Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 29 Abril 2022
Durant aquest mes d’abril s’ha posat en funcionament el nou Migration Mapping Tool (MMT), desenvolupat pel British Trust for Ornithology i la nostra institució en nom d'EURING i l'EuroBirdPortal (EBP) i finançat per l'European Food and Safety Authority (EFSA). Es tracta d’un portal web que mostra la informació més actualitzada sobre els patrons estacionals de connectivitat i distribució de les 50 espècies d'ocells que són objecte de seguiment per l’EFSA en el marc de les tasques de monitoratge de la febre aviar a Europa. Les dades de connectivitat provenen del banc de dades històric de recuperacions d'EURING, mentre que les de distribució provenen de l'EBP i s'actualitzen cada setmana. Tot i que aquesta eina està especialment destinada a servir de suport a les diferents administracions implicades en el seguiment de la febre aviar, la informació que conté també serà d'interès per a molts observadors d'ocells i anelladors. Aquesta nova eina és, a més, un molt bon exemple de l’ús aplicat de les dades que recullen desinteressadament aquests dos grans col·lectius d’observadors de camp i de ciència ciutadana.

Podeu veure el vídeo introductori i accedir al portal a través d’aquest link: https://app.bto.org/mmt
 

Divendres 29 Abril 2022
El cap de setmana del 6 de maig se celebra la Riuada de Moixons de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una activitat oberta a tothom que consisteix en comptar el màxim nombre d’espècies d’ocells de manera cooperativa dins de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre. És l’excusa perfecta per fer un cap de setmana mirant ocells al sud de Catalunya durant la primavera. L’esdeveniment comença l’enregistrament d’espècies el divendres a les 20 h i acaba a les 20 h del dissabte. Els participants s’organitzen entre ells per cobrir el màxim possible de l’àrea de mostreig durant aquestes 24 hores. S’acaba amb un sopar de germanor a l’església vella de Miravet. L’activitat l’organitza Picampall i l’ICO hi col·labora.

Més informació: 

https://www.picampall.cat/producto/4a-riuada-de-moixons-de-les-terres-de-lebre/

Divendres 29 Abril 2022
Aiguamolls de l’Empordà / 21 de maig 2022
 
L'objectiu d’aquests cursos és el de crear un punt de trobada per a les anelladores i anelladors experts i exposar i debatre temes d'interès per tal de millorar la informació que obtenim entre tots.  Els cursos no superaran un dia de durada, i es realitzaran en format de trobada d'anellament amb una part pràctica d'un dia sencer i també en format "flash", trobada exclusivament per a la realització d'un curs de contingut teòric.
 
Aquesta és la segona trobada en format "trobada d'anellament", d'un dia de durada i durant la tardor farem un nou curs. L'any 2024 serà el primer any en què a totes les persones que vulguin renovar un permís d'anellament de tipus expert se’ls hi requerirà haver participat en almenys un curs durant els darrers 3 anys. Recordem que per a aquelles persones amb una activitat d'anellament molt restringida (p.ex. perquè només treballen amb unes poques espècies), podran demanar permisos específics sense perdre la seva condició d'anelladors/es experts/es específics.

Programa provisional

08:00 – Formació pràctica sobre els Estàndards d’Anellament
13:00 – Dinar
15:30 – Un repàs de les mudes prenupcials dels passeriformes
16:30 – Les campanyes de migració a l’Empordà (Piccole/Rabassers/CCAW)
17:30 – Marques especials: normativa, tipus de marques i aplicacions
18:30 -  Cloenda

*La trobada està destinada únicament a anelladores i anelladors experts i cal comunicar l’assistència amb antelació a ico@ornitologia.org

Divendres 29 Abril 2022
Del 4 al 8 d'abril d'aquest any es va celebrar a Lucerna (Suïssa) el 22è congrés de l'European Bird Census Council (EBCC). Després de dos anys de pandèmia, aquesta trobada ornitològica internacional va ser una de les primeres que s'han pogut realitzar amb presència física dels assistents. Amb el rerefons d'aquest isolament forçat i de la guerra a Ucraïna, l'intercanvi científic entre ornitòlegs propi d'aquest esdeveniment triennal es va barrejar amb l'emoció de mantenir la cooperació europea en aquests temps convulsos. 

El títol d'aquesta edició del congrés va ser: “Més enllà de l'Atles: reptes i oportunitats". Allà s'hi van exposar diversos temes al voltant d'aquesta i altra temàtica relacionada amb el coneixement i la conservació dels ocells, i es va aprofitar per fer reunions de treball de les xarxes de seguiment, atles i portals europeus. L'ICO va participar-hi amb tot un seguit de xerrades sobre l'ornitologia que es fa a Catalunya i a Europa i, una vegada més, les presentacions, pòsters i els debats associats han permès tornar a casa amb idees inspiradores de caire social, tècnic i científic; idees que sens dubte permetran avançar en el coneixement de l'estat de les poblacions d'ocells a casa nostra i arreu. 
Finalment, i des d'una perspectiva més institucional, també es va celebrar l'assemblea general d'aquesta entitat internacional, en la que el nostre company Sergi Herrando va ser escollit membre de la seva Junta Directiva. En paraules de la Dr. Verena Keller a la cloenda d'aquest esdeveniment, especialment rellevants en l'actualitat, "els ocells no tenen fronteres i val la pena mirar d'acostar-nos a ells des d'aquesta perspectiva". Des de l'ICO agraïm a l'EBCC i a l'Institut Suís d'Ornitologia haver fet possible la celebració d'aquest congrés. 

Divendres 29 Abril 2022
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2022 en les dates següents:

- Dissabte 4 de juny 2022, Aiguamolls de la Bòbila, Santpedor:
PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.

La prova d’accés a anellador expert tindrà lloc durant el matí i consistirà d’una part pràctica que i d’una part teòrica. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

Hora d’inici: 8:30 h.


- Dimarts 31 de maig 2022, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona):
PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.

La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h.

La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 27 de maig.

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats