Accés intranet
Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Observacions de NOCMIG a Ornitho

Divendres 3 Abril 2020


L’enregistrament de sons d’ocells migratoris (NOCMIG: nocturnal migration o NFC: nocturnal flight calls) està rebent darrerament força atenció a Catalunya. Des que a la passada edició del Delta Birding Festival en Magnus Robb ens en va mostrar les seves bondats, han estat un bon nombre de persones que s’hi han engrescat. El NOCMIG va néixer als EEUU com a resposta al fet que hi ha una major quantitat de passeriformes americans que produeixen vocalitzacions nocturnes que els seus homòlegs europeus. No obstant això, aquesta activitat cada vegada té més practicants a aquest costat del Atlàntic.

El procés consisteix, a grans trets, en usar algun tipus de gravadora per tal de captar les vocalitzacions que emeten els ocells mentre migren i, posteriorment, passar aquests arxius d’àudio a forma d’espectrograma (representació gràfica del sons) mitjançant un software per ordinadors. Un cop hem aconseguit aquests espectrogrames haurem de buscar, visualment primer, les marques que deixen aquestes vocalitzacions per poder aïllar-les i identificar-ne l’espècie que les ha produït. El que és realment interessant d’aquesta tècnica és que no cal viure a cap lloc concret prop de la costa per aconseguir enregistraments interessants. El ocells passeriformes migren, generalment, en un front força ample, cosa que fa que qualsevol lloc pugui generar dades interessants.

Fa mesos que des de l’ICO estem mirant com donar opcions als observadors per enregistrar les dades que generem a partir del NOCMIG. Finalment, aquesta setmana s'ha obert una possibilitat. Hem creat un projecte a Ornitho.cat anomenat "NOCMIG" en el qual es podran entrar les dades específiques d’aquesta activitat, ja sigui com a observacions aïllades o com a llistes. Qui vulgui tenir-hi accés ens ha de passar el correu electrònic (ornitho@ornitologia.org) perquè s’ha de donar d’alta la gent individualment. D'aquesta manera es podran identificar les dades provinents de nocmig i esperem, més endavant, poder donar opcions especifiques per consultar-les o visualitzar-les.

Últimes Notícies




Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona
Dilluns, dimecres i dijous: 9:00h-17:00h.
Dimarts i divendres: 9:00h-15:00h.

 




Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats