Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies
Dimecres 3 Març 2021
Moltes espècies d'ocells migradors terrestres estan patint forts declivis poblacionals arreu del continent i és urgent, per tant, posar en marxa accions sobre el terreny que ajudin a pal·liar aquesta situació. Es fa difícil, però, dissenyar i implementar aquestes polítiques de conservació ja que hi ha molts factors ambientals involucrats i no és gens fàcil dirigir els esforços de manera que siguin realment efectius.


Un estudi que acaba de ser publicat per la prestigiosa revista Proceedings of the Royal Society B i en el que ha participat l'ICO, pot ser de gran ajuda. L'estudi, titulat Covariation in population trends and demography reveals targets for conservation action, conclou que incrementar la productivitat local podria ser una de les millors maneres d'ajudar a millorar les tendències poblacionals de moltes espècies d'ocells migradores.

Per arribar a aquesta conclusió, el treball ha analitzat conjuntament dues fonts de dades diferents. D'una banda, les dades sobre tendències poblacionals obtingudes arreu d'Europa pel projecte PECBMS, coordinat per l'EBCC i on l'ICO hi contribueix amb les dades del SOCC. I de l'altra, les dades de productivitat i supervivència obtingudes pel projecte EuroCES, coordinat per EURING i on l'ICO hi participa amb el projecte d'anellament SYLVIA.

Les anàlisis que s'han fet mostren que les espècies migradores i no migradores que coexisteixen en un mateix indret tenen tendències poblacionals i de productivitat locals similars però no a nivell de supervivència interanual. Aquest patró, a més, s'observa tant en ambients de caire més àrid com de més humit. 

És a dir, els llocs que són bons per les espècies residents tendeixen a ser també bons per a les espècies migradores, i a l'inrevés. Tot això suggereix que les accions de conservació encaminades a millorar localment la qualitat de les zones de cria, en especial si es dirigeixen a potenciar la productivitat, poden donar resultats veritablement bons i, no només pels migradors, sinó pel conjunt de la comunitat d'ocells.

 
 
Covariació entre les espècies residents i les espècies migradores coexistents en ambients àrids i humits en la mitjana local de la tendència poblacional (a,b), nivell de productivitat estandarditzada (c,d) i supervivència anual estandarditzada (e,f).

Aquest estudi demostra que la combinació de diferents fonts de dades pot ajudar a respondre millor problemàtiques de conservació i posa de manifest, novament, la importància que té l'anellament quan es tracta d'identificar les causes o els factors que hi ha darrere dels canvis observats.

Aquest estudi ha estat possible gràcies a tots els anelladors i observadors de camp que participen als projectes SOCC i SYLVIA i també dels seus homòlegs de la resta d'Europa. 

Referència completa: Morrison Catriona A., Butler Simon J., Robinson Robert A., Clark Jacquie A., Arizaga Juan, Aunins Ainars, Baltà Oriol, Cepák Jaroslav, Chodkiewicz Tomasz, Escandell Virginia, Foppen Ruud P. B., Gregory Richard D., Husby Magne, Jiguet Frédéric, Kålås John Atle, Lehikoinen Aleksi, Lindström Åke, Moshøj Charlotte M., Nagy Károly, Nebot Arantza Leal, Piha Markus, Reif Jiří, Sattler Thomas, Škorpilová Jana, Szép Tibor, Teufelbauer Norbert, Thorup Kasper, van Turnhout Chris, Wenninger Thomas and Gill Jennifer A. 2021. Covariation in population trends and demography reveals targets for conservation action. Proc. R. Soc. B. https://doi.org/10.1098/rspb.2020.2955
 

Dimarts 19 Gener 2021
Javier Blasco Zumeta, conegut per les seves fitxes d’identificació d’ocells en mà (Atlas de Identificación de las aves de Aragón) ens comunica que l’editorial Tundra té previst la publicació d’aquesta obra en paper. L’autor demana ajuda als anelladors i altres ornitòlegs que tinguin fotos en mà per completar algunes fitxes encara no acabades. Més info: http://blascozumeta.com/

Dimarts 19 Gener 2021
El TERMCAT amplia novament el cabal terminològic del Diccionari dels ocells del món. L’obra, elaborada per la Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el TERMCAT, incorpora en aquesta actualització 691 denominacions catalanes relatives a 677 espècies d’11 famílies d’ocells passeriformes. També s’hi inclouen noves il·lustracions cedides per Àlex Mascarell, il·lustrador i membre de l’equip de coordinadors científics de l’obra.
Amb aquesta nova actualització, el diccionari permet la consulta de 8.056 fitxes terminològiques, que contenen 8.193 denominacions catalanes, corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes i a les espècies de 85 famílies d’ocells passeriformes. Cada fitxa inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari també inclou 435 il·lustracions i, quan s’ha cregut convenient, notes amb informació complementària sobre els termes.
El Diccionari dels ocells del món forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment prop de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat.

https://www.termcat.cat/ca/actualitat/noticies/nova-actualitzacio-del-diccionari-dels-ocells-del-mon-que-ja-supera-les-8000

Dimarts 19 Gener 2021
La campanya d’anellament a Canal Vell per al seguiment de passeriformes de canyar en migració postnupcial va finalitzar el dia 1 de desembre. Ha estat la 29a temporada de seguiment ininterromput des de l’inici del projecte l’any 1992. Aquesta darrera temporada  ha estat marcada per alts i baixos i, en general, amb resultats inferiors a la mitjana dels anys anteriors, però amb unes darreres setmanes amb una bona entrada de mosquiter comú (1.279 captures).

Finalment la campanya ha acabat amb un total de 5.163 primeres captures que suposa la 18a posició dels 29 anys de seguiment. Com és habitual, la boscarla de canyar amb 1.368 exemplars ha estat l’espècie més anellada. Ha estat una tardor bona per a la boscarla dels joncs amb 71 primeres captures (2a posició dels 29 anys de seguiment) i també pel blauet amb 204 exemplars (3r millor any). En canvi, s’han obtingut xifres molt baixes pel mosquiter de passa (55) i els tallarols en general (Sylvia spp) amb molt poques captures, encara que aquests no són mai abundants a Canal Vell.

D’altra banda, s’han fet 10 recuperacions estrangeres: 2 boscarles dels joncs d’Holanda, tres boscarles de canyar de França (2) i Bèlgica, 3 cotxes blaves d’Alemanya i Holanda, un repicatalons de Polònia i un mosquiter comú del Regne Unit. Com sempre, podeu revisar les captures diàries i els totals en aquest enllaç:

https://apps.ornitologia.org/anella/migra/M001/charts
 

Dimarts 19 Gener 2021
Davant les mesures restrictives de mobilitat imposades arran de la situació sanitària actual per la COVID-19, i en la línia del que fem amb el projecte SYLVIA, hi ha l'opció de demanar un permís especial per poder seguir fent estudis científics que, per la seva naturalesa, no es poden posposar. 
 
Els anelladors i anelladores que vulguin una autorització d'aquest tipus ens han d'enviar les peticions a ico@ornitologia.org indicant de forma breu: 1) títol de l'estudi; 2) metodologia; 3) motiu pel qual no es pot posposar l'estudi, 4) àrea geogràfica; 5) objectius; 6) responsable i col·laboradors/es pels que se sol·licita l'autorització (inclòs el DNI). 
 
Remarquem que es tracta de permisos excepcionals que només es poden demanar si se certifica que és del tot impossible posposar l'estudi.

Feed RSS de notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats