Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dimarts 26 Novembre 2024


 
Durant aquest 2024 l’ICO ha estat col·laborant amb el projecte Viu verd impulsat per l’ajuntament de Viladecans i amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, en ser finançat per la Comissió Europea mitjançant l’instrument Europeu de Recuperació “NextgenerationEU” i la Unió Europea.

El projecte té l’objectiu de renaturalitzar la població de Viladecans seguint el pla Viladecans 3-30-300, que afronta el repte que els veïns vegin 3 arbres des de la seva llar, assolir un 30% de massa arbòria al municipi i garantir un espai verd a 300 metres de cada llar. Per fer-ho, el pla tornarà el verd al Torrent de Can Preses, augmentarà l’arbrat del municipi i els seus beneficis ecosistèmics i fomentarà la presència de biodiversitat urbana.

L’ICO col·labora en el projecte aportant la seva experiència en les actuacions relatives a l’afavoriment de la fauna urbana. Durant aquest any s’han instal·lat i s’ha fet el seguiment de 150 caixes niu per a ocells i 30 caixes niu per a rat-penats. De les caixes niu per a ocells, se’n van trobar 34 amb senyals d’ocupació. D’aquestes, es van trobar 15 caixes niu amb polls: 9 de mallerenga blava i 6 de pardal xarrec. S’ha de destacar que el 18% de les caixes niu va desaparèixer, pot ser per vandalització o per causes naturals. A més, també s’han dissenyat dos itineraris SOCC que creuen el municipi i que ja s’han dut a terme durant la primavera d’aquest any. Les dades que aportin els itineraris ens permetran fer un seguiment dels paràmetres biològics de les poblacions d’ocells del municipi.

El projecte també preveu que la població local participi en el disseny, l’execució i el seguiment del programa Viu verd. L’ICO col·labora en aquest objectiu, organitzant tallers relacionats amb els projectes Nius i Ocells dels Jardins que s’oferiran a les escoles i a la població general de Viladecans durant l’any 2025.

Dilluns 4 Novembre 2024
El proper dimarts 5 de novembre es durà a terme la presentació del Diccionari dels mamífers del món i del nou Portal Vida, en un acte al Museu de Ciències Naturals de Granollers (C/ Palaudàries, 102, Granollers).

Hi intervindran F. Xavier Vila, conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers.

La presentació del Diccionari anirà a càrrec de Glòria Fontova, del TERMCAT, i Adrià López-Baucells, del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

En el transcurs de l'acte el biòleg i divulgador científic Pere Renom pronunciarà la xerrada "Noms comuns, la manera més natural d'anomenar la natura".

També s'hi presentarà el nou Portal Vida, un espai creat pel TERMCAT per a la difusió i la compartició de coneixement a l'entorn de la terminologia de les ciències de la vida, a càrrec de Jordi Bover i M. Antònia Julià, del TERMCAT.

Els assistents a l’acte rebran un exemplar del pòster Ratpenats de Catalunya, obra de Toni Llobet, editat en ocasió d’aquesta presentació. En acabar l’acte s’oferirà un pica-pica.

Si hi voleu assistir, si us plau, empleneu aquest formulari.
 

Dilluns 4 Novembre 2024
Entre el 29 d’agost i el 27 d’octubre s’ha dut a terme la campanya d’anellament per l’estudi de la migració post-nupcial al Parc Natural de Cap de Creus. S’han anellat 2.607 ocells de 59 espècies diferents i on les espècies més anellades han estat el tallarol de casquet (920), el tallarol capnegre (485), el pit-roig (362) i el mastegatatxes (209).  Enguany s’han anellat un 45% menys respecte l’any passat de migradors de llarga distància amb 3 piules dels arbres, 33 cotxes cua-roges, 7 bitxacs rogencs, 2 boscalers pintats grossos, 2 boscarles de canyar, 35 tallarols de garriga, 6 tallarols emmascarats, 6 tallaretes comunes, 9 tallarols grossos, 1 mosquiter pàl·lid, 28 mosquiters de passa, 7 papamosques gris, 209 mastegatatxes i 11 escorxadors. I d’espècies poc habituals per l’indret en destaca l’anellament d’una llucareta, una cotxa blava i un mosquiter de doble ratlla.

Les condicions meteorològiques adverses, amb molts dies de vent, han dificultat l’anellament però, la disminució d’algunes espècies, pot també reflectir una disminució de les seves poblacions a Europa. L’estat de la condició física, la durada dels ‘stopover’ i  la fenologia d’algunes espècies s’analitzarà per entendre millor diversos aspectes de la seva migració.

Com sempre, podeu veure tots els resultats en aquest enllaç:  https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M013/charts

Dijous 3 Octubre 2024
Les campanyes de seguiment de la migració postnupcial continuen endavant. Al delta de l’Ebre, l’estació de Canal Vell va començar el 4 d’agost i fins avui dia s’han fet més de 2.500 primeres captures. Com és habitual, la boscarla de canyar amb més de 1.300 exemplars és l’espècie més capturada. En general, la mitjana de les captures està per sota de la mitjana històrica dels darrers anys amb espècies que mostren davallades preocupants com el balquer o el mosquiter de passa.

La campanya de mas Rabassers, Cadaqués, al PN Cap de Creus, va començar el 29 d’agost i fins a l’actualitat s’han fet al voltant de 1.000 primeres captures. En comparació amb l’any passat s’han detectat davallades en 12 de les 17 espècies migradores de llarga distància, fet que podria anar relacionat amb les condicions meteorològiques predominants (especialment tramuntana), però que cal analitzar amb detall, ja que el grup dels migradors transsaharians és el que mostra tendències poblacionals més negatives a escala global. S’han anellat sis noves espècies: rossinyol bord, cotxa blava, trist, boscaler pintat gros, mosquiter de doble ratlla i mallerenga emplomallada.

Finalment, aquest any el nostre company Pere Josa amb la col·laboració de l’Estació Biològica del Pallars Jussà han fet una nova edició de la campanya  MigraVallFosca que cobrirà el període del 22 de juliol al 29 d'octubre a la Torre de Cabdella. Ens complau comunicar-vos que les dades d’aquesta estació també es poden consultar a l’aplicació de migració. Fins ara s’han fet unes 1.400 primeres captures entre les quals destaquen un cop més els 127 escorxadors i 14 boscalers pintats grossos anellats.

Podeu consultar la informació d’aquestes campanyes a:
 https://apps.ornitologia.org/anella/migra

Dimarts 1 Octubre 2024
El Delta Birding Festival d'enguany ha estat un esdeveniment ric en espècies d'interès per als ornitòlegs, tant per la seva raresa com per la seva estacionalitat. Això inclou tant espècies difícils d'observar a la nostra zona com espècies que habitualment es poden observar només durant un període concret de l'any o que, en aquest moment, es presenten en major nombre. Un exemple notable és el descobriment d'un corredor a prop de Reus, realitzat per Oriol Cortès el dimarts abans del festival. Aquesta espècie, típicament sahariana, compta amb molt poques cites a Catalunya i solen ser considerades com individus dispersius que arriben temporalment a la península Ibèrica. Afortunadament, el corredor va romandre a la zona durant el festival, convertint-se en un atractiu per a molts observadors que visitaven el delta, sovint observat en companyia de corriols pit-rojos, una espècie regular a Catalunya que es pot observar especialment en aquesta època de l'any.

El delta estava ple d'ocells migratoris, amb presències destacades d'orenetes, còlits grisos, àguiles pescadores i aligots vespers, tots ells visibles tant des del festival com durant les excursions en bicicleta (l'activitat "Green Birding"), entre d'altres. A més, diversos ornitòlegs van aconseguir relocalitzar la daurada petita del Pacífic, una espècie que cria a Sibèria i que des de fa anys es pot observar al Delta de l’Ebre durant l'hivern. També es van identificar dos èiders a la badia del Fangar, on habitualment només se n'observava un.

El dissabte va estar marcat per la pluja, un factor que probablement va contribuir a incrementar la presència d'ocells migratoris al delta. A primera hora del matí, l’Àlex Fonollosa va descobrir una polla pintada durant l'excursió "Hot Spot" a la llacuna de l'Alfacada, mentre que en Pere Baucells va trobar una siseta a la zona de l'Illa de Riu i Quim Minovas un fumarell alablanc al Serrallo. També es van documentar fins a cinc cigonyes negres en diverses localitzacions de l’hemidelta sud. La gran sorpresa del dissabte va arribar quan Martin Rey, Iker Fernández, Javier Pi, Jorge Pelaez i Pedro Arratibel van localitzar una àguila pomerània a la zona sud de l'embut de l'Encanyissada, que després va ser relocalitzada per Pau Garcia a la torre de Sant Joan, tot i que malauradament no es va tornar a veure. A la tarda, diversos observadors al Serrallo van identificar un tetolet becllarg, una espècie d'origen americà.

El diumenge va començar amb la identificació dels primers mussols emigrants de la temporada en diversos punts del delta, així com amb dues arpelles pàl·lides russes (una a la sortida en barca de la badia del Fangar i l’altra a la sortida "Hot Spot" dels ullals de Vilacoto). A la finca de Migjorn es va observar una gamba groga petita (documentada per Samuel Aunión) i dos territs de Teminck, a més de dos corriols pit-rojos i centenars de corriols grossos. Durant la sortida pelàgica del diumenge al matí, habitualment rica en observacions d'ocells de tempesta, destaca la troballa d'una baldriga grisa, que malauradament no es va poder relocalitzar a la següent sortida de la tarda. Durant les jornades d'anellament a la finca de Bombita (Canal Vell) i de l'Alfacada, destaquen diverses captures de la subespècie namnetum de cotxa blava.

Amb només un cap de setmana d’observació d'aus al Delta de l’Ebre, una zona clau per a la biodiversitat avícola, es va constatar la importància d’aquests hàbitats essencials per a diverses espècies. A més, la gran quantitat d'espècies destacables trobades en tan poc temps suggereix que la zona està infraobservada; és a dir, hi ha una manca de visitants dedicats a l'observació d'ocells en relació amb l'extensió del territori. Per això, us animem a explorar més el camp pel Delta de l’Ebre (no només durant el DBF) i a reportar totes les observacions a ornitho.cat.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats