Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Divendres 10 Maig 2019
L’associació Picampall organitza la “Primera riuada de moixons de les Terres de l’Ebre” amb l’objectiu de mobilitzar les persones de dins i fora el territori que tinguin interès en els ocells. L’activitat consistirà en una jornada cooperativa per comptabilitzar el major nombre d’espècies d’ocells a les Terres de l’Ebre i tindrà lloc el cap de setmana de l’11 de maig.

Amb les dades recollides aportaran informació sobre les espècies en aquest període de migració als projectes de ciència ciutadana de l’ICO i faran una trobada de persones entusiastes de l’ornitologia per posar en comú les seves inquietuds.

Més informació i inscripcions: www.picampall.cat

Divendres 10 Maig 2019
La propera Assemblea General Ordinària de l’ICO tindrà lloc a l’Estació Biològica del Montseny (Fogars de Montclús) el pròxim dia 8 de juny. L’Assemblea tindrà lloc el dissabte al matí i desprès de dinar (gratuït pels socis), es farà una visita guiada a l’Estació Biològica i els seus voltants per donar-la a conèixer als socis i mostrar l’ús que se’n vol fer quant a la recerca, formació i divulgació científica. L'Estació Biològica del Montseny consta de dos equipaments, Fontmartina, l’antiga oficina del Parc Natural del Montseny, i el refugi del Puig.

Divendres 10 Maig 2019
L’Institut d’Estudis Catalans ha atorgat el premi Prat de la Riba 2019, que forma part dels Premis Sant Jordi, a l’Atles dels ocells nidificants de Barcelona, impulsat per l’ICO, la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Barcelona Zoo. L’acte de lliurament va tenir lloc el passat 30 d’abril a les 12 del migdia a la Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans i va estar presidit per Joandomènec Ros, president de l’IEC, i Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, acompanyats de la resta del consell de govern de l’IEC. Els Premis Sant Jordi tenen una llarga tradició històrica i contribueixen a assolir la finalitat de l’IEC de promoure l’alta investigació científica, principalment la de tots els elements de la cultura catalana. Podeu consultar la relació dels treballs premiats en aquest enllaç.

Divendres 10 Maig 2019
L’Institut Català d’Ornitologia anuncia la primera convocatòria de les proves d’accés a anellador auxiliar i expert de 2019 en les dates següents:

- dissabte 22 de juny 2019, Can Jordà, Santa Susanna: PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR EXPERT.
La prova d’accés a anellador expert consistirà d’una part pràctica que començarà a les 8:00 h i d’una part teòrica que tindrà lloc de 16:00 a 19:00 h. A la prova pràctica es valoraran especialment les habilitats relacionades amb el muntatge de xarxes japoneses, l’extracció dels ocells de les xarxes i la seva manipulació posterior. També s’avaluarà la presa de dades biomètriques i de muda. La prova teòrica consistirà en un qüestionari de preguntes sobre la pràctica de l’anellament, a més d’un apartat específic sobre datació i un altre sobre identificació. Telèfon de contacte 656 327 223. No està permesa la presència a les proves d’altres anelladors i persones que no s’examinin.

- dimarts 18 de juny 2019, Museu Blau (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, 08019 Barcelona): PROVA D'ACCÉS A ANELLADOR AUXILIAR.
La prova d'accés a anellador auxiliar tindrà lloc de 18:00 a 20:00 h. La prova és teòrica i consistirà en un qüestionari sobre la pràctica de l’anellament i d'un apartat específic sobre identificació.
En ambdues proves, es podran consultar els apunts, guies de camp i d’altres llibres similars sobre muda, datat i sexat d’ocells que cadascú cregui necessari. Aquest material, però, serà exclusivament d’ús particular i cada persona només podrà utilitzar el seu propi material de consulta.
Us recordem que per presentar-se a les proves d'accés a anellador cal haver lliurat abans a l'Oficina de l’ICO el full d’aval signat per dos anelladors experts i els fulls per anelladors en formació on es faci constar que s'han processat i extret de les xarxes un mínim de 500 ocells de 50 espècies diferents (per a l'expert) o 300 ocells de 30 espècies (per a l’auxiliar). Tots aquells que ja hagin fet alguna prova d’anellador expert prèviament i vulguin presentar-se a una nova convocatòria, hauran d’acreditar, mitjançant els fulls d’anelladors en formació, que han processat i extret de les xarxes un mínim de 250 ocells de 25 espècies diferents des de la data de l’última prova no superada. La data límit i improrrogable per lliurar aquests documents i fer efectius els drets d’examen (6 euros) és el dia 15 de juny.

Divendres 10 Maig 2019
Estem buscant una persona per sol·licitar una beca predoctoral FI de la Generalitat de Catalunya (data prevista de la convocatòria setembre de 2019), per a desenvolupar la tesi doctoral en el nostre equip de recerca. El nostre grup treballa fonamentalment en l'ecologia i la conservació de les aus marines; pots veure les nostres línies de recerca i les contribucions científiques del grup en la pàgina www.gonzalez-solis.com.
 
Si estàs interessat/da, has acabat o acabaràs els teus estudis de màster entre l'1 de gener de 2017 i al 31 de desembre de 2019, i tens un expedient de grau superior a 7,5, si us plau, envia’ns un correu electrònic amb el teu CV i expedient acadèmic i explicant les teves motivacions per realitzar aquest doctorat abans del 10 de maig de 2019 a jgsolis@ub.edu.

L'objectiu principal d'aquest doctorat és estudiar la contaminació per microplàstics en aus marines de la Mediterrània i la possible transferència de contaminants dels plàstics a les aus.

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats