Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Campanyes d’anellament als Aiguamolls i a Yasmina

Divendres 5 Maig 2023


El passat 2 de març va començar una nova edició de la campanya d’anellament de recerca sobre la migració prenupcial de passeriformes als Aiguamolls de l’Empordà. El primer dia va ser molt bo de captures seguit d’una davallada important els dies següents, com és habitual, però dintre de la mitjana dels darrers anys. D’aquesta campanya cal destacar l’alt nombre de mosquiters comuns (362 fins avui) i també un bon nombre de boscarles mostatxudes (73) que suposa xifra rècord d’aquesta campanya. També cal esmentar la captura d’un rascletó, un mussol banyut i dos mussols emigrants. Com a espècies noves, mai anellades en temporades anteriors, cal esmentar una òliba, un cucut reial, una mallerenga de bigotis i un pardal roquer. El total de captures es troba per sobre de la mitjana històrica amb un gran total acumulat fins ara de 2.504 primeres captures de 71 spp. D’altra banda, s’han fet 14 recuperacions foranies de boscarla mostatxuda (4), boscarla dels joncs (2),  boscarla de canyar (3), cotxa blava (2), repicatalons (1), oreneta de ribera (1) i blauet (1) procedents de França, Àustria, Txèquia, Bèlgica, Suècia i Eslovènia.

A l’estació de Yasmina, Merzouga (Marroc) la campanya va començar el 8 de març i s'ha mantingut amb xifres baixes, per sota de la mitjana històrica, en part segurament pels vents dominants de l'est, l'hivern especialment sec a la zona i les temperatures més elevades del normal per l'època. Amb tot, a hores d'ara s’han fet més de 900 primeres captures de 47 espècies, d’entre les quals destaquen 131 tallarols de garriga, 91 capsigranys, 86 mosquiters pàl·lids i 79 cotxes cua-roges. Finalment, cal esmentar que ha estat el millor any des de l'inici del projecte pels còlits i pel bitxac rogenc, ja que s’han capturat 19 còlits grisos, 10 còlits rossos i 23 bitxacs rogencs. Les espècies més destacades fins ara han estat almenys 4 tallarols de garriga orientals, 1 tallarol de Moltoni, 1 còlit ros oriental, 1 còlit de Seebohm, 1 abellerol persa i 2 papamosques de l'Atles.

Podeu seguir l’evolució de les captures a l’aplicació:  http://apps.ornitologia.org/anella/migra

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats