Dissabte 14 Març 2020

Podeu trobar aquest i els altres números a l'enllaç: http://bit.ly/2xytIqg
Divendres 24 Gener 2020

A més, tots els anelladors, tant experts com auxiliars, que vulgueu anellar durant l’any 2020 cal que demaneu la renovació del vostre permís omplint un formulari que trobareu aquí.
Els anelladors que hores d’ara no heu lliurat encara el balanç, cal que us poseu en contacte amb nosaltres de forma urgent a: info@ornitologia.org
Divendres 24 Gener 2020

La versió en paper ja es va enviar fa alguns dies, de manera que la majoria de vosaltres ja l’haureu rebut.
Si no l’heu rebut encara, feu-nos-ho saber: secretaria@ornitologia.org
Divendres 24 Gener 2020

Per facilitar-vos la feina, posem a la vostra disposició la fitxa del projecte on apareixen els ocells més habituals als jardins. Recordeu que només heu de comptar els ocells que estiguin fent ús del vostre jardí, no els que passen sobrevolant o estan al jardí del veí! Heu d’anotar el nombre màxim d'individus diferents de totes les espècies que hagueu detectat durant l'interval de temps en què heu estat observant el jardí. És vital prendre nota de totes les espècies d’ocells, no només d’algunes d’elles o de les que us semblen més interessants. Vigileu, però, de no comptar el mateix individu diverses vegades si s'ha anat movent! Tenir el llistat complet de les espècies observades ens permet saber amb exactitud quines utilitzen més cada jardí, mentre que conèixer l'interval de temps ens dóna una estima de l’esforç d’observació.
Divendres 24 Gener 2020

Aquest cens es coordina des de la secció de Biodiversitat del Departament de Territori a Lleida des de l’any 2014 i hi col·labora EGRELL i nombrosos voluntaris. Aquest any concretament han estat 33 participants.
Es van censar 12 dormidors, 7 dels quals al Pla de Lleida on hi ha la major part de la població. Es el mateix nombre de dormidors que l’any passat, tot i que dos han desaparegut respecte l’any passat i n’han aparegut també dos en altres indrets. S’han comptat un total de 1930 exemplars, 1701 dels quals, 88%, al Pla de Lleida. En un dels dormidors s’han comptat 593 exemplars. Aquest dormidor es un dels dos que romanen fixes des de l’inici dels censos anuals el 2014. Aquesta xifra és la mes alta mai comptada en un dormidor d’aquesta espècie a Catalunya.
És el millor any i representa un important increment respecte l’any passat, un 31%, quan es van comptar 1327 exemplars essent ja llavors l’any amb més efectius. Així al Pla de Lleida s’ha observat que a 4 dels 5 dormidors que ja estaven actius l’any passat, han incrementat el nombre d’exemplars de forma important. A la resta, fora del Pla, el nombre s’ha mantingut estable.
Es curiós aquest important augment tenint en compte que ha estat una tardor i inici d’hivern poc freds a Europa. Aproximadament els darrers 10 anys la població d’aquesta espècie a Catalunya s’ha incrementat de forma molt notable. Això sembla més aviat a causa d’un canvi de les zones d’hivernada que no pas a un augment real de la població.
Jaume Bonfil Solsona
Secció de Biodiversitat i Medi Natural, Serveis Territorials a Lleida
Departament de Territori i Sostenibilitat. Carrer del Clot de les Monges, 6-8. 25007 Lleida.
Tel. 973031800 (ext. 1825)
jaume.bonfils@gencat.cat
