Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Posem en marxa un nou seguiment d'ocells marins

Dimarts 17 Octubre 2023


El 16 d'octubre el president de l'ICO, Jordi Baucells, i el president d'Alive Fundació, Bernat Garrigós, van firmar el conveni marc de col·laboració entre ambdues entitats per a impulsar estudis i activitats entorn del seguiment i conservació dels ocells marins. El conveni dona el tret de sortida al projecte de seguiment d’ocells marins al litoral català, una proposta de ciència ciutadana per a conèixer i fer el seguiment d’aquestes espècies que resulten ser indicadores de la salut del mar. 

L’informe de l’estat de la natura 2020 va evidenciar que, a Catalunya, la biodiversitat marina està poc monitorada i té amenaces importants; la sobrepesca, la pressió demogràfica al litoral, el canvi climàtic o l’arribada d’espècies exòtiques invasores.  En el cas dels ocells, tot i que la costa catalana té tres Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) al mar, tenen nombroses espècies amenaçades i pateixen altres impactes com la captura accidental en arts de pesca. Cal, doncs, informació detallada per poder millorar la presa de decisions i la gestió. De fet, en el darrer recull d’informació sobre poblacions d’ocells a Catalunya, les aus migradores, entre les quals s’inclouen les marines més amenaçades, van ser el grup amb més manca d’informació de les espècies que es van tractar. Aquest fet fa necessari crear un seguiment que tingui per objectiu augmentar el coneixement i pugui aportar dades sobre on, quan i quants individus d’ocells marins es mouen per la costa catalana. Encara més, si tenim en compte que aquestes espècies ocupen el nivell més alt de les cadenes tròfiques del mar, el que fa que siguin molt sensibles a les alteracions que pateix el medi marí i que, per tant, siguin indicadores molt precises de la salut del mar.

Per aquest motiu, l’ICO i la fundació Alive impulsen un seguiment amb una metodologia similar al projecte de seguiment d’ocells marins ibèric (RAM). D’aquesta manera, s’obtindrà informació de qualitat que es podria integrar a escales geogràfiques superiors i cobrir, així, la costa catalana dins del context peninsular. Per a fer aquest seguiment, en una primera fase es reuneix a les persones expertes en espècies d’ocells marins de tot l’àmbit català. Paral·lelament, es treballa en una segona fase que obri el programa a la resta dels ornitòlegs catalans per tal d’impulsar el coneixement i seguiment d’aquest grup tan important per a la conservació del litoral.

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats