Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Informació d’interès per als anelladors de l’ICO

Dilluns 21 Gener 2013


Davant els canvis en els models d’anelles, a continuació es fan algunes recomanacions pràctiques alhora que es donen alguns consells de cara a 2013.  Us aconsellem que us llegiu amb atenció els apartats que segueixen a continuació.

Balanç 2012

El termini per a la presentació del balanç de 2012 és el 31 de gener de 2013. Per a qualsevol dubte o problema, podeu contactar amb l’Oriol Baltà al tf. 93 458 78 93 o a l’adreça de correu: info@ornitologia.org

Anelles ARANZADI

Com ja es va comunicar oportunament, queda totalment prohibida la utilització d’anelles ICONA durant 2013. La majoria dels anelladors de l’ICO ja han fet el canvi: han tornat el romanent de l’any passat i han rebut les anelles del remitent Aranzadi. Les anelles que utilitzem a partir d’ara són models diferents als que teníem i al principi costarà una mica adaptar-nos-hi. En el moment del bescanvi tots els anelladors rebreu un llistat dels models recomanats amb aquestes noves anelles. Aquest llistat també el podeu obtenir des de l’enllaç :

http://www.aranzadi-zientziak.org/fileadmin/docs/anillamiento/Anillas_noviembre2012.pdf

Cal anar en compte, però, perquè en alguns casos, cal apreciar bé quin és el model més òptim. Un exemple seria el cas del pit-roig per al qual al llistat apareixen dos models recomanats ( Z i Y). El model òptim per a aquesta espècie seria la “Y” que apareix en segon lloc i no la “Z”. Una altra espècie com és el durbec, al llistat consta que s'ha d'utilitzar el model Lc (L curta d'alumini); per a aquesta espècie es recomana emprar la "La" (L d'acer) perquè les anelles d'alumini se les poden treure. Us agrairem que ens consulteu els dubtes que pugueu tenir i també si hi detecteu algun error.

Un altre aspecte a tenir en compte dels models d’anelles Aranzadi és que alguns models tenen dues versions diferents en alumini i en acer i això pot provocar certa confusió.. Així, per exemple, el model d’anella "B" es refereix a una anella d’alumini i en canvi "Ba" seria d’acer. Les anelles d’alumini les utilitzem preferentment per als ocells terrestres i forestals, mentre que les d’acer serien per als ocells aquàtics i marins.

En aquest llistat també hi ha algunes mancances d’espècies que caldrà afegir pròximament com el cas de la cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus) o la cotorra de Kramer (Psittacula krameri). Els models recomanats per a aquestes espècies són el “C” i “M” respectivament. Si us plau, feu-nos saber qualsevol altra mancança que hi detecteu.

De moment la majoria de vosaltres heu rebut un pack bàsic d'anellament i és possible que us faltin anelles d'alguns models. Us preguem que reviseu amb atenció les anelles que teniu i que ens demaneu els models que us manquen. Ara mateix, estem a l'espera d'alguns models que no hem rebut, però dintre d'uns quinze dies segurament ja estaran disponibles.

Balanç 2013

Tots els anelladors que ja utilitzeu anelles d’Aranzadi no heu d’informatitzar les dades encara a través del NouBio. Oportunament es facilitarà una nova versió d’aquest programari ja adapatada als nous models d’anelles.

Durant les jornades d’anellament que feu el 2013 recapturareu ocells, tant amb anelles del model Arazandi com ocells portadors d’anelles Icona. Us recomanem que al full de camp, a la columna CONTROL on ara posàvem una X, a partir d’ara hi poseu una A quan sigui Aranzadi i una I quan sigui Icona, per tal de distingir els models dels ocells recapturats. Això facilitarà molt l'entrada de dades al programa.

Renovació dels permisos i permisos especials

Recordeu que tots els anelladors que vulgueu renovar el vostre permís durant 2013, heu d’omplir el formulari que trobareu en aquest enllaç:

http://www.ornitologia.org/ca/quefem/anellament/normativa_anellament.html


Així mateix, totes les peticions noves de permisos especials i/o renovacions dels permisos rebuts els anys anteriors, s’han de sol·licitar abans del 31 de gener. En el cas de les renovacions, cal adjuntar memòria de resultats de l’any anterior.

Anellar fora de Catalunya

Tots els anelladors que vulgueu anellar fora de Catalunya cal que envieu el formulari pertinent que trobareu  al final d’aquesta pàgina:

http://www.ornitologia.org/ca/quefem/anellament/normativa_anellament.html

Les sol·licituds per anellar fora de Catalunya han d’arribar abans de l’1 de febrer (no es garanteix la tramitació de les peticions rebudes més tard d’aquesta data). Per a la renovació dels permisos, algunes comunitats autònomes sol·liciten un llistat de les espècies anellades l’any anterior i d’altres també una petita memòria del projecte a desenvolupar. En qualsevol cas, els sol·licitants heu d’estar al cas de la informació necessària per fer la tramitació segons el tipus de demanda de cada comunitat autònoma on voleu anellar.

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats