Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 26 Novembre 2021
Recentment acabem d'actualitzar el llistat d'anelles recomanades per espècie que podeu consultar en aquest enllaç: https://bit.ly/3xt8dlv

S'han corregit errors i s'han fet canvis a partir de l'experiència obtinguda durant tots aquests mesos d'activitat. No obstant això, som conscients que encara poden sorgir noves propostes, sobretot de les espècies amb les que tenim menys experiència. 

Si us plau, reviseu amb cura aquest llistat, i en el cas que hi detecteu qualsevol error o que vulgueu fer suggeriments, feu-nos-ho saber a ico@ornitologia.org.

Moltes gràcies.

Oficina Catalana d'Anellament
 

Dilluns 15 Novembre 2021


El dijous 2 de desembre a les 18:00 tindrà lloc la presentació del Tercer Atles dels ocells nidificants de Catalunya a la sala d'actes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. 

L'Atles dels ocells nidificants a Catalunya: Distribució i abundància 2015-2018 i canvi des de 1980, publicat per l'ICO i Cossetània, estarà disponible a les llibreries a principis de desembre i, gràcies als seus 1.500 mapes, 500 gràfics i 233 fitxes d'espècies, serà la nova font de referència sobre la distribució, abundància i canvi dels ocells nidificants a Catalunya. Una fita que ha estat possible gràcies a la inestimable ajuda dels més de mil col·laboradors del projecte i al suport econòmic del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Zoo Barcelona.

FORMULARI INSCRIPCIÓ

Inscripció obligatòria. Les places són limitades. Serà imprescindible portar mascareta en tot moment. Data límit per fer la inscripció: 26 de novembre. 
Durant la presentació hi haurà la possibilitat d'adquirir el llibre. 

Dimarts 26 Octubre 2021
Enguany hem batut el rècord històric de nius censats pel projecte en un sol any: 22.805 nius! El rècord anterior s'havia assolit el 2007, l'any de posada en marxa del projecte, i, de fet, feia 13 anys que no se superaven els 22 mil nius censats. En concret, enguany s'han comptabilitzat 22.059 nius en bon estat (15.734 d'ells actius) i 746 nius en construcció a un total de 218 pobles i ciutats diferents. Moltes gràcies, doncs, a les 350 persones que han fet possible aquesta nova fita participant en el cens d'orenetes d'aquest any! Aquestes xifres, a més, encara poden augmentar una mica més durant els pròxims dies ja que encara hi ha alguns censos que estan oberts.
 
 

Rècord de nius censats, rècord de nius protegits!
 
Cada niu censat al projecte Orenetes esdevé un niu més ben protegit, així doncs, enguany també fem rècord de nius protegits! Això és possible gràcies al fet que tota la informació recollida pel projecte es posa a disposició dels tècnics de medi ambient de la Generalitat i de les administracions locals a través de visornius.cat, un visor online que s'actualitza en temps real i que permet veure la localització de tots els nius que s'han censat. A més, visornius.cat també inclou un servei de consulta per adreces que informa de la hipotètica presència de nius en indrets urbans on es vulgui fer alguna intervenció. Des de la seva posada en marxa, aquest servei ja ha rebut 5.619 consultes de 1.616 persones, empreses o administracions diferents!
 
 
Celebrem el nou rècord amb una gran millora al web
 
El nou mapa dinàmic que trobareu a l'apartat de dades del web del projecte permet consultar fàcilment tots els resultats any a any, ja sigui pel conjunt del projecte o a escala d'un municipi o adreça concreta. Esperem que us agradi!
 





 

 

 
 

Dijous 30 Setembre 2021
El passat diumenge 26 de setembre de 2021, vam fer el sorteig de la cursa Ornitho-Swarovski 2021 durant el Delta Birding Festival.

Es van rebre 4717 llistes completes entre el 25 de juliol i el 25 de setembre. Les combinacions de persona i dia vàlides per participar en la cursa van ser de 2782. Per fer el sorteig, es van llistar aquestes 2782 combinacions donant un nombre aleatori a cada una. I després, seleccionant un número a l'atzar, en vam extreure el guanyador.
El guanyador va ser: Jordi Erra Pagès

Enhorabona!

En Jordi rebrà uns prismàtics Swarovski EL 10x42 cortesia de la casa Swarovski. Volem agrair com cada any al nostre patrocinador per aportar aquest fantàstic premi que fa que la cursa encara estigui més viva!

Podeu recuperar el sorteig en directe aquí:

Divendres 24 Setembre 2021
Les dades comparades entre la productivitat acumulada de tota la temporada de nidificació de les espècies més representatives durant el 2021 i la productivitat mitjana dels anys anteriors, semblen indicar que la productivitat acumulada final ha estat força positiva.
 
Les espècies amb una producció de joves per sobre de la mitjana han estat la majoria. Destaquen en aquest sentit, el tord comú, el cargolet, la cuereta torrentera i el gafarró.
 
En sentit contrari, les úniques espècies amb una productivitat inferior a la mitjana han estat el tallarol de garriga i el pardal comú.
 
 

 


Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats