Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Novetats al Comitè Avifaunístic de Catalunya

Dilluns 28 Octubre 2013


En els darrers mesos s’han produït alguns canvis en el Comitè Avifaunístic de Catalunya. D’una banda, el nou Coordinador del Comitè és Marcel Gil-Velasco, qui reprèn la feina realitzada per Ferran López durant els darrers anys. La funció del Coordinador consisteix en representar el Comitè, servir com a nexe entre el Comitè i els observadors i entre el Comitè i altres institucions, recopilar descripcions i tramitar-les periòdicament a la resta de membres.

D’altra banda, i també després de força anys treballant de forma desinteressada pel Comitè, l’Albert Cama, l’Àlex Ollé, l’Oriol Clarabuch, el Joan Ferrer i el mateix Ferran López han deixat de formar-ne part. Des d’aquí volem agrair la tasca que van dur a terme durant els anys que van ser al Comitè. En els darrers mesos, el Xavier Larruy i el Manolo García han ocupat dues de les vacants, de manera que l’actual composició del CAC és la següent:



Coordinador:

Marcel Gil-Velasco

Membres:

Xavier Larruy Brusi

Manolo García Tarrasón

Martí Franch

Albert Burgas i Riera

Marcel Gil-Velasco



És intenció del CAC incloure un o dos membres més. Per tant, queda oberta la convocatòria que es tancarà el 15 de novembre. Per presentar una candidatura, cal remetre una carta breu de motivació al correu cac@ornitologia.org, comentant l’experiència prèvia amb les espècies més habituals estudiades pel CAC i les principals raons per les quals es vol formar part del Comitè.

En un altre àmbit de coses, recentment s’han deixat d’homologar les rareses a nivell estatal, que passen a ser competència del Comité de Rarezas de SEO/Birdlife. La decisió es va fonamentar en la duplicitat de dades que generava i en la possibilitat d’ara en endavant d’aprofundir en l’anàlisi de les espècies tradicionalment sotmeses a homologació al CAC; és a dir, aquelles que són raresa només a Catalunya. Tanmateix, segueix sent competència del Comitè Avifaunístic de Catalunya l’estudi de totes les espècies rares, de manera que el CAC mantindrà actualitzada una base de dades que centralitzi totes les observacions d’ocells rars a Catalunya, tant les d’espècies rares a nivell català com a nivell espanyol.

Altres canvis en la llista de taxons homologables són l’exclusió de l’esparver d’espatlles negres Elanus caeruleus i del voltor negre Aegypius monachus. En el cas del primer, es considera que actualment es tracta d’un nidificant regular i que, per tant, el seguiment de les observacions deixa de ser competència del CAC. Quant al voltor negre, després de la seva exitosa introducció al Prepirineu català, l’allau d’observacions ha estat molt important i el seguiment individualitzat dels exemplars observats resulta de vital importància per discernir entre voltors salvatges ibèrics o provinents dels projectes d’introducció a Catalunya o a França. En aquest sentit, i sumat al fet que actualment la seva presència al Principat és regular i al llarg de tot l’any, es considera adient delegar el seguiment de les observacions a les entitats encarregades dels esmentats projectes. Tanmateix, el CAC restarà atent a un possible canvi en l’estatus d’aquestes espècies (així com d’altres) i la llista d’espècies homologables segueix sent, com sempre, susceptible a patir canvis en el futur.

Així, doncs, les espècies que conformen actualment la llista són les següents:

Cygnus olor

Anser albifrons

Branta bernicla

Branta leucopsis

Tadorna ferruginea

Marmaronetta angustirostris

Aythya marila

Clangula hyemalis

Oxyura leucocephala

Podiceps grisegena

Podiceps auritus

Oceanodroma leucorhoa

Puffinus gravis

Puffinus griseus

Phalacrocorax aristotelis aristotelis

Phalacrocorax carbo carbo

Aquila adalberti

Porzana pusilla

Crex crex

Fulica cristata

Otis tarda

Calidris maritima

Phalaropus fulicarius

Stercorarius longicaudus

Larus delawarensis

Larus argentatus

Larus marinus

Xema sabini

Uria aalge

Alle alle

Anthus petrosus

Anthus richardi

Motacilla alba yarrellii

Chersophilus duponti

Cercotrichas galactotes

Phylloscopus ibericus

Acrocephalus paludicola

Hippolais opaca

Sylvia cantillans moltonii

Ficedula hypoleuca iberiae

Muscicapa striata balearica

Corvus frugilegus

Lanius senator badius

Passer hispaniolensis

Bucanetes githagineus

Pyrrhula pyrrhula pyrrhula

Plectrophenax nivalis



Es prega als observadors que disposin de dades referents a aquestes espècies que les remetin al CAC per a la seva posterior homologació. Ens plau comunicar que el volum de dades acumulat en els darrers anys comença a ser important i no podem sinó agrair la col·laboració de la comunitat ornitològica catalana que, ja sigui a través del portal ornitho.cat o a través de l’e-mail del CAC, ens ha fet arribar les seves observacions.

És per aquest motiu que des del CAC hem engegat un nou projecte, consistent en un butlletí anual en format electrònic que inclourà l’informe anual, articles o informació general sobre identificació de les espècies objecte d’estudi i anàlisis de fenòmens particulars relacionats amb els ocells rars i escassos a Catalunya, com ara l’arribada massiva d’espècie de l’est de la primavera de 2013. Esperem que sigui del vostre interès!

Pel que fa als informes endarrerits, a causa dels problemes per publicar en paper en aquests temps difícils, ha estat necessari un replantejament del format i la periodicitat. En els propers mesos sortirà publicat en format digital un informe que inclourà un seguit d’anys, a partir d’aleshores els informes seran anuals i es publicaran en l’esmentat butlletí electrònic anual. A més d’aquest primer informe, pròximament també publicarem una nova versió de la Llista Patró dels Ocells de Catalunya.

Com sempre, restem a la vostra disposició per a qualsevol consulta o suggeriment.

Sort al camp!

Marcel Gil-Velasco

Coordinador del Comitè Avifaunístic de Catalunya

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats