Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Divendres 3 Abril 2020
El nou Atles dels ocells nidificants a Catalunya està entrant ja en la fase de preparació i edició del contingut del llibre. És per aquest motiu que estem començant a buscar persones que vulguin col·laborar en la redacció dels textos de cada espècie.

Si vols participar-hi omple i envia aquest formulari abans del 20 d'abril. És molt important, però, que tinguis en compte les següents consideracions:

1) És necessari tenir uns coneixements mínims sobre la distribució i la població de l'espècie o espècies de les quals es volen fer el textos, en especial (però no exclusivament) a Catalunya.

2) S'ha de tenir la capacitat de redactar textos amb bon nivell lingüístic, tant en català com anglès.

3) Els elements infogràfics que estaran disponibles a l'hora de redactar el textos no seran els mateixos que apareixeran en el producte final ja que aquests s'estaran confeccionant en paral·lel per guanyar temps (els terminis que tenim són força limitats). Cal, doncs, tenir una certa experiència en la interpretació d'informació bruta o no 100% elaborada.

4) Els textos han d'entregar-se abans del 31 de juliol.

5) A finals d'abril, tenint en compte, entre d'altres, les propostes rebudes a través d'aquest formulari, el Comitè de redacció de l'Atles farà la selecció final d'autors de cada espècie.

6) El Comitè de redacció és responsable de totes les decisions, incloses l'acceptació de la sol·licitud i l'acceptació o rebuig dels textos finals. Per tal de limitar al màxim qualsevol endarreriment, el Comitè de redacció, a més, es reserva el dret de re-assignar els textos que no s'entreguin en la data preestablerta.

7) Et recomanem que no comencis a omplir el formulari fins que tinguis preparades totes les respostes. Veuràs que se't demana que motivis breument perquè vols fer els textos que has escollit i, si s'escau, que escriguis un breu text de prova.

El Comitè de redacció del nou Atles

Sergi Herrando, Jordi Baucells, Marc Anton, Martí Franch i Gabriel Gargallo

Divendres 3 Abril 2020

Mentre duri el confinament, cada setmana sortejarem dos premis, gentilesa de Cossetània Edicions: un pels participants d’ocellsdelsjardins.cat (pack de 4 miniguies de natura de Toni Llobet) i l’altre pels de #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat (segona edició de la Guia de rapinyaires de Catalunya de Fran Trabalon i Àlex Ollé).

D'entre tots els participants de la setmana, el guanyador s’escollirà en un sorteig en què cada observador tindrà tantes butlletes com dies en què hagi fet llistes completes a #JoEmQuedoACasa d’ornitho.cat o censos a ocellsdelsjardins.cat. És a dir, si un observador ha fet llistes completes o censos en quatre dies té el doble de possibilitats de guanyar que si n'ha fet en només dos.

El guanyador s’escollirà cada dimarts (els guanyadors d'aquesta setmana es decidiran el dimarts 7 d'abril). En el cas de les dades d'ornitho, només es consideren vàlides les llistes completes de com a mínim 30 minuts de durada i que hagin estat fetes a Catalunya o Andorra.

http://files.biolovision.net/www.ornitho.cat/userfiles/premiACasa_2.jpg


Divendres 3 Abril 2020
L’enregistrament de sons d’ocells migratoris (NOCMIG: nocturnal migration o NFC: nocturnal flight calls) està rebent darrerament força atenció a Catalunya. Des que a la passada edició del Delta Birding Festival en Magnus Robb ens en va mostrar les seves bondats, han estat un bon nombre de persones que s’hi han engrescat. El NOCMIG va néixer als EEUU com a resposta al fet que hi ha una major quantitat de passeriformes americans que produeixen vocalitzacions nocturnes que els seus homòlegs europeus. No obstant això, aquesta activitat cada vegada té més practicants a aquest costat del Atlàntic.

El procés consisteix, a grans trets, en usar algun tipus de gravadora per tal de captar les vocalitzacions que emeten els ocells mentre migren i, posteriorment, passar aquests arxius d’àudio a forma d’espectrograma (representació gràfica del sons) mitjançant un software per ordinadors. Un cop hem aconseguit aquests espectrogrames haurem de buscar, visualment primer, les marques que deixen aquestes vocalitzacions per poder aïllar-les i identificar-ne l’espècie que les ha produït. El que és realment interessant d’aquesta tècnica és que no cal viure a cap lloc concret prop de la costa per aconseguir enregistraments interessants. El ocells passeriformes migren, generalment, en un front força ample, cosa que fa que qualsevol lloc pugui generar dades interessants.

Fa mesos que des de l’ICO estem mirant com donar opcions als observadors per enregistrar les dades que generem a partir del NOCMIG. Finalment, aquesta setmana s'ha obert una possibilitat. Hem creat un projecte a Ornitho.cat anomenat "NOCMIG" en el qual es podran entrar les dades específiques d’aquesta activitat, ja sigui com a observacions aïllades o com a llistes. Qui vulgui tenir-hi accés ens ha de passar el correu electrònic (ornitho@ornitologia.org) perquè s’ha de donar d’alta la gent individualment. D'aquesta manera es podran identificar les dades provinents de nocmig i esperem, més endavant, poder donar opcions especifiques per consultar-les o visualitzar-les.

Divendres 3 Abril 2020
El segon cap de setmana de maig se celebra la segona Riuada de Moixons de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una activitat oberta a tothom que consisteix en comptar el màxim nombre d’espècies d’ocells de manera cooperativa dins de les 4 comarques de les Terres de l’Ebre (Montsià, Baix Ebre, Terra Alta i Ribera d’Ebre). L’esdeveniment comença a comptar espècies el divendres 8 de maig a les 20h i acaba a les 20h del dissabte 9 i els participants s’organitzen entre ells per cobrir el màxim possible de l’àrea de mostreig durant aquestes 24 hores. S’acaba amb un sopar de germanor a l’ermita de Santa Madrona de Corbera d’Ebre. L’any passat es va aconseguir comptar 195 espècies d’ocells. El cost de participació general és de 20€ que inclou el sopar i una samarreta amb un dibuix de Clara Teixidor.
L’activitat l’organitza Picampall i l’ICO hi col·labora.

Més informació: http://bit.ly/33ksMSs

Divendres 3 Abril 2020
El brot de coronavirus i les mesures de lluita i contenció associades ens han obligat a cancel·lar bona part de les activitats presencials previstes properament. Hem mirat, però, de compensar-ho posant en marxa algunes alternatives sempre que ens ha estat possible: 
 
Cursos i sortides
 
Tots els cursos i sortides previstes pels mesos de març i abril s'han cancel·lat o reprogramat per més endavant. En el cas dels cursos, s’oferirà una alternativa online a cadascun d'ells a tothom que ja s'hi havia inscrit. Aquests cursos seran gratuïts i, tot i que no podran ser exactament igual que els que s'anàvem a fer, tindran continguts similars i esperem que segueixin sent una molt bona opció formativa.

D'altra banda, amb la idea d'oferir noves opcions de formació a tota la gent que s'ha de quedar confinada a casa, hem posat en marxa una nova línia de cursos online totalment gratuïts. Com veureu ja estan obertes les inscripcions a alguns d'aquests cursos però properament anirem ampliant el programa. Estigueu atents!
 
Jornades SOCC
 
Al ser un esdeveniment força multitudinari i que requereix força preparació prèvia, hem hagut d'ajornar les jornades SOCC que s’anaven a celebrar el 16 de Maig de 2020. Tan punt sapiguem la nova data de celebració en farem àmplia difusió.
 
En definitiva, és el moment de ser responsables i quedar-se a casa: #JoEmQuedoACasa, però no sense ocells!  
 

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

OFICINES TANCADES TEMPORALMENT

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats