Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dilluns 23 Novembre 2020
Com vam anunciar la setmana passada, els dies 3 i 4 de desembre es faran les presentacions internacional i catalana del nou Atles dels Ocells nidificants d'Europa. Els socis i col·laboradors de l'ICO podeu aconseguir l'Atles a un preu especial de prepublicació de 70€ (22% de descompte) només fins al 30 de novembre. Podeu fer la vostra compra online des d'aquest enllaç: https://www.lynxeds.com/ca/producte/european-breeding-bird-atlas-2-distribution-abundance-and-change/

Després de més de 20 anys des de la publicació del primer Atles dels ocells reproductors d’Europa, aquest nou atles presenta la informació més actualitzada sobre distribució, abundància i canvis en les poblacions dels ocells d’Europa. S’ha dut a terme gràcies a l’enorme esforç de l’European Bird Census Council i les seves organitzacions associades a 48 països. En el treball de camp han participat prop de 120.000 col·laboradors, principalment des de 2013 a 2017, per la qual cosa constitueix un dels projectes més grans de ciència ciutadana sobre biodiversitat realitzats fins ara.

L’obra presenta informació de totes les espècies reproductores durant el període d’estudi. Un total de 556 espècies es tracten de forma completa, amb textos, mapes i una il·lustració. Les fitxes completes d’espècie inclouen mapes de 50×50 km (mostrant generalment dades d’abundància), models de distribució de 10×10 km (de 222 espècies reproductores) i mapes de canvi (comparant la distribució actual amb l’obtinguda fa més de 30 anys en el primer atles). Utilitzant un rigorós enfocament científic, aquestes dades documenten l’estat de l’avifauna reproductora europea i contribueixen a l’objectiu de fomentar la conservació dels ocells i els seus hàbitats.

Dijous 19 Novembre 2020


Presentació internacional
3 de desembre de 16:00 a 17:30


Presentarem el llibre i celebrarem la seva publicació fent especial èmfasi en Barcelona, ​​Sempach i Praga, les tres localitats des de les quals s’ha coordinat l’Atles. L’acte serà en anglès i s’emetrà en directe des del Museu de Ciències Naturals de Barcelona a través de YouTube: youtu.be/lme2TBqoIEw. El moderarà el nostre company Carles Carboneres i comptarà amb intervencions dels membres de l’equip de coordinació europeu, coordinadors nacionals, Fundació MAVA, BirdLife International, Comissió Europea, Lynx Edicions i Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Presentació a Catalunya
4 de desembre de 18:00 a 19:30

Presentarem el llibre i celebrarem la seva publicació des d’una perspectiva més local. Aquest acte serà en català i s’emetrà en directe des del Zoo de Barcelona a través de YouTube: youtu.be/ZzyKm3mkylk. Estarà moderat per la biòloga i divulgadora científica Evelyn Segura i intervindran les persones que han fet possible el projecte des de Catalunya, molt especialment des de l’Institut Català d’Ornitologia, però també des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el CREAF i Lynx edicions. També comptarem amb la participació de les institucions que ens han recolzat des de Catalunya (Fundació Zoo, Museu de Ciències Naturals i Generalitat) i no faltaran, tampoc, les connexions internacionals.

Si voleu conèixer més detalls del projecte us animem a assistir també al Taller internacional sobre l'Atles que s'emetrà en directe el dia 3 de desembre de 10:00 a 14:00 també des de YouTube: youtu.be/Al9_LzJxhQ0 (vegeu més informació aquí).

 

Divendres 30 Octubre 2020
Enguany repetim el cens de rapinyaires nocturns al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac organitzat pel Centre de Monitoratge de la Biodiversitat de Muntanyes Mediterrànies (CMBMM). Les dates de realització del cens són als capvespres del divendres 11 i 18 de desembre de 2020; 15 i 22 de gener de 2021 i 12 i 19 de febrer de 2021.

Divendres 30 Octubre 2020
El passat 17 de setembre es van marcar 17 falciots pàl·lids a Barcelona dins del projecte Migra de SEO /BirdLife amb la col·laboració d’anelladors experts de l’ICO i membres de l’associació Galanthus. Els falciots porten un geolocalitzador que ha de permetre conèixer aspectes de la seva biologia i especialment detalls de la migració i àrees d’hivernada.
 

Divendres 30 Octubre 2020
El cap de setmana del 17 i 18 d’octubre es va dur a terme la cinquena edició del Cap de Creus Autumn Weekend (CCAW), un cap de setmana de prospecció ornitològica en diferents àmbits del Parc per a l’estudi de la migració postnupcial dels passeriformes europeus. Mitjançant l’anellament científic es van mostrejar a 6 localitats diferents per obtenir informació sobre la condició física i les característiques de les aturades en la migració de diverses espècies. A més, es van obtenir dades biomètriques i fenològiques que complementen el coneixement ornític del Parc Natural.

En els punts d’anellament es van capturar un total de 1595 ocells de 33 espècies diferents, amb el tallarol de casquet (661), el tallarol capnegre (431) i el pit-roig (332), com a espècies més anellades.
Es van capturar diversos exemplars anellats els anys anteriors a la mateixa zona i també dos tallarols de casquet amb anelles de Bèlgica i de la República Txeca.

Quant a espècies migradores de llarga distància (transsaharians, és a dir, que hivernen al sud del Sàhara) es va anellar un rossinyol comú, quatre cotxes cua-roges, una boscarla de canyar, tres tallarols grossos i un mastegatatxes. Pel que fa a ocells no passeriformes, es va anellar un becadell comú i dos colltorts.

Durant els pròxims mesos s’analitzaran les dades estadísticament per obtenir els resultats sobre la condició corporal dels ocells en aquesta aturada i sobre possibles diferències segons l’hàbitat que utilitzen.

Aquest any hi han participat els anelladors i col·laboradors següents: Guillem Arrufat, Joan Aymerich, Èlia Bautista, Jordi Bermejo, Raül Calderon, Armand Casadó, Oriol Clarabuch, Gerard Dalmau, Carles Durà, Eduard Durany, Raül Escandell, Ponç Feliu, Quim Feliu, Àlex Fonollosa, Miguel Angel Fuentes, David Ibáñez, Núria Ibáñez, Marc Illa, Roger Jutglà, Hubert Mas, Esteve Massagué, Quirze Massagué, Quima Massagué, Lluís Mir, Jan Lluc Oliva, Maria Ortiz, David Robson, Seán Ronayne, Aïda Sabaté, Jordana Sainz-Rozas, Laura Solé, Carles Tobella, i Jordi Vancells.

Finalment, com a dada d’interès addicional es va capturar un ratpenat orellut gris o orellut meridional (Plecotus austriacus) al mas de Rabassers de Baix. Tenint en compte que és una espècie que acostuma a utilitzar les zones arbrades per a desplaçar-se fins a les zones d’alimentació de la plana, és interessant trobar-lo en aquest indret.

Agraïments: Al Parc Natural de Cap de Creus i especialment a en Gerard Carrión per les facilitats donades per dur a terme l’activitat, i a tots els anelladors que ho van fer possible.
 

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats