Dilluns 5 Maig 2025

Les cueretes grogues (Motacilla flava) ja passen de 100 al total de primeres captures d’enguany com a espècie més anellada en aquesta estació, fet poc habitual i relacionat amb la presència d'aigua al llac durant bona part de la campanya. Amb 89 exemplars, la bosqueta pàl·lida occidental és la segona espècie més capturada, seguida pel mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli), amb 87. Curiosament, el tallarol de garriga (Curruca iberiae) i el capsigrany (Lanius senator), habitualment comuns, enguany s'han capturat molt per sota la mitjana.
Al Barracot, PN dels Aiguamolls de l’Empordà, també s’han obtingut xifres diàries força modestes, però amb una forta recuperació els dies 27 i 28 d’abril i també el 2 de maig i el total de primeres captures fins ara ja supera les 2.000. Pel que fa a recuperacions estrangeres, cal esmentar una oreneta de ribera amb anella de Dinamarca, una boscarla de canyar d’Hongria i un rossinyol de Suïssa.
Com sempre, podeu revisar les captures d’aquestes campanyes en aquest enllaç:
https://apps.ornitologia.org/anella/migra
https://yasminaprimavera.wordpress.com/
Dilluns 5 Maig 2025

Aquest any s’ha celebrat la XX edició amb una participació rècord on prop de 340 alumnes de secundària i cicles formatius han presentat els seus treballs de recerca.
La merla d’aigua és la protagonista del treball de Jordina Baucells de l’Institut de Taradell, que s’ha endut el primer premi amb un treball basat en anellament. La Jordina és anelladora auxiliar de l’ICO i el seu projecte s’ha enfocat en les poblacions de Viladrau, quantificant-ne els individus, realitzant un estudi biomètric d’aquests i analitzant els requeriments ecològics i amenaces de l’espècie per prendre les mesures de conservació més adients.
El treball de recerca forma part del currículum, tant de batxillerat com de cicles formatius de grau superior, i és indispensable per obtenir el títol. Aquest projecte és el moment on l’alumnat pot aplicar els coneixements adquirits al llarg dels seus estudis per tal de desenvolupar les seves habilitats de recerca i el pensament crític. Cada persona pot triar la temàtica que més l’interessi, però el Premi PRBB se centra en aquells que es focalitzen en la biomedicina i les ciències de la vida.
En aquests 20 anys s’han rebut més de 3.200 treballs fets per prop de 3.500 alumnes que han demostrat la seva passió per la recerca. Els seus projectes són, a més, un reflex del seu esforç i la curiositat pel món que els envolta. Treballs que versen sobre temes ben diversos, però que, any rere any, sorprenen el jurat per la seva originalitat i qualitat.
Dilluns 5 Maig 2025
La guia conté descripcions detallades de 142 espècies d’ocells que habiten la regió del llac Turkana i els seus voltants. Cada espècie inclou una fotografia a color i una descripció clara de les característiques de l’espècie, així com informació sobre l’hàbitat, la dieta, l’estat de conservació i la mida de l’ocell, amb l’objectiu de facilitar-ne la identificació al camp i reforçar les habilitats d’observació dels usuaris.
Més enllà del seu valor divulgatiu, aquesta eina pretén sensibilitzar la comunitat sobre les principals amenaces que afecten la biodiversitat local, com la caça furtiva i la degradació dels hàbitats naturals.
L’impacte del projecte va més enllà de la publicació de la guia. També ha impulsat la creació del Club Ornitològic d’Ileret, amb una cinquantena de membres —principalment dones— que han rebut formació específica en observació d’aus i bones pràctiques de conservació durant les diverses visites de camp dels investigadors. Els membres del club esdevenen ara agents actius en la protecció de la biodiversitat i en la difusió de valors ambientals dins de la seva comunitat.
Els autors volen expressar el seu agraïment a la comunitat Daasanach, sense la qual aquest projecte no hauria estat possible. També reconeixen el suport de l’equip científic de la Universitat de Hèlsinki, de les persones que van contribuir a la campanya inicial de micromecenatge, del Turkana Basin Institute (TBI), així com del Delta Birding Festival i el Zoo de Barcelona, per l’ajut tècnic i financer que han fet possible tant l’elaboració de la guia com la formació de la comunitat.
Dimarts 29 Abril 2025

Com a nou president, Herrando assumeix la representació legal de l’entitat i la coordinació del consell directiu. Entre les seves tasques, destaca l’impuls dels projectes científics estratègics, l’organització de l’assemblea anual i el congrés triennal de l’EBCC, i el reforç de la cooperació entre països.
L’EBCC és una entitat científica de referència a Europa que impulsa la recollida, anàlisi i integració de dades ornitològiques per informar les polítiques de conservació i gestió de la biodiversitat. Entre les seves iniciatives més destacades hi ha el seguiment paneuropeu d’ocells comuns (PECBMS) i l’Atles dels ocells nidficants d’Europa (EBBA). Aquests dos projectes recullen dades sobre les tendències poblacionals de les espècies nidificants a Europa i sobre les seves distribucions i el seu canvi al llarg del temps. Tot plegat gràcies al treball de més de 100.000 persones voluntàries coordinades per desenes de centres de recerca, ONG i Museus d’arreu d’Europa. Un altre projecte emblemàtic és l’EuroBird Portal, que permet consultar en temps real l’evolució de les observacions d’ocells a tot Europa, a partir de la integració de portals nacionals i que cada dia actualitza milions d’observacions, fruit d’un esforç col·lectiu i voluntari arreu del continent.
Aquestes iniciatives compten també amb la participació del Lluís Brotons, la Sara Fraixedas o el David Martí del CREAF, i del Gabriel Gargallo i el Marc Anton de l’ICO, entre moltes altres persones.
Una presidència amb nous reptes
Com a president de l’EBCC, Herrando assumeix les seves responsabilitats en un marc geopolític canviant que suposa un repte per la continuïtat dels nous projectes existents i l’impuls de noves iniciatives.
“És un honor rebre aquest suport per part de les delegacions nacionals. L’EBCC és una xarxa de persones i organitzacions compromeses amb la natura sense fronteres”, afirma Herrando. “Davant un context polític no sempre favorable per a les polítiques ambientals crec que haurem de fer un esforç per demostrar que el coneixement generat per l’EBCC i totes les institucions col·laboradores és clau en el coneixement i la conservació de la biodiversitat a Europa.”
Entre els grans reptes de futur, Herrando destaca la continuïtat del seguiment paneuropeu i de l’EuroBirdPortal en els propers anys, amb la necessitat de convèncer les institucions europees del valor estratègic d’aquests sistemes d’informació. També subratlla la importància de millorar la cobertura geogràfica en regions com els Balcans occidentals, el sud-est d’Europa o territoris en conflicte com Ucraïna o Rússia. “Els ocells i la natura no tenen fronteres, i la nostra resposta als reptes ambientals tampoc no hauria de tenir-ne. La comprensió de la diversitat de cultures i situacions és el nostre punt de partida per fer possible aquesta tasca.”, afegeix.
Un altre objectiu clau és ampliar la representació d’espècies i hàbitats: “Encara hi ha molts forats, tant taxonòmics com ecològics. Necessitem incorporar dades fins ara poc integrades a sistemes d’observació europeus, com ara les d’ocells marins o aquàtics. És imprescindible buscar nous fluxos d’informació i incentivar que es comparteixin dades que encara no s’han integrat”.
Indicadors per a les polítiques europees
El seguiment paneuropeu ha demostrat ser fonamental per generar indicadors clau, com l’índex d’ocells agrícoles, que alerta sobre l’impacte de l’agricultura intensiva, o indicadors nous com el de restauració urbana, vinculat a la recent Llei de restauració de la natura. També s’està treballant en un indicador per al medi alpí, basat en les tendències de les poblacions d’ocells d’alta muntanya.
“Els ocells ens expliquen molt sobre l’estat dels ecosistemes, i tenim l’oportunitat de convertir aquest coneixement en eines per a la presa de decisions”, conclou Herrando.
Com en tota associació, la tasca com a president de l’EBCC no és remunerada i es combinarà amb la seva activitat científica al CREAF i a l’ICO, dues institucions catalanes que han esdevingut clau en l’ornitologia europea.
Divendres 25 Abril 2025

Dissabte 31 de maig, 10 h. Masia de Can Cortès, Palau-solità i Plegamans.
Benvinguda institucional: Oriol Lozano, alcalde de Palau-solità i Plegamans, i Jordi Baucells, president de l'Institut Català d'Ornitologia.
Una vida dedicada als ocells: Eva Julien, Ferran Latre i Raül Aymí.
Els ocells de l'Hostal del Fum sintetitzats en 35 anys d'observacions de l'Abel: Ramiro Aibar i Gabriel Gargallo.
Caminada a observar ocells per la Ronda Verda fins a l'Hostal del Fum.
