Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 22 Març 2019
Des del 5 de març ja està obert el nou portal de marques especials marquesespecials.cat que substitueix a marques.ornitologia.org.

Si bé el funcionament del nou portal és similar a l’anterior, cal destacar que ara ja no és necessari donar d’alta les localitats abans d’entrar les observacions.

Simplement clicant damunt del mapa n’hi ha prou per situar el lloc on heu fet l’observació.

Així doncs, desapareix la gestió de les localitats (i els seus noms) i les ubicacions queden integrades dins del formulari d'observació. Els que éreu usuaris del portal antic continuareu veient els noms de les localitats on havíeu entrat observacions però us animem a canviar de xip i, a partir d'ara, veure les localitats com a punts anònims en el mapa.

Altres novetats a destacar del nou portal són:
  1. Incorpora l’opció d’impressió dels historials
  2. Avisos automàtics de noves observacions via correu electrònic
  3. Nou disseny adaptat a diferents mides de pantalla
  4. Traducció a quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès)
Trobareu més informació sobre aquestes novetats a www.marquesespecials.cat/novetats

Per a qualsevol dubte, consulta o aclariment ens podeu contactar amb info@ornitologia.org

Divendres 22 Març 2019
Amb aquestes denominacions, corresponents a ocells passeriformes, el diccionari inclou ara 5.377 noms catalans classificats en 36 ordres i 165 famílies
 
Des del passat mes de febrer, es pot consultar en línia la segona edició ampliada i actualitzada del Diccionari dels ocells del món, elaborat per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT. A la primera publicació de 2017, que aplegava les fitxes terminològiques corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes, s’hi afegeixen en aquesta nova edició més de 700 nous termes relatius a espècies d’ocells passeriformes. Es tracta d’un projecte en curs d’elaboració que es va ampliant a mesura que avança la revisió terminològica de les famílies de passeriformes pendents de validació i que, un cop finalitzat, oferirà més d’11.000 termes d’espècies d’ocells d’arreu del món.
 
L’obra recull actualment 5.377 noms catalans d’ocells, en correspondència amb 6.599 noms científics, que es presenten en 5.278 fitxes terminològiques relatives a les espècies d’ocells d’arreu del món, classificades en 36 ordres i 165 famílies. Cada fitxa inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari també inclou il·lustracions i, quan s’ha cregut convenient, notes amb més informació sobre els termes.
 
El recull conté un bon nombre de denominacions catalanes de nova creació, que han estat proposades seguint els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, elaborats pel TERMCAT i aprovats pel Consell Supervisor. Aquests criteris han permès treballar, amb coherència i uniformitat, el corpus català de partida proposat per l’equip d’especialistes, format per Raül Aymí, Rafel Cebrian, Jordi Clavell, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, que van iniciar aquest projecte i que n’han assumit la coordinació científica.
 
El Diccionari dels ocells del món forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix fins a 140 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari dels ocells del món [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2018.

Divendres 22 Març 2019
Estació Biològica del Montseny, del 15 al 20 d’abril
 
Des de l’ICO estem posant en marxa l’Estació Biològica del Montseny (EBM), on es podran fer activitats de caire científic, formatiu i de recerca. Entre les diverses línies d’actuació, hi ha la programació d’un calendari de cursos d’altres grups de fauna, com rèptils i amfibis, ratpenats, papallones i micromamífers que es donaran a conèixer les properes setmanes.
L’estructura dels cursos serà diferent a la nostra oferta habitual pel fet que l’EBM té dos centres equipats amb sala de presentacions, cuina, llits i serveis que faciliten la realització de cursos amb estada de diversos dies.
El programa està realitzat conjuntament amb el Grup de Recerca de l’Escola de Natura de Parets del Vallès i el Museu de Ciències Naturals de Granollers, als quals s’afegiran altres entitats en un futur proper. El primer curs no ornitològic que ja tenim programat i anunciat, és el curs de rèptils i amfibis que impartiran diversos experts, grans coneixedors d’aquest grup taxonòmic: Albert Montori, Daniel Fernández-Guibernau, Salvador Carranza, Fèlix Amat i Marc Franch. Com podeu veure en el programa, les sessions en aula aniran complementades d’una sortida de camp nocturna el dissabte i una altra sortida el diumenge a migdia.
Aquesta és una oportunitat única de descobrir un món que probablement és força desconegut per la majoria d’afeccionats a l’ornitologia i que ajudarà molt a que tots nosaltres ampliem els coneixements sobre el medi natural, que és fascinant en totes les seves facetes. I tot això, al cor de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

Divendres 22 Març 2019
Estació Biològica del Montseny, 6 i 7 d’abril
 
L’Estació Biològica del Montseny serà el campament base d’un curs de cinc dies de durada que s’endinsarà en el fascinant món dels ratpenats. El reconegut expert del Museu de Ciències Naturals de Granollers, Adrià López-Baucells, conduirà aquestes jornades formatives sobre tècniques d’estudi de quiròpters.
El curs està adreçat al públic en general però és especialment interessant per estudiants que tinguin interès a treballar amb aquests mamífers tan especials. Els actuals col·laboradors del programa de Seguiment de Ratpenats de Catalunya són també públic idoni per aquest curs. En qualsevol cas, també molts ornitòlegs poden descobrir un nou món que els permeti ampliar el seu coneixement de la fauna del nostre entorn.
Els assistents aprendran a identificar els ratpenats de Catalunya, utilitzar tècniques de bioacústica per gravar i analitzar ultrasons, identificar espècies amb detectors, l’ús correcte de caixes-refugi i sabran de primera mà quines coses de les que es diuen sobre els ratpenats són realitat o són mites, com el fet (o llegenda?) que transmeten la ràbia i altres històries que s’originen de la relació dels humans amb aquests enigmàtics animals nocturns.
 
Més informació: http://www.ornitologia.org/ca/Activitats/ebm_montseny.html

Divendres 22 Març 2019
El passat 2 de març va començar una nova edició de la campanya d’anellament de recerca sobre la migració prenupcial de passeriformes als Aiguamolls de l’Empordà. El primer dia va ser molt bo de captures seguit d’una davallada important els dies següents, com és habitual, però dintre de la mitjana dels darrers anys. D’aquesta campanya cal destacar l’alt nombre de mosquiters comuns (249 fins avui) i també un bon nombre de boscarles mostatxudes (24). També cal esmentar la captura d’una polla pintada i d’un mussol banyut. En comparació a l’any passat, enguany hi ha molt poques mallerengues blaves (5) segurament a causa d’una hivernada molt més minsa. Encara no s’ha detectat entrada regular de migrants transsaharians i fins ara només s’ha capturat un mosquiter de passa i dues boscarles dels joncs. El gran total acumulat fins ara és de 611 primeres captures.
 
A l’estació de Yasmina, Merzouga (Marroc) la campanya va començar el 27 de febrer amb xifres baixes, però progressivament han anat augmentant. Hores d’ara s’han fet 474 primeres captures d’entre les quals hi destaquen 122 tallarols de garriga i 42 cotxes cua-roges. També són força interessants els 49 tallarols capnegres, ja que evidencien l’existència d’un pas de migrants força notable. Finalment esmentar que encara s’han obtingut xifres discretes pel mosquiter de passa (14) i alguns mosquiters ibèrics (12).
 
Podeu veure informació de la campanya a Yasmina (Marroc) al seu blog: https://yasminaprimavera.wordpress.com/

Podeu seguir l’evolució de les captures tant dels Aiguamolls de l'Empordà com al Yasmina a l’aplicació:  http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats