Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Col·laboració en estudi sobre la dispersió de patògens per paparres dels ocells

Divendres 29 Abril 2022


En col·laboració amb l'Institut de Salut Carlos III, l'Instituto Nacional d'Investigaciones Agrarias i les universitats d'Extremadura i Saragossa, l'Estació Biològica de Doñana està duent a terme diversos estudis per determinar la presència de patògens a les paparres que els anelladors troben als ocells. L'objectiu és caracteritzar els patògens que poden estar dispersant les aus i identificar aquells que puguin tenir més rellevància per a la salut pública i la salut dels animals. Els anelladors interessats poden col·laborar amb l'estudi recollint i enviant les paparres que trobin a les aus durant el seu anellament. Les paparres se solen detectar adherides al capdavant (al costat dels ulls, bec o oïda) encara que també es poden trobar en altres parts del cos. Es poden desprendre estirant-les amb fermesa, amb cura de no desprendre el cap de la paparra. Cal tirar amb unes pinces fent una força contínua, sense fer tirons. A les farmàcies es poden trobar unes pinces especials per treure paparres, però també es poden fer servir pinces de laboratori.

Les paparres s'han d'enviar en un pot tancat com més aviat millor. Podem subministrar pots preparats per mantenir les paparres vives als anelladors que ho sol·licitin. Per a cada mostra caldria indicar el nombre d'anella, l'espècie d'au sobre la qual s'ha recollit la paparra, la data i el lloc. Els anelladors interessats poden demanar uns pots preparats amb un fons d’escaiola per mantenir les paparres vives més temps. Les paparres es poden conservar durant més d’una setmana a la nevera o enviar-les per correu postal a la Estación Biológica de Doñana. Alternativament, es poden guardar en qualsevol pot de plàstic amb una tira de paper humida i amb algun tros d’herba. Totes les paparres extretes d’un mateix ocell es guardaran juntes en un mateix pot i les paparres d’ocells diferents cal guardar-les per separat. No cal extreure les paparres que no surtin amb facilitat o les que estan en llocs on puguem fer mal a l’ocell com la parpella o vora els ulls.

Per a més informació podeu contactar amb Jordi Figuerola (jordi@ebd.csic.es) de la Estación Biológica de Doñana, o María Paz Sánchez-Seco (paz.sanchez@isciii.es) del Centro Nacional de Microbiología.

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimarts i dijous: 9:30h-14:30h.
Dimecres: 9:30h-18:30h.
Divendres: 9:30h-13:30h.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats