Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Els gavians argentats provoquen una disminució de la població de flamencs al Delta

Dimecres 10 Setembre 2014


La temporada reproductora del flamenc al delta de l’Ebre no ha discorregut amb normalitat a causa de la pressió exercida pel gavià argentat de potes grogues. La població reproductora s’ha avaluat en 533 parelles, valor inferior a la mitjana del registre històric, les quals han produït 337 polls. Donades les condicions d’estrès que ha patit la colònia, el Parc Natural ha optat per no realitzar la campanya d’anellament.
 
 Aquest any 2014 s’han reproduït 533 parelles de flamenc a la salines de la Trinitat al Parc Natural del Delta de l’Ebre, valor que situa per sota de la mitjana de la colònia que s’establí al delta de l’Ebre al 1992.
 
El període reproductor s’inicià al maig d’enguany, quan els exemplars adults intentaren ocupar, en diverses ocasions, alguns dels dics de les salines. Aquests intents no reeixirien com a conseqüència d’una forta depredació per part del gavià argentat de potes grogues Larus michahellis.
 
Finalment, aproximadament un miler de parelles s’ha pogut instal·lar, ja en dates molt tardanes, malgrat que han continuat patint un fort destorb per part dels gavians. El passat 20 de juny passat, tècnics del parc natural van efectuar, gràcies al suport logístic de la Unitat Aèria del Cos Agents Rurals, un vol fotogràfic a gran altura per sobre de la colònia. Aquest mètode va permetre avaluar el contingent reproductor en 533 parelles.
 
Els polls nascuts han continuat patint un alt grau de depredació, resultant un total de 337 polls en data de 23 de juliol. Atès el fort estrès que ha patit enguany la colònia de flamenc, l’òrgan gestor del Parc Natural del Delta de l’Ebre ha decidit no realitzar la campanya d’anellament dels polls.
 
El flamenc és una espècie que es troba al delta de l’Ebre al llarg de tot l’any, per bé que presenta fortes fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l’hivern. Algunes cròniques indiquen que era un ocell reproductor abundant al segle XVI, tot i que no existeixen dades més recents fins les dècades de 1970-80, quan realitzà alguns intents.
 
El flamenc va començar a reproduir-se amb èxit el 1993 i actualment ha esdevingut una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l’Ebre, únic lloc on es reprodueix a Catalunya i una les escasses localitats estables a la Mediterrània occidental.
 
Fins el 2014, el flamenc s’ha reproduït amb èxit en 20 ocasions i el nombre de parelles ha anat creixent de 250 a unes 3.000 parelles. Actualment, es porten anellats 3.103 exemplars, els quals han estat observats en un total de 12 països, per bé que el 86,7% de les observacions es reparteix entre França (36%), Estat espanyol (21%) i Itàlia (19%). Això no obstant, també existeixen observacions disperses a Algèria, Portugal, Marroc, Grècia, Líbia, Mauritània, Montenegro i Turquia.

Trobareu tota la informació aquí:

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=273712&idioma=0&departament=5&canal=6

 

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats