Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 25 Maig 2020
Des de fa uns quants anys, un grup de persones estretament vinculades a la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), està elaborant l’Atles dels Ocells de València. El projecte, actualment, es troba en un moment clau en tant que està pràcticament llest per a entrar en impremta però, al mateix temps, requereix d’una inversió econòmica per tal de ser imprès, inversió que a hores d’ara la SVO no pot assumir.

És per això que han encetat una campanya de mecenatge adreçada al conjunt de la societat per a animar-la a donar suport a la que entenem que és una obra necessària (i, fins i tot, imprescindible) per a tota societat madura.

En el següent enllaç: https://bit.ly/2TCLD7n hi trobareu un dossier on podreu conèixer una miqueta més les característiques de l’obra, els terminis de producció que s’han fixat, així com les diferents fórmules de mecenatge que es plantegen, adreçades tant a persones físiques com a institucions i empreses.

Al dossier hi trobareu l’enllaç a un formulari per recollir dades de mecenes del projecte. FORMULARI DE MECENATGE: https://bit.ly/2A4q9cI

Som conscients de que ens trobem en una situació molt complexa per a assolir el nostre objectiu, però creiem que amb la ajuda de tothom ho aconseguirem. Tant si decidiu optar pel mecenatge com si no, vos animem a que li doneu difusió a la campanya. L’Atles dels Ocells de València ho mereix!

Dijous 9 Abril 2020
La normativa legal vigent estableix que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació o refugi d'aus protegides (els nius i refugis també estan protegits fora de l'època de cria i encara que no estiguin ocupats). En cas que sigui necessari realitzar alguna intervenció que pugui afectar-los caldrà sol·licitar una autorització excepcional als Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya abans d'iniciar qualsevol actuació.

En aquest context, l'ICO ajuda a protegir els nius dels ocells facilitant l’accés a la informació recollida pels projectes de ciència ciutadana nius.cat i orenetes.cat així com les dades recopilades gràcies a la col·laboració del cos d’Agents Rurals, i voluntaris i entitats com Galanthus, a través de visornius.cat, un visor online que s'actualitza en temps real. Gràcies a aquest visor, els tècnics de medi ambient de la Generalitat i de les administracions locals poden veure la localització de tots els nius que tenim censats. A més, inclou un servei de consulta que informa de la possible presència de nius a indrets urbans on es vol fer alguna intervenció.


Com puc ajudar?

Ara que passem més temps a casa degut al confinament, essent plena primavera, hi ha molta gent que està observant ocells que fan el niu al seu patí o en arbres o edificis propers. La informació d'aquests nius és molt interessant i, a més, ens pot ajudar a protegir-los millor.

Així doncs, si veus un niu de casa estant t'animem a que participis a nius.cat i comparteixis les teves observacions. Aquí t'expliquem com fer-ho. 

Més endavant, un cop acabi el confinament, una altre bona opció per col·laborar és participar en el projecte orenetes.cat

Colònies de falciots o ballesters

Si en plena època de cria observes falciots o ballesters entrant i sortint d'algun edifici (per exemple dels forats d'una mitgera) probablement sigui perquè s'hi ha establert una colònia de cria d'alguna d'aquestes espècies.

En aquests casos nius.cat no és el millor lloc per introduir les observacions ja que aquest projecte està pensat per seguir nius individuals, no colònies. Per ajudar a localitzar i protegir les colònies d'aquestes espècies hem donat d'alta el projecte "Colònies de falciots" a ornitho.cat. Aquí t'expliquem com fer-ho:


Divendres 3 Abril 2020
El nou Atles dels ocells nidificants a Catalunya està entrant ja en la fase de preparació i edició del contingut del llibre. És per aquest motiu que estem començant a buscar persones que vulguin col·laborar en la redacció dels textos de cada espècie.

Si vols participar-hi omple i envia aquest formulari abans del 20 d'abril. És molt important, però, que tinguis en compte les següents consideracions:

1) És necessari tenir uns coneixements mínims sobre la distribució i la població de l'espècie o espècies de les quals es volen fer el textos, en especial (però no exclusivament) a Catalunya.

2) S'ha de tenir la capacitat de redactar textos amb bon nivell lingüístic, tant en català com anglès.

3) Els elements infogràfics que estaran disponibles a l'hora de redactar el textos no seran els mateixos que apareixeran en el producte final ja que aquests s'estaran confeccionant en paral·lel per guanyar temps (els terminis que tenim són força limitats). Cal, doncs, tenir una certa experiència en la interpretació d'informació bruta o no 100% elaborada.

4) Els textos han d'entregar-se abans del 31 de juliol.

5) A finals d'abril, tenint en compte, entre d'altres, les propostes rebudes a través d'aquest formulari, el Comitè de redacció de l'Atles farà la selecció final d'autors de cada espècie.

6) El Comitè de redacció és responsable de totes les decisions, incloses l'acceptació de la sol·licitud i l'acceptació o rebuig dels textos finals. Per tal de limitar al màxim qualsevol endarreriment, el Comitè de redacció, a més, es reserva el dret de re-assignar els textos que no s'entreguin en la data preestablerta.

7) Et recomanem que no comencis a omplir el formulari fins que tinguis preparades totes les respostes. Veuràs que se't demana que motivis breument perquè vols fer els textos que has escollit i, si s'escau, que escriguis un breu text de prova.

El Comitè de redacció del nou Atles

Sergi Herrando, Jordi Baucells, Marc Anton, Martí Franch i Gabriel Gargallo

Divendres 3 Abril 2020

Mentre duri el confinament, cada setmana sortejarem dos premis, gentilesa de Cossetània Edicions: un pels participants d’ocellsdelsjardins.cat (pack de 4 miniguies de natura de Toni Llobet) i l’altre pels de #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat (segona edició de la Guia de rapinyaires de Catalunya de Fran Trabalon i Àlex Ollé).

D'entre tots els participants de la setmana, el guanyador s’escollirà en un sorteig en què cada observador tindrà tantes butlletes com dies en què hagi fet llistes completes a #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat o censos a ocellsdelsjardins.cat. És a dir, si un observador ha fet llistes completes o censos en quatre dies té el doble de possibilitats de guanyar que si n'ha fet en només dos.

El guanyador s’escollirà cada dimarts (els guanyadors d'aquesta setmana es decidiran el dimarts 7 d'abril). En el cas de les dades d'ornitho, només es consideren vàlides les llistes completes de com a mínim 30 minuts de durada i que hagin estat fetes a Catalunya o Andorra.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/premiACasa_2.jpg


Divendres 3 Abril 2020
L’enregistrament de sons d’ocells migratoris (NOCMIG: nocturnal migration o NFC: nocturnal flight calls) està rebent darrerament força atenció a Catalunya. Des que a la passada edició del Delta Birding Festival en Magnus Robb ens en va mostrar les seves bondats, han estat un bon nombre de persones que s’hi han engrescat. El NOCMIG va néixer als EEUU com a resposta al fet que hi ha una major quantitat de passeriformes americans que produeixen vocalitzacions nocturnes que els seus homòlegs europeus. No obstant això, aquesta activitat cada vegada té més practicants a aquest costat del Atlàntic.

El procés consisteix, a grans trets, en usar algun tipus de gravadora per tal de captar les vocalitzacions que emeten els ocells mentre migren i, posteriorment, passar aquests arxius d’àudio a forma d’espectrograma (representació gràfica del sons) mitjançant un software per ordinadors. Un cop hem aconseguit aquests espectrogrames haurem de buscar, visualment primer, les marques que deixen aquestes vocalitzacions per poder aïllar-les i identificar-ne l’espècie que les ha produït. El que és realment interessant d’aquesta tècnica és que no cal viure a cap lloc concret prop de la costa per aconseguir enregistraments interessants. El ocells passeriformes migren, generalment, en un front força ample, cosa que fa que qualsevol lloc pugui generar dades interessants.

Fa mesos que des de l’ICO estem mirant com donar opcions als observadors per enregistrar les dades que generem a partir del NOCMIG. Finalment, aquesta setmana s'ha obert una possibilitat. Hem creat un projecte a Ornitho.cat anomenat "NOCMIG" en el qual es podran entrar les dades específiques d’aquesta activitat, ja sigui com a observacions aïllades o com a llistes. Qui vulgui tenir-hi accés ens ha de passar el correu electrònic (ornitho@ornitologia.org) perquè s’ha de donar d’alta la gent individualment. D'aquesta manera es podran identificar les dades provinents de nocmig i esperem, més endavant, poder donar opcions especifiques per consultar-les o visualitzar-les.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats