Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Niu censat = niu protegit!

Dijous 9 Abril 2020


La normativa legal vigent estableix que no es pot dur a terme cap intervenció que pugui afectar ni destruir cap lloc de nidificació o refugi d'aus protegides (els nius i refugis també estan protegits fora de l'època de cria i encara que no estiguin ocupats). En cas que sigui necessari realitzar alguna intervenció que pugui afectar-los caldrà sol·licitar una autorització excepcional als Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya abans d'iniciar qualsevol actuació.

En aquest context, l'ICO ajuda a protegir els nius dels ocells facilitant l’accés a la informació recollida pels projectes de ciència ciutadana nius.cat i orenetes.cat així com les dades recopilades gràcies a la col·laboració del cos d’Agents Rurals, i voluntaris i entitats com Galanthus, a través de visornius.cat, un visor online que s'actualitza en temps real. Gràcies a aquest visor, els tècnics de medi ambient de la Generalitat i de les administracions locals poden veure la localització de tots els nius que tenim censats. A més, inclou un servei de consulta que informa de la possible presència de nius a indrets urbans on es vol fer alguna intervenció.


Com puc ajudar?

Ara que passem més temps a casa degut al confinament, essent plena primavera, hi ha molta gent que està observant ocells que fan el niu al seu patí o en arbres o edificis propers. La informació d'aquests nius és molt interessant i, a més, ens pot ajudar a protegir-los millor.

Així doncs, si veus un niu de casa estant t'animem a que participis a nius.cat i comparteixis les teves observacions. Aquí t'expliquem com fer-ho. 

Més endavant, un cop acabi el confinament, una altre bona opció per col·laborar és participar en el projecte orenetes.cat

Colònies de falciots o ballesters

Si en plena època de cria observes falciots o ballesters entrant i sortint d'algun edifici (per exemple dels forats d'una mitgera) probablement sigui perquè s'hi ha establert una colònia de cria d'alguna d'aquestes espècies.

En aquests casos nius.cat no és el millor lloc per introduir les observacions ja que aquest projecte està pensat per seguir nius individuals, no colònies. Per ajudar a localitzar i protegir les colònies d'aquestes espècies hem donat d'alta el projecte "Colònies de falciots" a ornitho.cat. Aquí t'expliquem com fer-ho:


Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
"Oficina tancada a causa de la COVID-19". Horari telefònic de dilluns a divendres de 9:30 a 14:30.

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats