte SYLVIA fins el mes de juny ens indiquen que la productivitat ja és molt propera a la mitjana dels 17 anys anteriors.

Tot i que la productivitat global segueix sent un 6% inferior a la mitjana, durant el mes de juny les captures de joves de l'any de la majoria espècies han fet que la productivitat d'aquestes ja sigui superior a la mitjana dels darrers anys.

D'aquestes destaquen la boscarla de canyar, el balquer, l'oreneta vulgar i el rossinyol, amb productivitats superiors al 30% respecte de la mitjana.

Per contra, hi ha algunes espècies encara amb productivitats molt inferiors a la mitjana: és el cas del bitxac comú, el tallarol de garriga, el blauet, el cargolet, la mallerenga cuallarga i el bruel, amb productivitats inferiors al 75% respecte de la mitjana.

Les espècies amb productivitats baixes, excepte el tallarol de garriga, són espècies de nidificació primerenca, fet que podria indicar que el fred de la primavera ha afectat la cria a la vegada que també tot sembla indicar que la nidificació s'ha retrassat en general per la mateixa causa. Caldrà esperar als resultats del mes de juliol per acabar de veure si la nidificació de 2018 és inferior o superior a la de la mitjana dels 17 anys anteriors.



 


 


Divendres 22 Juny 2018
El passat 16 de juny va tenir lloc l’assemblea general ordinària de l’ICO a Pinós, el Solsonès. L’acte va comptar amb la presència de 38 membres presencials i 16 delegats. 

A l'assemblea es van renovar els càrrecs de la Junta Directiva. La nova junta queda de la forma següent:

President: Jordi Baucells
Vicepresident: Javier Quesada
Secretari General: Marc Illa
Tresorer: Vittorio Pedrocchi
Vocals: Júlia Alcaraz, Nat Argullós, Joan Aymerich, Enric Badosa, Míriam Garcia, Jordi Garcia Petit, Rafa González de Lucas i Santi Mañosa.

Els assistents van poder gaudir d’un paisatge excepcional i de les xerrades sobre el seguiment d'ocells al Bages a càrrec del Grup Bages d'anellament.

Divendres 22 Juny 2018
El proper 30 de juny acaba el període per realitzar els censos estandarditzats del Nou Atles (censos d'1 hora en quadrats 1x1), o el 15 de juliol pels quadrats pirinencs. Si encara tens censos pendents, recorda de fer-los abans que s'acabi el període.
 
A part dels mostratges estandarditzats, encara queden moltes espècies per detectar a molts quadrats de 10x10 km. Els mesos de juny, juliol i fins i tot agost són molt bons per confirmar la nidificació de moltes espècies. Aprofita aquesta oportunitat i no deixis d'anotar a ornitho.cat les teves observacions amb codi atles! Fins i tot les observacions d'espècies comunes poden aportar noves espècies a molts quadrats 10x10, així que t'animem a reportar totes les que puguis.
 
Pots consultar les dades que s'estan recopilant des del mòdul Nou Atles a ornitho.cat (Primer inicia sessió a ornitho.cat i després clica l'enllaç), i mirar quines espècies encara no s'han detectat a qualsevol quadrat 10x10.
 
Moltes gràcies per col·laborar en el Nou Atles!

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats