Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimarts 20 Setembre 2022
Aquest proper dissabte 24 de setembre, en el marc del DBF, Lukas Jenni i Raffael Winkler seran nomenats Membres d'Honor de l'ICO.
 

Lukas Jenni i Raffael Winkler són els autors de tot un clàssic de l’ornitologia moderna: el llibre Moult and Ageing of European Passerines. Una obra de 1994 dedicada a la muda i la datació de passeriformes en mà que incloïa informació molt detallada sobre l'extensió i els patrons de muda de 58 espècies d'ocells i centenars de fotografies d’alta qualitat d’ales esteses on s'indicaven amb molt grau de detall i precisió els límits de muda i altres criteris de datació. El llibre es va convertir immediatament en un èxit i l'obra de referència sobre la muda de passeriformes europeus i l'any 2020 se'n va fer una nova edició, ampliada a 74 espècies i molt actualitzada, que va ser guardonada amb el prestigiós premi al millor llibre de l'any de la revista British Birds i la BTO. A més, aquest mateix any, Jenni i Winkler van publicar un altre llibre de referència sobre muda The Biology of Moult in Birds, en aquest cas dedicat a la biologia, fisiologia i ecologia de la muda; és a dir, el per què i el com de la muda i la seva rellevància en el cicle vital dels ocells. Un complement ideal al seu clàssic de 1994.

Amb aquest nomenament, l'ICO, que té els seus orígens com a Grup Català d'Anellament i una vocació ineludible en l’anellament, vol retre homenatge a la gran contribució que han fet aquests dos autors al camp de l'ornitologia i, més específicament, a l'anellament científic d'ocells.

L'acte de lliurament de la distinció tindrà lloc el dissabte a les 11:30 h a la carpa 1, tot just abans de la xerrada que farà Lukas Jenni.

Dimecres 14 Setembre 2022
Com sabeu, la recerca científica duta a terme per científics aficionats, a través de portals de ciència ciutadana, és una de les eines més efectives que té la ciutadania a l’hora de contribuir al coneixement de la biodiversitat i a la seva gestió i protecció. Per aquest motiu, a l'edició d'enguany del Delta Birding Festival que es durà a terme entre els dies 23 i 25 de setembre, hem preparat tres activitats diferents per tal que la ciència ciutadana hi jugui un paper important. 
El dissabte 24 a les 13 h, a l'espai Àgora, es durà a terme una taula rodona, moderada per la Laura Force del CREAF, en què participaran representants d'alguns dels portals de ciència ciutadana més populars al nostre país, entre els quals es troba Ornitho. 
D'altra banda, durant tot el cap de setmana, funcionarà el que hem anomenat 'Cursa Ornitho-DBF' (per analogia amb la coneguda Cursa Ornitho-Swarovski). Demanarem a tothom qui assisteixi al Festival que faci llistes completes al delta de l'Ebre, de com a mínim 30 min. de durada. Entre tots els qui hi participeu, sortejarem 2 entrades, una activitat per a 2 persones i l'allotjament de les nits de divendres i dissabte de la pròxima edició de DBF.
Per últim, hem comprovat que en els 7 caps de setmana de les 7 edicions anteriors de Festival s'han enregistrat a Ornitho.cat un total de 221 espècies. Volem saber quantes en podem observar entre tots enguany i per això hem creat 'Els ocells del DBF'. Tindrem un marcador que anirà actualitzant-se a mesura que es vagin entrant espècies noves a Ornitho, a través de llistes completes, parcials, dades casuals, etc. No serà una competició, no serà un sorteig, només volem veure, entre tots, quantes som capaços d'identificar-ne. Ja sabeu, l'objectiu són 221. 
Si voleu saber-ne més sobre aquestes tres activitats i sobre moltes d'altres que es duran a terme el darrer cap de setmana de setembre, podeu consultar la web de Festival: https://deltabirdingfestival.com/

Esperem veure-us-hi a tots i a totes!

Dilluns 12 Setembre 2022
Segueix endavant la campanya d’anellament per al seguiment de la migració postnupcial de passeriformes de canyissar que duu a terme l’ICO a l’estació de Canal Vell en col·laboració amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre i que va començar el passat 4 d’agost. Suposa la 31a campanya anual des de l’inici el 1992 i un total acumulat de més de 160.000 ocells anellats.

Durant el primer dia de campanya es van capturar 90 exs d’entre els quals cal destacar 12 boscarles dels joncs. Durant el mes d’agost i fins ara s’han fet al voltant de 1.200 primeres captures amb la boscarla de canyar, com és habitual, com a espècie més abundant amb 780 exemplars, 70 balquers i 60 blauets. Seguint amb la tendència dels darrers anys, s’estan capturant molt pocs tallarols, mosquiters i pardals. A hores d'ara l’única espècie escassa a Canal Vell que s’ha capturat aquesta temporada és un jove d’escorxador, anellat el passat 23 d’agost, l’11è que es captura a Canal Vell. Pel que fa a recuperacions estrangeres, de moment només s’ha capturat una boscarla dels joncs amb anella d’Holanda.

Com sempre, podeu seguir els resultats d’aquesta campanya a:
 https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M001/charts

Dilluns 12 Setembre 2022
Com ja vam informar anteriorment, el passat 26 de maig es van anellar 8 polls de cigonya als jardins del castell de Peralada amb col·laboració amb del Max Planck Institute of Animal Behavior, d’Alemanya. Aquestes cigonyes es van batejar amb els noms de Peralada, Empordà, Tramuntana, Aiguamolls, Apnae, Vayreda, Dalí i Pompeu i es poden seguir en directe a través de l'app gratuïta Animal Tracker.

A dia d'avui us podem comunicar que dues d’elles van morir per electrocució força aviat. Així, Dalí va morir poc després d’abandonar el niu i en el mateix terme municipal de Peralada el passat 22 de juliol. L’altra cigonya, Pompeu, va morir a Algesires (Cadis) el 18 d’agost. Les altres sis cigonyes van anar creuant l'estret per anar cap al sud a diferents ritmes. Actualment, Peralada es troba a Marrakesh, l'Empordà al sud del Marroc a prop d'Essaouira, l'Apnae més al sud d'Agadir i la Tramuntana es troba en un oasis d'Algèria. Les dues que es van endinsar al desert d'Algèria més aviat, la Vayreda i l'Aiguamolls sembla que poden haver mort, possiblement caçades. Hores d’ara queden vius, doncs, quatre dels 8 polls marcats.

Segons els experts d’Alemanya, el primer any de vida de les cigonyes és molt dur amb una mortalitat estimada en un 80%. Confiem que algun dels exemplars pugui sobreviure a aquesta alta taxa de mortalitat i pugui retornar a l’Empordà per incorporar-se a la població reproductora.

Dimecres 31 Agost 2022
La guerra a Ucraïna ha alterat la vida de milions de persones al país. Persones que han perdut la vida, la feina, la casa, els amics, la família i tantes altres coses. La guerra també ha afectat els nostres companys ucraïnesos en les seves tasques científiques habituals. Sortir al camp a fer censos s'ha convertit en un perill perquè no saben en quin moment poden patir un atac. 

Des de l'ICO estem promovent una campanya per brindar l'ajuda que estigui al nostre abast per tal que els nostres col·legues puguin continuar duent a terme els seus seguiments faunístics de la forma més segura possible. Per això hem arribat a un acord amb l'empresa Wildlife Acoustics que donarà 16 gravadores Song Meter Micro. Aquestes gravadores passives permeten enregistrar les vocalitzacions dels ocells de manera autònoma durant pràcticament 15 dies, la qual cosa evitarà que els investigadors ucraïnesos hagin de sortir al camp més enllà del moment del muntatge i el desmuntatge. Tota aquesta informació, un cop processada equivaldrà a evitar estar pràcticament dues setmanes exposats als perills que suposa estar al camp al seu país.

Wildlife Acoustics s'ha compromès a donar 16 gravadores, però en necessitem 10 més. Ens ajudeu a aconseguir-les? Podeu fer els vostres donatius mitjançant Paypal i també podreu fer els vostres donatius en efectiu durant el Delta Birding Festival a l'estand de l'ICO.

Perquè el monitoratge i la conservació dels ocells a Ucraïna no s'aturi, dona ara:
 

Feed RSS de notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats