Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Projecte còlit gris a l'Estació Biològica del Montseny

Dilluns 1 Juliol 2024


A finals d'abril, els voluntaris de l'Estació Biològica del Montseny van posar en marxa per segon any un projecte amb còlit gris. Aquest passeriforme insectívor cria en algunes zones del Montseny, i es considera un bioindicador important de l'hàbitat alpí i subalpí, que està amenaçat a causa del canvi climàtic i dels canvis en l'ús del sòl.

Els objectius d'aquest projecte són:
  • Fer un seguiment dels canvis a llarg termini de la població reproductora de còlit gris i del seu èxit reproductor prop del cim del Matagalls;
  • Avaluar la idoneïtat de l'hàbitat, esbrinant la taxa de retorn dels ocells prèviament anellats i recollint mostres de femta per analitzar el seu microbioma;
  • Trobar un vincle entre l'abundància d'insectes i l'èxit reproductor.

Amb les primeres comprovacions, els voluntaris van poder identificar els possibles territoris de cria i van trobar 11 territoris. No va ser una tasca fàcil, ja que enguany els còlits estan tenint un comportament més erràtic que l'any passat, per la qual cosa els territoris semblen més amplis i més difícils de definir. A partir de mitjans de maig els voluntaris i Carles Durà van intentar anellar alguns individus agafant-los amb trampes de tipus ballesta: han anat a Matagalls un cop per setmana durant 4 setmanes, però només van tenir sort dues vegades, amb un mascle i una femella capturats i anellats. En les properes setmanes seguiran intentant anellar-los i també buscant possibles nius, per tal de fer-ne un seguiment i conèixer l'èxit de la cria. A més, durant les sortides setmanals al Matagalls s'han trobat 2 mascles i 1 femella anellats l'any anterior, dels quals l'anella era llegible per a 2 d'ells. L'última setmana de juny, van començar les captures d'insectes. Els voluntaris utilitzen 2 mètodes de captura: un amb salabret (tipus caçapapallones), ​​amb el qual s'identificaran els insectes al camp, i l'altre amb trampes de caiguda col·locades a cada territori durant un dia, i els insectes caiguts a les trampes seran analitzats a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb els quals col·laboren en el seu equip Wildlife Conservation Medicine (@WildCoM_bcn).

Finalment, els mesos de setembre i octubre, segons el temps disponible per altres projectes, EB Montseny intentarà anellar individus migratoris. Podeu seguir el desenvolupament d'aquest projecte a les xarxes socials de l'Estació Biològica del Montseny (@EBMontseny_ICO).

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats