Dilluns 4 Novembre 2024

Hi intervindran F. Xavier Vila, conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers.
La presentació del Diccionari anirà a càrrec de Glòria Fontova, del TERMCAT, i Adrià López-Baucells, del Museu de Ciències Naturals de Granollers.
En el transcurs de l'acte el biòleg i divulgador científic Pere Renom pronunciarà la xerrada "Noms comuns, la manera més natural d'anomenar la natura".
També s'hi presentarà el nou Portal Vida, un espai creat pel TERMCAT per a la difusió i la compartició de coneixement a l'entorn de la terminologia de les ciències de la vida, a càrrec de Jordi Bover i M. Antònia Julià, del TERMCAT.
Els assistents a l’acte rebran un exemplar del pòster Ratpenats de Catalunya, obra de Toni Llobet, editat en ocasió d’aquesta presentació. En acabar l’acte s’oferirà un pica-pica.
Si hi voleu assistir, si us plau, empleneu aquest formulari.
Dilluns 4 Novembre 2024

Les condicions meteorològiques adverses, amb molts dies de vent, han dificultat l’anellament però, la disminució d’algunes espècies, pot també reflectir una disminució de les seves poblacions a Europa. L’estat de la condició física, la durada dels ‘stopover’ i la fenologia d’algunes espècies s’analitzarà per entendre millor diversos aspectes de la seva migració.
Com sempre, podeu veure tots els resultats en aquest enllaç: https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M013/charts
Dijous 3 Octubre 2024

La campanya de mas Rabassers, Cadaqués, al PN Cap de Creus, va començar el 29 d’agost i fins a l’actualitat s’han fet al voltant de 1.000 primeres captures. En comparació amb l’any passat s’han detectat davallades en 12 de les 17 espècies migradores de llarga distància, fet que podria anar relacionat amb les condicions meteorològiques predominants (especialment tramuntana), però que cal analitzar amb detall, ja que el grup dels migradors transsaharians és el que mostra tendències poblacionals més negatives a escala global. S’han anellat sis noves espècies: rossinyol bord, cotxa blava, trist, boscaler pintat gros, mosquiter de doble ratlla i mallerenga emplomallada.
Finalment, aquest any el nostre company Pere Josa amb la col·laboració de l’Estació Biològica del Pallars Jussà han fet una nova edició de la campanya MigraVallFosca que cobrirà el període del 22 de juliol al 29 d'octubre a la Torre de Cabdella. Ens complau comunicar-vos que les dades d’aquesta estació també es poden consultar a l’aplicació de migració. Fins ara s’han fet unes 1.400 primeres captures entre les quals destaquen un cop més els 127 escorxadors i 14 boscalers pintats grossos anellats.
Podeu consultar la informació d’aquestes campanyes a:
https://apps.ornitologia.org/anella/migra
Dimarts 1 Octubre 2024

El delta estava ple d'ocells migratoris, amb presències destacades d'orenetes, còlits grisos, àguiles pescadores i aligots vespers, tots ells visibles tant des del festival com durant les excursions en bicicleta (l'activitat "Green Birding"), entre d'altres. A més, diversos ornitòlegs van aconseguir relocalitzar la daurada petita del Pacífic, una espècie que cria a Sibèria i que des de fa anys es pot observar al Delta de l’Ebre durant l'hivern. També es van identificar dos èiders a la badia del Fangar, on habitualment només se n'observava un.
El dissabte va estar marcat per la pluja, un factor que probablement va contribuir a incrementar la presència d'ocells migratoris al delta. A primera hora del matí, l’Àlex Fonollosa va descobrir una polla pintada durant l'excursió "Hot Spot" a la llacuna de l'Alfacada, mentre que en Pere Baucells va trobar una siseta a la zona de l'Illa de Riu i Quim Minovas un fumarell alablanc al Serrallo. També es van documentar fins a cinc cigonyes negres en diverses localitzacions de l’hemidelta sud. La gran sorpresa del dissabte va arribar quan Martin Rey, Iker Fernández, Javier Pi, Jorge Pelaez i Pedro Arratibel van localitzar una àguila pomerània a la zona sud de l'embut de l'Encanyissada, que després va ser relocalitzada per Pau Garcia a la torre de Sant Joan, tot i que malauradament no es va tornar a veure. A la tarda, diversos observadors al Serrallo van identificar un tetolet becllarg, una espècie d'origen americà.
El diumenge va començar amb la identificació dels primers mussols emigrants de la temporada en diversos punts del delta, així com amb dues arpelles pàl·lides russes (una a la sortida en barca de la badia del Fangar i l’altra a la sortida "Hot Spot" dels ullals de Vilacoto). A la finca de Migjorn es va observar una gamba groga petita (documentada per Samuel Aunión) i dos territs de Teminck, a més de dos corriols pit-rojos i centenars de corriols grossos. Durant la sortida pelàgica del diumenge al matí, habitualment rica en observacions d'ocells de tempesta, destaca la troballa d'una baldriga grisa, que malauradament no es va poder relocalitzar a la següent sortida de la tarda. Durant les jornades d'anellament a la finca de Bombita (Canal Vell) i de l'Alfacada, destaquen diverses captures de la subespècie namnetum de cotxa blava.
Amb només un cap de setmana d’observació d'aus al Delta de l’Ebre, una zona clau per a la biodiversitat avícola, es va constatar la importància d’aquests hàbitats essencials per a diverses espècies. A més, la gran quantitat d'espècies destacables trobades en tan poc temps suggereix que la zona està infraobservada; és a dir, hi ha una manca de visitants dedicats a l'observació d'ocells en relació amb l'extensió del territori. Per això, us animem a explorar més el camp pel Delta de l’Ebre (no només durant el DBF) i a reportar totes les observacions a ornitho.cat.
Divendres 30 Agost 2024
D’entrada, el dissabte al matí el nostre president Jordi Baucells farà un taller, a la carpa 2, que ens ajudi a detectar i identificar correctament els rapinyaires nocturns al camp. Aquesta activitat és gratuïta i no requereix inscripció. El mateix dia a la tarda, el nostre company Carles Durà, responsable de l’Estació Biològica del Montseny, ens explicarà la seva experiència amb el Cos de Solidaritat Europeu i els voluntaris que viuen a l’Estació. El diumenge al matí, en Marc Fusellas, membre de l’equip de seguiments de l’ICO, ens parlarà de la implantació del projecte de Seguiment d’Aus Marines (SAM), del qual n’és el coordinador.
D’altra banda, el dissabte i el diumenge al matí s’organitza una activitat d’anellament que durà a terme el Marc Illa, anellador expert i coordinador d'Ornitho.cat. Les entrades per a aquesta activitat estan exhaurides, però si us interessa, podeu accedir a la resta d’activitats d’anellament que organitza l’ICO durant l’any. Les tradicionals sortides Emprèn el Vol, dirigides a un públic familiar o d’iniciació, continuen tenint el seu espai al programa del DBF. Els nostres guies professionals us ajudaran a identificar totes les espècies que veiem al voltant del recinte del DBF. Teniu quatre torns per apuntar-vos i el preu de l’activitat és de 5 €.
Per acabar, l’ICO us guiarà en les quatre sortides en vaixell que es faran durant el festival. El nostre guia associat Juan Bernal, us acompanyarà en les sortides per la badia del Fangar, mentre que l'Oriol Clarabuch, farà el mateix en les dues sortides pelàgiques mar endins. Malauradament, les places per a aquestes sortides estan exhaurides, però podeu revisar les sortides que fa l’ICO la resta de l’any.
Per descomptat, us atendrem al nostre estand durant els tres dies de festival, on trobareu les samarretes oficials de l’ICO, els pòsters dels nostres projectes de ciència ciutadana, informació sobre projectes, cursos i activitats i tot allò que us calgui saber de la nostra entitat. A més a més, també podreu consultar els atles que hem publicat fins ara.
Recordeu també que el dissabte 21 a la tarda, a l'espai Àgora, es viurà el desenllaç de la Cursa Ornitho-Swarovski, sortejant uns binocles Swarovski Optik EL

Us esperem al delta!
