Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

​Faunapyr, el visor de fauna més complet dels Pirineus

Divendres 11 Juny 2021


Desenes d'experts en fauna es reuneixen aquest cap de setmana a l'Alt Pirineu per a clausurar el projecte Faunapyr, sobre cites de fauna pirinenca, liderat per la Societat de Ciències Aranzadi

Un Bioblitz (mostreig intensiu de fauna) organitzat per científics i experts en fauna, així com activitats de divulgació paral·leles, completen l'acte de clausura d'aquest projecte europeu que ha suposat una fita en la recol·lecció de cites de fauna als Pirineus.

Gràcies al suport del programa europeu Interreg Poctefa, un equip multidisciplinari conformat per entitats lligades a l'àmbit de la conservació i recerca de fauna del País Basc, Aragó, Catalunya i França ha aconseguit crear el portal d'internet més completa per a mostrar la distribució de la fauna dels Pirineus. Al seu torn, altres entitats s'han anat sumant a la iniciativa, la qual cosa està donant lloc a un visor de fauna sense precedents en tot l'àmbit pirinenc i pràcticament únic a Europa en el que a cooperació transfronterera en aquesta matèria, es refereix.

“Aquest projecte respon a un dèficit en el coneixement de dades sobre la fauna del Pirineu i resol la necessitat de conjuminar la informació científica de les bases de dades sobre biodiversitat que existien fins al moment”, explicava Juan Arizaga, director del departament d'ornitologia d'Aranzadi. Faunapyr ha aconseguit aglutinar bases de dades de diverses fonts, entre elles les de governs regionals, museus, universitats i diferents associacions. En aquest context, el conjunt de portals ‘Ornitho’ existents a un costat i a l'altre dels Pirineus juguen un paper central. Es fa valdre, d'aquesta manera, l'aportació de cites de fauna no sols d'experts i professionals, sinó d'una enorme quantitat de ciutadans que, voluntàriament, reporten periòdicament les seves observacions a través dels diferents portals regionals ja existents.

Tota aquesta informació, que ja existia anteriorment, la podrem visualitzar ara de manera conjunta en aquest nou visor de fauna. Però, a més, el portal continua viu i obert a incorporar noves bases de dades… Tantes, com puguem. El visor del portal Faunpayr abasta la regió CTP (Comunitat de Treball dels Pirineus), que aglutina la major part de l'àrea geogràfica ocupada pels Pirineus, en els seus dos vessants.

Actualment, Faunapyr conté més de 2 milions de cites d'ocells, mamífers, amfibis, rèptils, papallones i odonats o libèl·lules. Aquestes dades serveixen per a millorar el coneixement sobre la biodiversitat dels Pirineus. Tenen, per això, aplicació per a realitzar estudis científics així com per a aquells que han de gestionar i conservar tot aquest immens patrimoni natural. La informació emmagatzemada a Faunpayr és consultable a escala de cel·les de 1x1 km (o de 10x10 km per a les espècies més amenaçades).

Les entitats sòcies d'aquest projecte Poctefa són: la Reserva de la Biosfera Ordesa Viñamala, Conservatoire d’Espaces Naturals de Midi-Pyrénées, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya,  l'Institut Català d'Ornitologia i la Ligue pour la Protection des Oiseaux.

Ciència ciutadana

Durant els tres anys que ha portat desenvolupar el projecte, a més, s'han dut a terme cursos d'identificació d'espècies de fauna que tenen la finalitat de formar ciutadans que puguin aportar dades d'espècies. A través de la promoció d'iniciatives locals es contribueix, també, a impulsar l'entrada de noves dades en Faunapyr.

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats