
La productivitat ha estat un 50% superior a la de la mitjana del mes de maig.
Les altes temperatures i la pluja abundant, tant a l'hivern com a la primavera, juntament amb la tranquil·litat del confinament, poden haver afavorit la nidificació de les espècies que crien primer.
Ja veurem si les fortes pluges i la baixada de les temperatures del mes juny fa que la productivitat, a partir d'ara, sigui més dolenta i també afecti més les espècies de nidificació més tardana, especialment les transaharianes.
![]() ![]() ![]()
|

A causa de l'estat d'alarma i les restriccions per fer trobades i reunions de grups grans de persones ens hem vist obligats a posposar la convocatòria.
La nova data de la convocatòria es comunicarà als socis amb els terminis corresponents quan s'aixequin les restriccions esmentades.
La Junta Directiva
La posada en marxa dels projectes de seguiment de l'ICO s'ha vist afectada per la crisi sanitària i les restriccions derivades de l'estat d'alarma per la qual cosa, fins fa ben poc, només s'han pogut fer alguns censos dels projectes SOCC i SYLVIA amb professionals i de manera molt controlada. A partir de la fase 1 del pla de desconfinament, però, s'ha pogut obrir una mica més la porta a la participació dels voluntaris. A continuació us detallem quina és la situació actual en cadascun dels projectes de seguiment que tenim en marxa aquesta primavera/estiu.
SOCC
Inicialment (fase 0), només es va mirar de cobrir amb professionals una part reduida però prou representativa d'itineraris SOCC (uns 50-60). Així s'assegurava una cobertura mínima.
A partir de la fase 1, els voluntaris del SOCC poden realitzar el seu itinerari en solitari i sempre que aquest se situï en el seva àrea sanitària de residència. A més, atesa l'excepcionalitat de la temporada, s'ha decidit que el primer cens de primavera es podrà realitzar fins al 24 de maig, excepte a la zona pirinenca, on es podrà allargar fins el dia 31 de maig (en casos especials es podrà allargar algun dia més, prèvia consulta amb els coordinador del projecte).
Per a realitzar aquests censos, cal tenir un permís personalitzat que emet l'ICO i al qual s'adjunta un altre del Departament de Territori i Sostenibilitat.
SYLVIA
Inicialment (fase 0), només es van posar en marxa les estacions d'anellament que podien cobrir professionals.
A partir de la fase 1, com en el cas del SOCC, els voluntaris poden posar en marxa la seva estació d'anellament SYLVIA sempre que aquesta se situï en el seva àrea sanitària de residència i facin l'activitat en solitari.
Per poder posar en marxa l'estació d'anellament, a més del permís d'anellament habitual, cal un permís específic que emet l'ICO i al qual s'adjunta un altre del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Projecte orenetes
Sortosament, el segon període de cens del projecte orenetes (15 de juny a 31 de juliol), és el més ideal per fer el comptatge de nius de l'oreneta cuablanca i, per tant, s'ha decidit que, donades les restriccions actuals, el més adient era suspendre del tot el primer període de cens (1-31 de maig) i concentrar tots els esforços en fer el millor cens possible quan ja ens acostem a l'estiu.
Per aquelles dates tots esperem que la situació hagi millorat molt i que els censos del projecte es puguin fer sense gaires restriccions.
No s'ha de baixar la guàrdia
Cal tenir molt present que la situació de crisi per la COVID-19 no s'ha acabat en absolut, per la qual cosa a totes les persones que participen en els diferents seguiments de l'ICO se'ls demana que segueixin extremant les mesures d'aïllament social, d'higiene i protecció en tot moment i tal i com recomanen les autoritats sanitàries.

Com es detecta?
Els ocells afectats es detecten principalment als jardins, a prop de les menjadores, sense amagar-se ni fugir dels humans, perquè ja no reaccionen als estímuls de l’ambient. Altres símptomes de la malaltia inclouen problemes per respirar, pèrdua de les plomes del cap i parpelles tancades. Els ocells afectats ja no mengen i són incapaços d’engolir.
I a Catalunya?
El 3 de maig passat es va detectar i fotografiar la primera mallerenga blava amb aquests símptomes a Catalunya, concretament al municipi de Creixell (Tarragonès). La malaltia és contagiosa entre mallerengues, per això és necessari que si detecteu algun cas al vostre jardí, immediatament deixeu de donar menjar i aigua als ocells. A més, per a fer-ne un seguiment us demanem que apunteu tots els casos que trobeu al mòdul de mortalitat d’ornitho.cat, indicant quins símptomes heu detectat als comentaris i, si pot ser, adjuntar fotos de cada individu. En el cas dels anelladors també haureu de desinfectar les bosses col·lectores i no usar-les fins que estiguin esterilitzades, sempre que capturem mallerengues (amb símptomes o sense). Si en capturem una amb símptomes, s’han de fer fotos dels ocells afectats i també reportar-ho a ornitho.cat, a través del mòdul de mortalitat.
Com es reporta?
Per reportar la dada al mòdul de mortalitat, heu d’entrar la dada de forma normal al portal web ornitho.cat o a l’aplicació Naturalist, i clicar la casella d’animal mort o ferit. Al següent clic, se us obrirà el mòdul de mortalitat. Allí heu d’indicar "Causa natural i malaltia/paràsit". Als comentaris podeu indicar els símptomes que heu detectat. I finalment, si és possible, adjunteu fotos on es puguin apreciar els símptomes.
Gràcies a la vostra col·laboració esperem poder detectar a temps l’expansió d’aquesta malaltia infecciosa d’origen bacteriològic que afecta exclusivament les mallerengues.
Us estem molt agraïts per la vostra col·laboració,
Carles Durà
Per saber-ne més:
https://www.nabu.de/news/2020/04/27990.html
https://www.bto.org/community/news/202004-german-blue-tit-disease-identified
https://www.gardenwildlifehealth.org/portfolio/suttonella-ornithocola-infection-in-garden-birds/
