Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 7 Febrer 2022
 Des d'avui ja està disponible la versió online de l'Atles dels ocells nidificants d'Europa (EBBA2), la trobareu aquí. Al web trobareu els mapes de distribució de les 596 espècies reproductives registrades. 

L'Atles dels ocells nidificants de Catalunya (EBBA2) el va dur a terme la xarxa EBCC d'organitzacions associades ubicades a 48 països, inclòs tot l'est d'Europa. En total, unes 120.000  persones van aportar dades a l'atles, la gran majoria d'ells de manera voluntària, fent de l'EBBA2 un dels projectes de ciència ciutadana més grans sobre biodiversitat que s'ha produït mai. Aquest enorme esforç col·laboratiu va permetre recollir dades d'11 milions de quilòmetres quadrats de manera sistemàtica. El període principal de treball de camp va durar cinc anys, del 2013 al 2017.
 
En total, s'han registrat 596 espècies reproductives, incloses 539 espècies autòctones i 57 espècies no autòctones. Es van recollir dades sobre la seva probabilitat i abundància de reproducció per a 5.110 quadrats de 50 km (96% de l'àrea d'estudi). A més, l'EBBA2 ofereix models de distribució de 10 km basats en enquestes estandarditzades per a tota Europa per a 222 espècies, que permeten identificar els punts calents d'ocurrència de les espècies més esteses.
 

Dimarts 1 Febrer 2022
La prestigiosa revista British Birds i l'associació British Trust for Ornithology anuncien que el guanyador del seu guardó al "Millor Llibre d’Ocells de l’Any 2021" és l’Atles dels ocells nidificants d’Europa 2
Aquesta publicació monumental ha estat considerada pels sis jutges com el títol més impactant i d’abast més gran dels últims 12 mesos, rebent les millors notes per part de tots ells. A més de l'alt valor del contingut de la publicació, els jutges van lloar la manera accessible en què es va presentar l’obra, des dels textos fins als diferents mapes, els quals proporcionen dades de manera clara i fàcil d'interpretar. Amb un nombre creixent d'espècies que mostren canvis en la població i la distribució, aquest títol no només ofereix un resum de la situació actual, sinó que també actuarà durant les properes dècades com un punt de referència essencial per mirar enrere i comparar-lo. Aquest llibre ha estat fruit d’un projecte coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia, la Societat Ornitològica Txeca i L’Institut Suís d’Ornitologia. Si no el teniu, encara podeu adquirir el llibre aquí. 
 
Citació recomanada de l’Atles dels ocells nidificants d’Europa 2
Keller, V., Herrando, S., Voříšek, P., Franch, M., Kipson, M., Milanesi, P., Martí, D., Anton, M., Klvaňová, A., Kalyakin, M.V., Bauer, H.-G. & Foppen. R.P.B. (2020). European Breeding Bird Atlas 2: Distribution, Abundance and Change. European Bird Census Council & Lynx Edicions, Barcelona.

Dissabte 29 Gener 2022
Enguany l’assemblea general de l’ICO tindrà lloc el dia 30 d'abril (properament es comunicarà el lloc i el format). Com cada any, en aquesta ocasió també mirarem de confeccionar un programa d’actes que sigui atractiu i que promogui l’assistència i participació dels socis. 

A més, a l’assemblea d’enguany, i segons estipulen els Estatuts, s’han de renovar sis dels vocals de la Junta Directa, així com els càrrecs de vicepresident i secretari general. Per aquest motiu, s’ha obert un termini per a la presentació de candidats als càrrecs vacants que finalitzarà el proper dia 4 de març. Les candidatures s’han de fer arribar per escrit al Secretari General (Marc Illa; junta@ornitologia.org) i han d’incloure una breu presentació, així com la indicació expressa del càrrec al que s’opta i de la motivació i objectius de la candidatura. La presentació no pot estendre’s més enllà de dos fulls DIN-A4. Un cop el Secretari General hagi certificat que totes les candidatures presenten tots els requisits necessaris per a ser elegibles i, en la mateixa tramesa en què es convoqui l’Assemblea General, es donaran a conèixer totes les candidatures que s’hagin rebut i els seus respectius fulls de presentació.

Dimecres 12 Gener 2022
Es busquen candidats/es amb un expedient acadèmic excel·lent per sol·licitar un contracte Postdoctoral en el marc de les convocatòries públiques “Juan de la Cierva”, “Beatriu Pinós” o “Ramón y Cajal” relacionada amb la recerca en ecologia d’aus rapinyaries. La recerca a realitzar s’emmarcarà en dinàmiques poblacionals, ecologia, relacions tròfiques, ecotoxicologia, impactes antropogènics i estratègies de conservació.

Els candidats/es haurien de tenir àmplia experiència en ecologia d’aus rapinyaires o en el seu cas vertebrats o espècies amenaçades, alhora de processat de dades i anàlisis estadístic. Es valoraran el coneixement de toxicologia i anàlisis genètics.

Els candidats/es treballaran dins l’equip de Biologia de la Conservació juntament amb els Drs. Joan Real, Santi Mañosa i Antonio Hernández-Matías. 

Si hi esteu interessats/des, si us plau envieu una carta de motivació expressant el vostre interès i qualificacions rellevants per aquesta posició, el vostre CV, llista de publicacions científiques i el contacte de tres persones referents a bio.conserv.ub@gmail.com abans del 14 de gener de 2022.

Per a més informació contacteu a través de l’adreça bio.conserv.ub@gmail.com

Dimecres 12 Gener 2022
Un equip d’experts en matèria d’anellament han elaborat un document que resumeix el paper de l’anellament en l’estudi dels ocells i l’estat de coneixements a escala estatal amb una revisió de dades fins a l’actualitat amb el títol "Contribución del anillamiento al conocimiento y conservación de las aves en España: pasado, presente y futuro". 
 
Aquest document es pot descarregar des d’aquest enllaç:
 
https://drive.google.com/file/d/1PhTeJ7EGfmNAjE_ybxY0xMPLcu214tOX/view?usp=sharing
 
 
Es prega donar-li difusió, tant entre interessats com a personal d’altres àmbits com l’administració o gestors del medi ambient.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats