Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Mapes dels ocells nidificants de Catalunya 2014-2017

Dilluns 24 Març 2014


Aquesta primavera ens proposem un nou repte: actualitzar els mapes de distribució dels ocells nidificants de Catalunya entre 2014 i 2017. En el període de 15 anys que s'acompliran des de l'Atles dels ocells nidificants de Catalunya 1999-2002 les distribucions d'algunes espècies han patit grans canvis. Així, algunes han augmentat molt, com el picot garser petit, o disminuït, com la terrerola vulgar. Altres espècies han criat per primera vegada a Catalunya, com el xarxet marbrenc, o han desaparegut, com l'alosa becuda. Ara, aprofitant l'alta participació en programes de seguiment com el SOCC i en el portal ornitho.cat, volem posar al dia els dos tipus de mapes dels darrers atles, els mapes de presència i els d'abundància relativa.

Aquest any començarem actualitzant els mapes de presència a partir de les observacions que tots compartim a ornitho.cat. L'objectiu és recopilar evidències de reproducció de totes les espècies que nidifiquen a cada quadrat UTM 10x10 km de Catalunya, i per això és important que entre tots anotem el màxim nombre d'evidències de reproducció de totes les espècies i tots els racons del territori.

Per facilitar aquesta tasca, recentment hem renovat els codis atles del portal ornitho.cat per adaptar-los als recomanats per l'European Bird Census Council (EBCC), i hem habilitat un mapa interactiu amb les evidències de cada espècie (Evidències de reproducció, al menú lateral). A més, durant tota la primavera informarem constantment sobre com evoluciona la recopilació de dades al mateix portal ornitho.cat.

Esperem que us animeu a participar en aquest nou projecte que ens permetrà actualitzar la informació disponible per a la ciència, la conservació i la ciutadania, a l'hora que contribuirà als nous Atlas de las aves en período reproductor en España 2014-2017 de SEO/BirdLife i Atles dels ocells nidificants d'Europa 2013-2017 (European Breeding Bird Atlas 2) impulsat per l'EBCC i del qual l'ICO n'és coordinador, conjuntament amb la Societat Ornitològica Txeca.

Podeu descarregar el pdf amb més informació sobre el projecte o consultar el web de l'ICO.

Martí Franch i Marc Anton
socc@ornitologia.org

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats