Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Projecte ForestLab a l'Estació Biològica del Montseny

Dimarts 4 Juny 2024


Aquest mes d'abril s'ha tornat a iniciar el Projecte ForestLab de l’Estació Biològica del Montseny. L'objectiu principal d'aquest projecte és entendre la fenologia de la cria dels ocells i la seva biologia reproductiva, això demana entendre si hi ha algun factor que influeixi en la ubicació escollida per als nius, l'inici de la reproducció, la mida de la posta (nombre d’ous que han post), el temps d'incubació, etc. Les cinc espècies focals del projecte són el pica-soques blau (Sitta europaea) i quatre espècies de mallerengues: mallerenga carbonera (Parus major), mallerenga blava (Cyanistes caeruleus), mallerenga petita (Periparus ater) i mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus). En total hi ha 176 caixes niu repartides pel Montseny en 6 tipus d'hàbitats diferents. Aquests hàbitats es divideixen en 3 tipus de bosc: bosc caducifoli, que està format per faigs, roures o castanyers; bosc de coníferes, que inclou avets i pins i, finalment, bosc d'esclerofil·les, format per alzines o oliveres. També es divideixen en 3 tipus diferents d'altures: alta, si el bosc es troba a 1600 m sobre el nivell del mar; mitjana, si està al voltant de 900 m sobre el nivell del mar i baixa, si està al voltant de 250 m sobre el nivell del mar.

Aquestes caixes seran controlades regularment durant els propers mesos. En funció de si es troba o no material de niu en aquestes visites, les caixes es poden considerar:
1) buides, si no hi ha material present;
2) mica, si hi ha una mica de molsa o un altre material de niu;
3) fons, si la major part del fons està ple de material de niu;
4) tassa, si el material del niu mostra una forma de copa a la part superior;
5) folre, si hi ha material de revestiment a l'interior, com plomes d’altres ocells o pels de mamífers.

Si es troba material de niu dins de les caixes, es revisarà un cop a la setmana fins que es trobin els ous i un cop iniciat el procés d'incubació, es revisarà la caixa en dues setmanes per trobar el dia d'eclosió dels pollets. Es registraran dades com quan es va pondre el primer ou, quants ous es van pondre, els temps d'incubació, quants ous van eclosionar, etc. També es registrarà el resultat dels nius i els pollets, és a dir, si va tenir èxit, i els pollets van sobreviure i van volar del niu, o si va fallar i els nius van ser depredats o abandonats.

Per a aquest any, gràcies a la Patricia Teixera, una estudiant en pràctiques de la universitat d’Aveiro (Portugal) que recentment s’ha unit a l’equip de Fontmartina, s'ha afegit un nou objectiu a aquest projecte: construir una clau d'identificació d'edat per a les quatre espècies de mallerengues. Un cop eclosionen els ous, els pollets seran visitats cada dia, si la meteorologia ho permet, per tal de poder-los fer fotos. Les fotos es faran des de dos angles diferents, un des de dalt i un altre de lateral, de manera que en un futur sigui possible identificar la seva edat a través del seu desenvolupament, com ara, el creixement dels raquis de les plomes primàries, quan aquests raquis treuen barbes i quan comencen a obrir els ulls. A més, cada vegada que es manipulin els pollets per a les fotos, també es registrarà el seu pes. Aquesta clau d’identificació d’edat ajudarà al projecte PARUS, un nou projecte de l’ICO enfocat als anelladors científics que treballen amb caixes niu o pollets que encara estan al niu.

Des de l'inici del projecte, hem tingut un total de 63 caixes ocupades, de les quals 22 tenen ous, 20 tenen pollets i a 21 d’elles, els pollets ja han envolat. Les espècies més comunes que es troben són la mallerenga blava, amb 15 nius i la mallerenga carbonera amb 12 nius, seguides per la mallerenga petita, amb 9 nius, del pica-soques blau amb 6 nius, la mallerenga emplomallada, amb 3 nius i amb només 2 nius confirmats tenim el raspinell.

Podeu seguir els resultats d'aquest projecte al web: Nius.cat i a les xarxes socials de l’estació biològica del Montseny (@EBMontseny_ICO).

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats