Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

3.000 voltors anellats!

Dijous 24 Octubre 2019


El passat 13 d’octubre el Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona (GACO) va fer un acte commemoratiu per celebrar que ja s’han capturat 5000 voltors i s’han anellat 3000. El GACO anella voltors comuns (Gyps fulvus) des del 2006, tot i que ho fa de forma regular a l’abocador comarcal d’Orís des del 2010. Per fer-ho, ha instal·lat una gàbia-trampa a on es proporciona menjar als ocells carronyaires cada setmana. Als voltors capturats se’ls anella amb anella metàl·lica i anella de lectura a distancia per a que la gent que els detecti els pugui entrar al portal de marques especials de l’ICO (www.marquesespecials.cat) per tal d’esbrinar els moviments i la longevitat d’aquets ocells. A més, es pesen i es comprova que tots els voltors estiguin en bon estat. Es prenen mesures biomètriques (mesura de l’envergadura, crani...), es fan fotos per esbrinar la muda de l’ocell i se’n determina l’edat. Finalment s’allibera de nou al medi.

Els voltors anellats pel GACO s’han observat arreu de Catalunya, però també a  França, Espanya, Portugal, Itàlia i Alemanya. S’han trobat voltors de més de 15 anys d’edat i s’han fet estudis del seu patró de muda, dels seus moviments poblacionals, de la seva dieta i del seu estat de salut, com ara la quantitat de metalls pesants que porten en sang o la quantitat de bactèries immunes als antibiòtics, gràcies a la col·laboració amb diverses universitats.

Últimes Notícies
Seu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

VACANCES FINS AL 7 DE SETEMBRE

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats