Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Resum de la 8a jornada SOCC

Dimecres 26 Abril 2023


 
Els dies 15 i 16 d'abril de 2023 va tenir lloc la 8a jornada SOCC al municipi de Montgai, a la Noguera. En aquesta ocasió vam comptar amb 90 assistents a les jornades més 14 ponents i 9 membres de l'staff. En total vam ser 113 persones compartint la nostra passió pels ocells assolint el rècord d'assistència en aquestes jornades.

La jornada va començar el dissabte al matí amb la formació de camp per als col·laboradors del SOCC "Els ocells comuns de Montgai", on amb l'ajuda dels nostres guies vam fer un petit recorregut pels voltants del poble identificant les espècies que hi vam veure. Un cop a l'ateneu de Montgai, la sala on es van fer les xerrades, vam rebre la benvinguda institucional a càrrec de Jaume Gilabert, alcalde de Montgai, Jordi Baucells, president de l'ICO i Pau Sainz del Departament d'acció climàtica, alimentació i agenda rural. Finalitzada la benvinguda institucional, vam gaudir d'un esmorzar a l'aire lliure ofert per l'ICO per agafar forces per afrontar la jornada.

El primer bloc de xerrades es va centrar a parlar sobre l'estat actual del projecte SOCC i les seves novetats. L'Elisenda Peris, coordinadora del SOCC, va fer un repàs d'aquests 20 anys de projecte i ens va explicar l'estat actual de projecte que estrena nou equip. Seguidament, la Marina Cuito i en Marc Fusellas, que formen part de l'equip del SOCC, van presentar la flamant novetat d'aquest any: el nou web www.socc.cat que recull tota la informació del projecte i a més tots els col·laboradors poden accedir a les seves dades. En David Garcia, encarregat de fer les anàlisis de les dades del SOCC, ens va ensenyar els primers resultats d'indicadors de l'estat del medi natural a la primavera i a l'hivern i en Marc Anton, coordinador de l'equip, ens va parlar de les tendències dels ocells als espais agrícoles. Aquest primer bloc de xerrades el van tancar en Sergi Herrando, amb la seva intervenció sobre els canvis poblacionals dels ocells agrícoles a la Unió Europea i l'Elisenda Peris presentant-nos els nous projectes de seguiment de l'ICO.

El segon bloc de xerrades el va inaugurar en Xavier Aute, col·laborador del SOCC, amb la seva xerrada sobre l'estat del còlit negre a la Noguera. Seguidament, i deixant els ocells de banda, la Carme Bartrina i el Marc Vilella del Museu de Ciències Naturals de Granollers, ens van parlar del nou atles de mamífers que s'està preparant. Per tancar les xerrades del matí, l'Oriol Baena de la Societat Catalana d'Herpetologia, ens va presentar el nou Seguiment d'Amfibis de Catalunya (SACC). En ambdós casos hi va haver una invitació a col·laborar en aquests projectes que mirem més enllà dels emplomats.nLes xerrades van concloure puntualment, fet que s'ha valorat molt específicament pels assistents, i a les 14:00 vam anar a dinar. En aquesta ocasió, vam organitzar els assistents per grups perquè participessin en el concurs del SOCC mentre dinaven, amb un gran èxit d'implicació per part de tots els participants.
 
Havent dinat i després de donar el millor de si mateixos en l'exigent concurs del SOCC, va ser l'hora de descobrir les respostes i conèixer l'equip guanyador. Aquesta vegada, vam fer l'aposta d'organitzar un concurs per grups pre-seleccionats, i sembla que va agradar molt als participants, ajudant a dinamitzar l'hora de dinar, i permeten una major interacció entre persones amb diferents nivells ornitològics i interessos. L'equip del xoriguer petit s'endugué la victòria i el premi, consistent en un cistell de xocolata Jolonch d'Agramunt i cervesa Urpa de Menàrguens.

A la tarda vam posar la sala a punt per fer servir els ordinadors portàtils i aprendre a analitzar les propies dades de cada participant en el projecte SOCC. Com el taller va ser complicat, el document que es va utilitzar per guiar aquesta activitat, es va enviar posteriorment a tots els assistents per facilitar que ho poguessin repetir amb les seves pròpies dades. Seguidament en Gabriel Gargallo, director de l'ICO, va donar el seu interessant taller per aprendre a identificar tallarols i tallaretes pel cant. I per acabar el bloc de la tarda, vam gaudir d'una apassionant taula rodona sobre la conservació de la natura en els medis agrícoles amb la presència de Gerard Bota, del CTFC, Georgina Alins de l'IRTA, Joan Estrada d'Egrell, Anna Espelt, viticultora i Pau Sainz del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Com a fi de festa, els companys de Limonium Natura, van venir a presentar el seu projecte per salvar l'arpella cendrosa amb la cervesa Urpa.

Diumenge al matí, ben d'hora, vam organitzar-nos en grups per anar fins als secans a observar les aus estèpiques de la zona. Amb un matí més fresc del que pensàvem, tots els i les participants van poder gaudir de bones observacions del Sisó, l'estrella del dia, així com de torlits, bitxacs rogencs, orenetes de ribera i fins i tot algun matiner gaig blau que va fer tornar bojos als diferents grups, entre molts altres. La Bet Font i en Xavier Rifà van fer aquest magnífic reportatge de la sortida. Per cloure les jornades tots els grups van acabar fent un petit tastet del SEGRE, el nou programa de seguiments de rapinyaires forestals nidificants que l'ICO ha posat en marxa.

El retorn que n'hem rebut dels participants ha sigut molt positiu, valorant la jornada amb un 8,7 i donant-nos imputs que utilitzarem de segur de cara les properes jornades. A més, aquesta jornada ha sigut la primera que s'ha fet durant dos dies i el 85% dels assistents que van respondre l'enquesta ho van trobar encertat.

L’ICO vol agrair molt especialment la participació en aquesta jornada de tots els ponents i assistents, així com el suport de les institucions en l'organització d'aquesta jornada, en particular i, en el projecte SOCC, de manera més general.

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats