Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Campanyes d’anellament de seguiment de la migració prenupcial

Dimarts 2 Abril 2024


El passat 2 de març va començar la 28a campanya d’anellament per l’estudi de la migració prenupcial al parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Les dades del mes de març constaten com ha estat la hivernada de moltes espècies presaharianes i enguany, veiem com els repicatalons o els tallarols de casquet han estat menys abundants que la mitjana habitual. En canvi, els mosquiters comuns i, especialment els teixidors, han assolit xifres superiors. L’alt nombre de boscarles mostatxudes anellades fins ara (70) reflecteix el fet que la sequera afecta a grans zones del parc i que es concentren als canyissars inundats del voltant la zona d’anellament.  Durant aquests primers dies de campanya s’han trobat 6 teixidors amb anella estrangera (5 de França i un de Polònia), 3 boscarles mostatxudes de França, 2 mosquiters comuns (un de Suècia i un de França) i un repicatalons també de França. Durant el mes de març també constatem les primeres arribades de migradors transsaharians i ja s’han anellat els primers mosquiters de passa, tallarols de garriga, boscarles dels joncs, cotxes cua-roja, balquers, rossinyols comuns i, fins i tot, d’un boscaler pintat gros molt primerenc (en data 16 de març, un mes i mig abans del pic de pas d’aquesta espècie). Aquesta campanya ens permet estudiar tendències fenològiques de moltes espècies al llarg del temps i veure també possibles efectes del canvi climàtic. I, aprofitant la infraestructura de la campanya, col·laborem en diversos projectes d’universitats i centres de recerca agafant dades d’especial interès.

D’altra banda, tenim en funcionament la campanya d'anellament de Yasmina, al Marroc, centrada en l'estudi de la migració a través del Sàhara, i que ja ha completat les primeres tres setmanes d’activitat. Aquest any es va poder començar el 10 de març, i durant els primers dies es va detectar un pas més abundant del que és habitual per l'època, sobretot de tallarol de garriga, de capsigrany i de mosquiter de passa. Posteriorment, el nombre de captures va baixar de forma significativa, probablement pels vents dominants de sud i oest que van provocar tempestes de sorra regulars (les causes de l'arribada de pols sahariana a Europa dels darrers dies). Els últims dies de març, però, les captures s'han tornat a animar una mica i també ha augmentat molt la diversitat d’espècies. Així, el tallarol de garriga (137 anellaments) i el capsigrany (59 anellaments) són les dues espècies més abundants a la campanya d'enguany. La primera ja registra nombres superiors a tota la temporada de 2023, a falta d'un mes i mig més de campanya. Contràriament, algunes espècies s'han detectat de moment de forma molt més escassa del que és habitual, com el mosquiter pàl·lid i la tallareta comuna per a posar dos exemples.

El projecte de Yasmina neix de la iniciativa de l'ICO i actualment es porta a terme en col·laboració amb el Konrad-Lorenz Institute of Ethology (Viena) i amb la Universitat Mohammed V de Rabat. Aquest any, a banda de l'anellament amb els estàndards del programa Migració de l'ICO, continuem amb els estudis de comportament, fisiologia, dieta i paràsits sanguinis en ocells migradors. La ubicació estratègica de Yasmina ens permet fer estudis just després de passar el desert i entendre millor les diferents estratègies i adaptacions per fer aquests viatges extraordinaris. Alhora, un millor coneixement de la migració ens permet identificar amenaces i promoure mesures de conservació més adequades. Podeu seguir els resultats de la campanya al blog: yasminaprimavera.wordpress.com

També podeu veure l’evolució de les captures de les dues campanyes a l’aplicació:  
http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats