Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 30 Octubre 2020
Els passats 7 i 8 d’octubre Magnus Robb, un dels principals especialistes europeus en enregistrament i estudi de vocalitzacions d’ocells, va impartir un taller al Museu Blau de Barcelona per donar una empenta al projecte NOCMIG (enregistrament de vocalitzacions de  migrants nocturns) que vam posar en marxa durant la passada primavera.

En la primera sessió, després de gaudir d’algunes gravacions interessant que en Magnus ha anat recopilant amb els anys (el so d’un meteorit en esclatar, per exemple), es va parlar de qüestions generals com ara, l’elecció d’un lloc òptim, la tria de l’equip, l'anàlisi dels resultats o el material de referència a l’hora d’identificar les vocalitzacions.

La segona sessió es va dedicar, integra, a treballar la identificació de grups d'espècies que sovint es confonen a causa de la similitud de les seves vocalitzacions. Així vam començar amb el gènere Turdus, que justament ara són els protagonistes de les nits, més tard els muscicàpids, alguns Anthus, ardeids, etc. En definitiva, aquesta sessió va servir per aclarir moltíssims dubtes i permetre, d'ara endavant, la identificació d’algunes espècies amb molta més certesa.

Com ja sabeu, les dades obtingudes en el projecte NOCMIG es poden consultar tant a la secció d’OrnithoLlistes d’Ornitho.cat (https://dades.ornitho.cat/projecte/nocmig) com al web del projecte Trektellen al qual l’Institut Català d’Ornitologia també participa (https://www.trektellen.nl/).
 

Divendres 30 Octubre 2020
La campanya d’anellament a Canal Vell per al seguiment de passeriformes de canyar que va començar el passat 4 d’agost encara ja el darrer mes d’activitat. Fins ara ha estat una temporada amb daltabaixos i, en general, amb resultats inferiors a la mitjana dels anys anteriors. Durant l’agost i setembre les captures han estat lleugerament per sota de la mitjana històrica, tot i que a partir del 13 de setembre (9a pèntada) el nombre de captures ha augmentat significativament i s’ha posat per sobre. En canvi, durant el mes d’octubre les captures han millorat amb totals per sobre de la mitjana històrica. Fins al 30 d’octubre s’han fet 3.533 primeres captures amb la boscarla de canyar amb 1.358 exemplars com a espècie més anellada. Ha estat una tardor bona per a la boscarla dels joncs amb 71 primeres captures (mitjana anual històrica: 43) i també pel blauet amb 200 exemplars. En canvi, s’han obtingut xifres molt baixes pel mosquiter de passa (55) i els tallarols en general (Sylvia spp) amb molt poques captures, encara que aquests no són mai abundants a Canal Vell. Hores d’ara no s’han capturat rareses, tot i que hi ha un mastegatatxes en fase d’estudi. Com a captures interessants esmentar el dia 1 de setembre amb la captura d’una òliba, un mussol banyut i un martinet menut en una mateixa batuda! D’altra banda, fins ara s’han fet 9 recuperacions estrangeres: 2 boscarles dels joncs d’Holanda, tres boscarles de canyar de França (2) i Bèlgica, 2 cotxes blaves d’Alemanya i Holanda, un repicatalons de Polònia i un mosquiter comú del Regne Unit. Aquests dies estan arribant els migrants presaharians amb un bon ritme de captures de mosquiter comú i rossinyol bord. Com sempre, podeu revisar les captures diàries i acumulades fins ara en aquest enllaç:

https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M001/charts

 

Divendres 30 Octubre 2020
Després de més de 20 anys des de la publicació del primer Atles dels ocells reproductors d’Europa, aquest nou atles presenta la informació més actualitzada sobre distribució, abundància i canvis en les poblacions dels ocells d’Europa. S’ha dut a terme gràcies a l’enorme esforç de l’European Bird Census Council i les seves organitzacions associades a 48 països. En el treball de camp han participat prop de 120.000 col·laboradors, principalment des de 2013 a 2017, per la qual cosa constitueix un dels projectes més grans de ciència ciutadana sobre biodiversitat realitzats fins ara. L’obra presenta informació de totes les espècies reproductores durant el període d’estudi. Un total de 556 espècies es tracten de forma completa, amb textos, mapes i una il·lustració. Les fitxes completes d’espècie inclouen mapes de 50×50 km (mostrant generalment dades d’abundància), models de distribució de 10×10 km (de 224 espècies reproductores) i mapes de canvi (comparant la distribució actual amb l’obtinguda fa més de 30 anys en el primer atles). Utilitzant un rigorós enfocament científic, aquestes dades documenten l’estat de l’avifauna reproductora europea i contribueixen a l’objectiu de fomentar la conservació dels ocells i els seus hàbitats.

Oferta de prepublicació fins al 30 de novembre:

https://www.lynxeds.com/ca/producte/european-breeding-bird-atlas-2-distribution-abundance-and-change/

Divendres 30 Octubre 2020
El cap de setmana del 10,11 i 12 d’octubre es va celebrar a Maó (Menorca) el 2n Congrés d’Ornitologia de les Terres de Parla Catalana, organitzat per la Societat Ornitològica de Menorca (SOM) i va comptar amb 140 inscrits i 82 contribucions. Malgrat la situació especial d’aquest any, la trobada es va realitzar amb estrictes mesures de seguretat sanitària i va ser un èxit organitzatiu per part de l’entitat organitzadora.

Comentar-vos, a més, que a la pàgina web del congrés ja podeu consultar tots els resums i que també podeu accedir a les contribucions web. Les persones que vàreu indicar, en el seu moment, que estaríeu interessades en publicar (RCO i/o Monografies de la SHNB) rebreu notícies directament des de l'ICO i des de la SHNB.

D'altra banda, des del SOM estan treballant per penjar una selecció de fotografies. Algunes d’elles es van difondre al twitter de la SOM, però en tenen més i les volen compartir! Les trobareu, d'aquí a uns dies, al web del congrés.

Des d’aquestes línies agraïm als companys del SOM l’esforç i èxit assolit en aquesta trobada!

Divendres 30 Octubre 2020
El termini per a la presentació d’aportacions i suggeriments al Reglament de l’OCA finalitza el 8 de novembre. Us recordem que podeu consultar aquest document en aquest enllaç:

http://www.ornitologia.org/mm/file/proposta_RI_2020.pdf

A partir del dia 9 de novembre s'obre un període de 30 dies per fer esmenes.  Les esmenes han de mencionar sempre a quin o quins articles fan referència, han d’estar signades, han d’incorporar el text que es vol modificar i la proposta de nou text que es presenta, i han d’estar argumentades amb un breu paràgraf. Un cop acabat el termini, les esmenes es faran públiques al web i es comunicarà aquest fet mitjançant el Butlletí Electrònic. S’obrirà un nou termini de 15 dies per fer contraesmenes, indicant quina és l’esmena que es vol modificar.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats