Divendres 22 Març 2019

Des de l’ICO estem posant en marxa l’Estació Biològica del Montseny (EBM), on es podran fer activitats de caire científic, formatiu i de recerca. Entre les diverses línies d’actuació, hi ha la programació d’un calendari de cursos d’altres grups de fauna, com rèptils i amfibis, ratpenats, papallones i micromamífers que es donaran a conèixer les properes setmanes.
L’estructura dels cursos serà diferent a la nostra oferta habitual pel fet que l’EBM té dos centres equipats amb sala de presentacions, cuina, llits i serveis que faciliten la realització de cursos amb estada de diversos dies.
El programa està realitzat conjuntament amb el Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets del Vallès i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, als quals s’afegiran altres entitats en un futur proper. El primer curs no ornitològic que ja tenim programat i anunciat, és el curs de rèptils i amfibis que impartiran diversos experts, grans coneixedors d’aquest grup taxonòmic: Albert Montori, Daniel Fernández-Guibernau, Salvador Carranza, Fèlix Amat i Marc Franch. Com podeu veure en el programa, les sessions en aula aniran complementades d’una sortida de camp nocturna el dissabte i una altra sortida el diumenge a migdia.
Aquesta és una oportunitat única de descobrir un món que probablement és força desconegut per la majoria d’afeccionats a l’ornitologia i que ajudarà molt a que tots nosaltres ampliem els coneixements sobre el medi natural, que és fascinant en totes les seves facetes. I tot això, al cor de la Reserva de la Biosfera del Montseny.
Divendres 22 Març 2019

L’Estació Biològica del Montseny serà el campament base d’un curs de cinc dies de durada que s’endinsarà en el fascinant món dels ratpenats. El reconegut expert del Museu de Ciències Naturals de Granollers, Adrià López-Baucells, conduirà aquestes jornades formatives sobre tècniques d’estudi de quiròpters.
El curs està adreçat al públic en general però és especialment interessant per estudiants que tinguin interès a treballar amb aquests mamífers tan especials. Els actuals col·laboradors del programa de Seguiment de Ratpenats de Catalunya són també públic idoni per aquest curs. En qualsevol cas, també molts ornitòlegs poden descobrir un nou món que els permeti ampliar el seu coneixement de la fauna del nostre entorn.
Els assistents aprendran a identificar els ratpenats de Catalunya, utilitzar tècniques de bioacústica per gravar i analitzar ultrasons, identificar espècies amb detectors, l’ús correcte de caixes-refugi i sabran de primera mà quines coses de les que es diuen sobre els ratpenats són realitat o són mites, com el fet (o llegenda?) que transmeten la ràbia i altres històries que s’originen de la relació dels humans amb aquests enigmàtics animals nocturns.
Més informació: http://www.ornitologia.org/ca/Activitats/ebm_montseny.html
Divendres 22 Març 2019

A l’estació de Yasmina, Merzouga (Marroc) la campanya va començar el 27 de febrer amb xifres baixes, però progressivament han anat augmentant. Hores d’ara s’han fet 474 primeres captures d’entre les quals hi destaquen 122 tallarols de garriga i 42 cotxes cua-roges. També són força interessants els 49 tallarols capnegres, ja que evidencien l’existència d’un pas de migrants força notable. Finalment esmentar que encara s’han obtingut xifres discretes pel mosquiter de passa (14) i alguns mosquiters ibèrics (12).
Podeu veure informació de la campanya a Yasmina (Marroc) al seu blog: https://yasminaprimavera.wordpress.com/
Podeu seguir l’evolució de les captures tant dels Aiguamolls de l'Empordà com al Yasmina a l’aplicació: http://apps.ornitologia.org/anella/migra
Divendres 22 Març 2019

Visor cartogràfic de recuperacions de boscarla d’aigua: https://carricerincejudo.es/objetivos-2/
Divendres 22 Març 2019

http://www.ornitologia.org/news/ca_ES/2018/03/22/0002/el-modul-de-mortalitat-ja-esta-disponible-a-wwwornithocat
