Divendres 24 Gener 2020

Per facilitar-vos la feina, posem a la vostra disposició la fitxa del projecte on apareixen els ocells més habituals als jardins. Recordeu que només heu de comptar els ocells que estiguin fent ús del vostre jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Heu d’anotar el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies que hagueu detectat durant l'interval de temps en què heu estat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que us semblen més interessants. Vigileu, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s'ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l'interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.
Divendres 24 Gener 2020

Aquest cens es coordina des de la secció de Biodiversitat del Departament de Territori a Lleida des de l’any 2014 i hi col·labora EGRELL i nombrosos voluntaris. Aquest any concretament han estat 33 participants.
Es van censar 12 dormidors, 7 dels quals al Pla de Lleida on hi ha la major part de la població. Es el mateix nombre de dormidors que l’any passat, tot i que dos han desaparegut respecte l’any passat i n’han aparegut també dos en altres indrets. S’han comptat un total de 1930 exemplars, 1701 dels quals, 88%, al Pla de Lleida. En un dels dormidors s’han comptat 593 exemplars. Aquest dormidor es un dels dos que romanen fixes des de l’inici dels censos anuals el 2014. Aquesta xifra és la mes alta mai comptada en un dormidor d’aquesta espècie a Catalunya.
És el millor any i representa un important increment respecte l’any passat, un 31%, quan es van comptar 1327 exemplars essent ja llavors l’any amb més efectius. Així al Pla de Lleida s’ha observat que a 4 dels 5 dormidors que ja estaven actius l’any passat, han incrementat el nombre d’exemplars de forma important. A la resta, fora del Pla, el nombre s’ha mantingut estable.
Es curiós aquest important augment tenint en compte que ha estat una tardor i inici d’hivern poc freds a Europa. Aproximadament els darrers 10 anys la població d’aquesta espècie a Catalunya s’ha incrementat de forma molt notable. Això sembla més aviat a causa d’un canvi de les zones d’hivernada que no pas a un augment real de la població.
Jaume Bonfil Solsona
Secció de Biodiversitat i Medi Natural, Serveis Territorials a Lleida
Departament de Territori i Sostenibilitat. Carrer del Clot de les Monges, 6-8. 25007 Lleida.
Tel. 973031800 (ext. 1825)
jaume.bonfils@gencat.cat
Divendres 24 Gener 2020

Tots aquells que tingueu dades, cal que les envieu el més aviat possible a ico@ornitologia.org
Divendres 24 Gener 2020

La dotació del premi és de 4.000 euros i es poden presentar les propostes fins al 28 de febrer de 2020.
Més info: https://bit.ly/2GklKlL
Dimarts 24 Desembre 2019
Benvolguts socis i sòcies,
El passat dimarts, 17 de desembre, rebíem amb molt entusiasme la resolució favorable d’Euring, la institució europea que coordina tota l’activitat de l’anellament científic, per la qual s’accepta la incorporació de l’Institut Català d’Ornitologia com a membre de ple dret. Aquesta fita suposa que l’ICO actuarà com a central d’anellament amb un remitent propi per a les anelles que utilitzarem a partir d’ara. També suposa assumir la gestió de la informació i la coordinació amb aquesta institució europea com a entitat pròpia.
Des dels anys 80, els socis i sòcies de l’antic Grup Català d’Anellament demanàvem que s’estudiés i que s’implantés un remitent propi per a l’entitat. Ha estat un llarg camí, que s’ha fet juntament amb el suport del Govern de la Generalitat i l’esforç de les Juntes anteriors de l’ICO. El passat mes de setembre, jo mateix presentava el projecte del nou remitent davant l’Assemblea bianual d’Euring, a Belgrad, posant en valor la tasca de l’ICO en les darreres dècades i com a institució que ha contribuït de forma important al coneixement de l’avifauna del país i d’Europa en general. La proposta es va votar en assemblea amb el resultat de 14 vots a favor, 5 en contra i 11 abstencions.
A principi de 2020, el projecte de remitent propi s’implantarà amb celeritat i les anelles de l’ICO passaran a tenir l’adreça ICO.NAT.SCI.MUS-BARCELONA, fent referència a l’entitat, al Museu de Ciències Naturals i a Barcelona. Tan aviat com sigui possible, disposarem dels nous models d’anelles que el Comitè d’Anellament (CAN) ha revisat perquè s’ajustin al màxim a les característiques de totes les espècies que anellem al país. I també, en els propers dies, comunicarem formalment l’assoliment d’aquesta fita a les entitats avaladores de l’Estat, al Govern de la Generalitat, al Ministerio de Transición Ecológica i a les entitats i institucions que col·laboren amb nosaltres.
Aquest èxit no hagués estat possible sense la participació de moltes persones i institucions. En primer lloc, en nom propi i en nom de tota la Junta Directiva, vull donar les gràcies a tots els socis i sòcies que l’ICO ha tingut des de la seva fundació com a Grup Català d’Anellament, en especial a tots els anelladors i anelladores, ja que són els que han fet possible, amb la seva dedicació, esforç i bon fer, que la nostra entitat sigui mereixedora de l’honor que representa formar part d’Euring com a entitat autònoma i de ple dret. En aquest sentit, no puc deixar de mencionar la tasca duta a terme pels tècnics de l’Oficina d’Anellament (OCA), en particular per Raül Aymí i Oriol Baltà, i per tots els membres del Comitè d’Anellament (CAN), amb en Marc Illa com a coordinador actual, que durant molts anys han treballat incansablement per fer que el nivell científic de l’anellament d’ocells a Catalunya es trobi entre els millors d’Europa, així com per preparar la proposta tècnica rigorosa que hi ha darrera d’aquest nou remitent. Vull també donar les gràcies de forma especial a les anteriors Juntes directives de l‘Associació, representades pels presidents Enric Carrera, Abel Julien, Albert Martínez i Santi Mañosa, així com al Coordinador General de l’entitat, Gabriel Gargallo, per no haver deixat de creure en la necessitat de tirar endavant aquest projecte de remitent d’anellament científic d’ocells, sempre en el marc de les institucions científiques europees. Al Govern de la Generalitat, i en especial al Director General de Medi Natural Sr. Ferran Miralles i als seus predecessors, pel suport institucional, imprescindible per a que aquest remitent fos acceptat. A SEO/BirdLife i a la Sociedad de Ciencias Aranzadi, per la seva aposta decidida per la col·laboració entre entitats des de la igualtat i el respecte mutu, com la millor manera de gestionar de forma comuna l’anellament, malgrat les dificultats d’adaptació que això pugui comportar. En aquest sentit, el paper de SEO/BirdLife Catalunya, i en especial de la seva coordinadora, Cristina Sánchez, ha estat fonamental per facilitar el clima d’entesa i d’excel·lent relació i col·laboració que ha imperat entre les entitats. Al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, pel suport i ajut institucional i estructural que sempre ens ha donat, sense el qual no haguéssim pogut funcionar. A la Diputació de Barcelona i les Diputacions de Lleida, Tarragona i Girona, i a un llarg nombre d’ajuntaments per creure que l’ICO pot aportar valor i coneixement al món municipal. I a totes les institucions públiques i privades, i persones que donen suport a l’ICO i que l’han fet una entitat reconeguda arreu d’Europa per la qualitat dels seus treballs i pel saber fer transmès arreu del continent.
Des de la Junta de l’entitat continuarem treballant fort en un moment en què aquestes notícies bones es barregen amb altres de molt preocupants. Aquesta setmana, el Govern de la Generalitat, l’ICO, el CREAF i el CTFC presentaven els resultats dels informes sexennals que sol·licita la Unió Europea per al seguiment de les Directives Hàbitats i Ocells amb resultats molt tristos: moltes espècies d’ocells, especialment les pròpies dels espais oberts i de muntanya, es troben en franca regressió, algunes d’elles en perill imminent d’extinció local. És feina, deure i voluntat de l’ICO, i segur que de tots els socis i sòcies, treballar fort per intentar revertir aquesta situació. Així ho farem, en col·laboració amb totes les entitats col·laboradores, institucions i amb el Govern del país.
Finalment, no puc deixar d’agrair d’una forma molt especial la tasca eficient i rigorosa que duen a terme dia a dia tots els treballadors i treballadores de l’ICO, que ens permet convertir en resultats de coneixement i de conservació els nostres anellaments i les nostres observacions diàries i assolir fites com la que avui em sento tan orgullós de poder-vos comunicar.
Us desitjo a tothom unes Bones Festes, salut, i molts ocells,
Jordi Baucells Colomer
President
Institut Català d’Ornitologia
Barcelona, 19 de desembre de 2019
El passat dimarts, 17 de desembre, rebíem amb molt entusiasme la resolució favorable d’Euring, la institució europea que coordina tota l’activitat de l’anellament científic, per la qual s’accepta la incorporació de l’Institut Català d’Ornitologia com a membre de ple dret. Aquesta fita suposa que l’ICO actuarà com a central d’anellament amb un remitent propi per a les anelles que utilitzarem a partir d’ara. També suposa assumir la gestió de la informació i la coordinació amb aquesta institució europea com a entitat pròpia.
Des dels anys 80, els socis i sòcies de l’antic Grup Català d’Anellament demanàvem que s’estudiés i que s’implantés un remitent propi per a l’entitat. Ha estat un llarg camí, que s’ha fet juntament amb el suport del Govern de la Generalitat i l’esforç de les Juntes anteriors de l’ICO. El passat mes de setembre, jo mateix presentava el projecte del nou remitent davant l’Assemblea bianual d’Euring, a Belgrad, posant en valor la tasca de l’ICO en les darreres dècades i com a institució que ha contribuït de forma important al coneixement de l’avifauna del país i d’Europa en general. La proposta es va votar en assemblea amb el resultat de 14 vots a favor, 5 en contra i 11 abstencions.
A principi de 2020, el projecte de remitent propi s’implantarà amb celeritat i les anelles de l’ICO passaran a tenir l’adreça ICO.NAT.SCI.MUS-BARCELONA, fent referència a l’entitat, al Museu de Ciències Naturals i a Barcelona. Tan aviat com sigui possible, disposarem dels nous models d’anelles que el Comitè d’Anellament (CAN) ha revisat perquè s’ajustin al màxim a les característiques de totes les espècies que anellem al país. I també, en els propers dies, comunicarem formalment l’assoliment d’aquesta fita a les entitats avaladores de l’Estat, al Govern de la Generalitat, al Ministerio de Transición Ecológica i a les entitats i institucions que col·laboren amb nosaltres.
Aquest èxit no hagués estat possible sense la participació de moltes persones i institucions. En primer lloc, en nom propi i en nom de tota la Junta Directiva, vull donar les gràcies a tots els socis i sòcies que l’ICO ha tingut des de la seva fundació com a Grup Català d’Anellament, en especial a tots els anelladors i anelladores, ja que són els que han fet possible, amb la seva dedicació, esforç i bon fer, que la nostra entitat sigui mereixedora de l’honor que representa formar part d’Euring com a entitat autònoma i de ple dret. En aquest sentit, no puc deixar de mencionar la tasca duta a terme pels tècnics de l’Oficina d’Anellament (OCA), en particular per Raül Aymí i Oriol Baltà, i per tots els membres del Comitè d’Anellament (CAN), amb en Marc Illa com a coordinador actual, que durant molts anys han treballat incansablement per fer que el nivell científic de l’anellament d’ocells a Catalunya es trobi entre els millors d’Europa, així com per preparar la proposta tècnica rigorosa que hi ha darrera d’aquest nou remitent. Vull també donar les gràcies de forma especial a les anteriors Juntes directives de l‘Associació, representades pels presidents Enric Carrera, Abel Julien, Albert Martínez i Santi Mañosa, així com al Coordinador General de l’entitat, Gabriel Gargallo, per no haver deixat de creure en la necessitat de tirar endavant aquest projecte de remitent d’anellament científic d’ocells, sempre en el marc de les institucions científiques europees. Al Govern de la Generalitat, i en especial al Director General de Medi Natural Sr. Ferran Miralles i als seus predecessors, pel suport institucional, imprescindible per a que aquest remitent fos acceptat. A SEO/BirdLife i a la Sociedad de Ciencias Aranzadi, per la seva aposta decidida per la col·laboració entre entitats des de la igualtat i el respecte mutu, com la millor manera de gestionar de forma comuna l’anellament, malgrat les dificultats d’adaptació que això pugui comportar. En aquest sentit, el paper de SEO/BirdLife Catalunya, i en especial de la seva coordinadora, Cristina Sánchez, ha estat fonamental per facilitar el clima d’entesa i d’excel·lent relació i col·laboració que ha imperat entre les entitats. Al Museu de Ciències Naturals de Barcelona, pel suport i ajut institucional i estructural que sempre ens ha donat, sense el qual no haguéssim pogut funcionar. A la Diputació de Barcelona i les Diputacions de Lleida, Tarragona i Girona, i a un llarg nombre d’ajuntaments per creure que l’ICO pot aportar valor i coneixement al món municipal. I a totes les institucions públiques i privades, i persones que donen suport a l’ICO i que l’han fet una entitat reconeguda arreu d’Europa per la qualitat dels seus treballs i pel saber fer transmès arreu del continent.
Des de la Junta de l’entitat continuarem treballant fort en un moment en què aquestes notícies bones es barregen amb altres de molt preocupants. Aquesta setmana, el Govern de la Generalitat, l’ICO, el CREAF i el CTFC presentaven els resultats dels informes sexennals que sol·licita la Unió Europea per al seguiment de les Directives Hàbitats i Ocells amb resultats molt tristos: moltes espècies d’ocells, especialment les pròpies dels espais oberts i de muntanya, es troben en franca regressió, algunes d’elles en perill imminent d’extinció local. És feina, deure i voluntat de l’ICO, i segur que de tots els socis i sòcies, treballar fort per intentar revertir aquesta situació. Així ho farem, en col·laboració amb totes les entitats col·laboradores, institucions i amb el Govern del país.
Finalment, no puc deixar d’agrair d’una forma molt especial la tasca eficient i rigorosa que duen a terme dia a dia tots els treballadors i treballadores de l’ICO, que ens permet convertir en resultats de coneixement i de conservació els nostres anellaments i les nostres observacions diàries i assolir fites com la que avui em sento tan orgullós de poder-vos comunicar.
Us desitjo a tothom unes Bones Festes, salut, i molts ocells,
Jordi Baucells Colomer
President
Institut Català d’Ornitologia
Barcelona, 19 de desembre de 2019
