Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Petició plomes de pardals

Dilluns 24 Març 2014


Un dels projectes de Laboratori de Cordats del Museu de Ciències Naturals (MCNB) conjuntament amb l’ICO se centra en estudiar la davallada del pardal comú Passer domesticus en zones urbanes i rurals de Catalunya. Aquesta espècie, malgrat ser molt abundant, està patint una davalla molt important a Europa en els darrers anys. De fet, a Catalunya,  les darreres dades suggereixen la inclusió d’aquest espècie en la categoria d’amenaça NT (Proper a l’amenaça).

L’objectiu principal d’aquesta línia de recerca és analitzar diferents aspectes de l’ecologia del pardal a Barcelona (supervivència, abundància, comportament i evolució històrica mitjançant l’ús de col·leccions) per donar solucions de gestió, alhora que sensibilitzar a l'opinió pública de la problemàtica de la pèrdua de biodiversitat.

Actualment s’està portant a terme un estudi de dos anys sobre processos de pèrdua de variabilitat genètica i però això es demana la col·laboració dels anelladors i col·laboradors de l’ICO per recol·lectar dues plomes rectrius (R2 i R11) AMB EL CÀLAMUS per a fer estudi d’ADN.

1) Es demanen plomes principalment de zones urbanes i periurbanes (però també de zones agrícoles)  de tot Catalunya.

2) Per una part del projecte necessitem plomes (o material genètic) de localitats concretes:  Sant Vicenç de Calders (Baix Penedès),  Folquer (Noguera),  Cervera (Segarra),  Blanes (la Selva) i Castellbisbal (Vallès Occidental).

Les plomes s'han de guardar en bossetes de plàstic o triangles de paper amb la data, sexe, edat (si és possible) i la localització  del Google Earth (x, y). Les mostres es poden conservar congelades.

Les plomes es poden enviar a l’ICO (Carrer Girona , 168. Entresòl 5ª, 08037) o al Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Javier Quesada). En cas d’impossibilitat d’enviar-les contacteu amb:

Javier Quesada
Laboratori de Cordats
Nat-Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Parc de la Ciutadella s/n
08003 Barcelona
Tel. 93 256 22 24
jquesadal@bcn.cat

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats