Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 26 Maig 2021
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2021 en les dates següents:

- Dissabte 17 de juliol 2021, Aiguamolls de la Bòbila, Santpedor: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert començarà a les 8:00 h i hi haurà temps per realitzar-lo fins les 19:00 h. Constarà d'una part teòrica i una de pràctica que es realitzaran simultàniament. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació.
Telèfon de contacte 656 327 223.
No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.


- Dimarts 13 de juliol 2021, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 9 de juliol.

Dimecres 26 Maig 2021
El TERMCAT, amb el suport i la col·laboració de la Fundació Barcelona Zoo i l’Institut Català d’Ornitologia, ha elaborat la infografia interactiva Ocells passeriformes (1), que presenta la primera part de la llista taxonòmica de les famílies d’ocells de l’ordre dels passeriformes.

Concretament, la infografia inclou les denominacions de les primeres 69 famílies, presentades en ordre taxonòmic, del total de les 138 que conformen els passeriformes, l’ordre més extens dels ocells. Es tracta de famílies que presenten una gran diversitat i variació. Pel que fa al nombre d’espècies que les compo­nen, es poden trobar des de famílies molt grans, com els tirànids (tirà cardenal comú) o els furnàrids (cuaespinós bicolor), amb més de 400 i 300 espècies respectivament, fins a famílies monotípiques, repre­sentades únicament per un gènere i una espècie, com és el cas dels sapayoids (sapaioa), els ragològids (xiuladora pigallada) o els eupètids (eupeta). Pel que fa a la mida, tot i que els passeriformes solen ser ocells de dimensions petites, com l’acantisita bec d’alena, d’uns 8 cm de llargada, o el manaquí barbat collblanc, amb 11 cm aproximada­ment, també hi ha excepcions com el picatarta collblanc, d’uns 41 cm, o l’ocell lira superb, que pot arribar fins al metre de llargada.

Cadascuna de les famílies d’aquesta infografia s’il·lustra amb la imatge d’una espècie representativa i el nom científic i la denominació catalana corresponents.

Cada imatge ofereix un enllaç a l’entrada corresponent del Diccionari dels ocells del món, un projecte disponible en línia des de l’any 2017, que permet la consulta de més de 8.000 fitxes terminològiques corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes i a les espècies de 85 famílies d’ocells passeriformes.

Es tracta d’una obra en curs d’elaboració que s’amplia progressivament a mesura que avança el treball de validació de les denominacions catalanes de les espècies de la cinquantena de famílies d’ocells passeriformes actualment en curs de revisió.

Aquesta infografia interactiva, que es preveu ampliar més endavant amb la publicació d’una segona part que inclourà la resta de famílies de passeriformes, també es pot consultar o imprimir en format pòster.

Ocells passeriformes (1) s'afegeix al centenar de productes multimèdia que el TERMCAT ofereix amb la voluntat d'afavorir la difusió de la terminologia dels diferents àmbits d'especialitat, entre els quals cal destacar, en el camp de l’ornitologia: Ocells no passeriformes, L’anar i venir dels ocells: els ocells migradors, Ocells marins: un tresor en perill i Ocells amb nom de dona.
 

Dimecres 26 Maig 2021
L'Institut Català d'Ornitologia (ICO) precisa incorporar en breu un/a tècnic/a informàtic/a per donar suport al desenvolupament tecnològic de diferents àrees de l'entitat i, en particular, en el marc dels diferents projectes de seguiment i ciència ciutadana que porta a terme l'entitat tant a nivell nacional com internacional.

Tasques a realitzar:
• Suport al disseny, desenvolupament i manteniment de projectes naturalístics de ciència ciutadana.
• Desenvolupament de les eines internes de gestió de l’entitat.
• Suport en la comunicació amb els col·laboradors i actors implicats en aquests projectes.
 
Es requereix:
• Estudis relacionats amb la informàtica o experiència equivalent demostrable.
• Dos anys d’experiència en desenvolupament web.
• Experiència en el desenvolupament de pàgines web (HTML, CSS, Javascript i PHP).
• Experiència en sistemes gestors de bases de dades en llenguatge SQL.
• Capacitat de treball en equip.
• Capacitat comunicativa i de flexibilitat en el treball.
• Domini del català, castellà i anglès.
  
Es valorarà particularment:
• Formació en ciències naturals i coneixements naturalístics.
• Coneixement i ús d’eines de compartició de codi (GIT o similars).
• Coneixement d'altres llenguatges de programació i plataformes de desenvolupament web.
• Coneixements bàsics de SIG.
• Experiència en extracció, conversió i anàlisi de dades.
• Experiència en l’ús de programari lliure.
 
Condicions de treball:
• Mitja jornada (18,75 hores setmanals).
• Horari flexible.
• Sis mesos de contracte prorrogable.
• Sou brut anual base de 11,100€ (mitja jornada). 
• Lloc de treball: Barcelona/Teletreball.

Sol·licituds:

Envieu CV i carta de motivació a secretaria@ornitologia.org abans del 15 de juny.

Dijous 29 Abril 2021
Aquest any presentem la nova web del Projecte Orenetes, que actualitza la seva metodologia i a més incorpora una app (disponible per Android) que ens facilitarà molt la feina.
 
A causa d'alguns problemes tècnics en la posada en marxa de la nova web, aquest any el cens no podrà començar el dia 1 de maig, sinó que començarà el dia 11 de maig. Aquest també serà el dia en què es posi en funcionament el nou lloc web i la nova app.
 
El dilluns dia 10 a les 18:30 us oferirem una formació virtual a tots els participants i interessats en el projecte, on us explicarem els canvis introduïts en la metodologia, el funcionament de la web i la presentació de la nova app. 
 
Us podeu inscriure a la formació des d'aquest enllaç. La inscripció és gratuïta i les places són limitades. Gravarem la sessió i la penjarem més endavant al nostre canal de YouTube perquè la pugueu recuperar si no podeu assistir a la formació.
 
 

Dimecres 24 Març 2021
Alguna vegada has observat aus de manera online? Si no ho has fet mai tens una immillorable oportunitat gràcies al Facebook Live que Swarovski Optik organitza amb alguns dels millors ocellaires del moment. Es tracta d'una ocasió fantàstica per gaudir de la fauna de sis països i dos continents, ja que es connectarà des de l’Estat espanyol però també des d'Argentina, Costa Rica, Equador, Guatemala i Panamà.
Pel que fa a les localitzacions des de l’Estat, tindrem l'oportunitat de connectar amb Ricard Gutiérrez (Olla del Rei, Castelldefels), Gorka Gorospe (Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, Castelló), Yanina Maggiotto (Parc natural de l'Albufera, València), Santiago Villa (Ciudad Real) i Álvaro Díaz (Madrid).
En directe i tot en parla castellana, es retransmetrà pel seu compte de Facebook. Podràs gaudir de 90 minuts d'aus salvatges i fascinants històries!

Segueix-ho aquí: https://www.facebook.com/swarovskioptik.birding/

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats