Dijous 20 Desembre 2018

Alguns rapinyaires nocturns, com el duc i el gamarús, defensen els seus territoris sobretot durant la tardor i l'hivern, i ara és el millor moment per detectar-ne els territoris. També són algunes de les espècies per les quals encara cal un esforç addicional per trobar-les a quadrats on no s'han detectat.
Per això us animem a consultar el següent mapa, que mostra a quins quadrats 10x10 km es va detectar gamarús o duc a l'atles anterior i encara no l'hem trobar al Nou Atles. Escolliu els quadrats que més us motivin i visiteu-los entre ara i febrer per detectar aquestes espècies. Ens podeu comunicar quins quadrats teniu intenció de visitar a atles@ornitologia.org per tal de millorar la cobertura entre tots.
https://goo.gl/KiMCgn
Només falta aquesta última empenta per completar els mapes de distribució del Nou Atles!
Moltes gràcies a tots per la vostra col·laboració!
Dijous 20 Desembre 2018

Aquest cens, és oberta a totes aquelles persones interessades en la biodiversitat, les aus rapinyaires, la natura, la conservació i el coneixement dels espais naturals i del seu entorn.
Es realitzarà en dues àrees del Parc Natural de Sant Llorenç: el vessant est i la serra de l’Obac, en tres jornades per a cada àrea, al capvespre (entre 1 hora abans i 1 hora després de fer-se fosc) i amb grups de voluntaris.
- Primera jornada: dissabtes 8 i 15 de desembre.
- Segona jornada: dissabtes 12 i 19 de gener.
- Tercera jornada: dissabtes 9 i 16 de febrer.
Dijous 20 Desembre 2018

Francesc Cuscó Martínez
11 de gener 2019 a les 11:00 h
Aula Magna – Facultat de Biologia, Barcelona
Directors de tesi: Dr. Santi Mañosa i Dr. Manuel B. Morales
Dijous 20 Desembre 2018

Per posar-vos en context, podeu llegir el cas real sobre la descoberta del picot bec d’ivori al blog de l’autor (http://abeljulien.blogspot.com/2015/02/el-fantasma-dels-pantans.html), que ja és prou curiós per si sol. Si a aquesta història hi afegiu un alcalde tocat de l’ala, un context de l’Amèrica profunda i una profusió de birders frisosos de descobrir una espècie nova, trobareu que “L’ocell de Brinkley, Arkansas” podria no ser tanta ficció...
Dilluns 19 Novembre 2018

- diumenge 16 de desembre 2018, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.
- dimarts 11 de desembre 2018, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 7 de desembre.
