Institut Català d'Ornitologia


Titular notícies

Dilluns 8 Juliol 2019
Mirant les dades del projecte SYLVIA fins a finals de juny, veiem que la productivitat mitjana de les espècies més abundants encara es manté per sota, tot i que poc, de la mitjana dels darrers anys. La calor i la sequera sembla que estan afectant la reproducció en general, tot i que observem que hi ha espècies que se'n beneficien i d'altres que en surten perjudicades.
 
 


 Si ens fixem en alguna de les espècies, per exemple la merla, veiem que la seva productivitat ha baixat respecte la de finals de maig. La merla és una espècie molt sensible a la quantitat pluja present durant l'hivern i la primavera, tal i com ens indiquen les mateixes dades del projecte i com es pot veure a la figura de baix, perquè alimenta els polls principalment amb cucs de terra.

Contrastant-ho amb els mapes d'anomalia de precipitació estacionals del Meteocat, veiem que enguany, tant la primavera i, molt especialment, l'hivern han estat més secs del que és habitual. El mateix podríem dir del tord comú. 

Dimecres 3 Juliol 2019
L'any que ve actualitzarem la metodologia de cens del Projecte Orenetes i aquest any farem les proves per testar-la. Necessitem voluntaris que ens ajudin a fer aquestes proves.
 
Per participar en els censos pilot, no és necessari haver participat en el projecte Orenetes amb anterioritat ni tenir coneixements específics, només es demana portar prismàtics i un smartphone amb Android si és possible. Un responsable del projecte acompanyarà als voluntaris durant la prova.
 
Les dates i horaris disponibles per fer de voluntari són:
 
Cardedeu: dimecres 3 de juliol a les 19:00
Sant Feliu de Llobregat: dijous 4 de juliol a les 17:00
Matadepera: diumenge 7 de juliol a les 1:00
 
Per apuntar-vos com a voluntaris contacteu amb: marina.cuito@ornitologia.org

Dimecres 3 Juliol 2019
El passat 13 de juny es va fer la presentació de la recent estrenada Estació Biològica del Montseny a la premsa. Més que fer un acte estàtic amb una exposició de les característiques i finalitats de l’equipament, vam voler portar els periodistes dels diferents mitjans a experimentar les tasques d’investigació i divulgació que s’estan fent.

Així, van tenir l’oportunitat d’anar, caçapapallones en mà, a veure com els lepidopteròlegs estudien les papallones, com es fa un cens del BMS, revisar caixes niu i anellar pollets, desinfectar botes abans d’accedir a un rierol del tritó del Montseny o, fins i tot, col·locar una càmera de fototrampeig per “caçar” guineus i gorjablancs.

En aquesta activa jornada, els periodistes van tenir l’oportunitat d’entrevistar investigadors i personal de l’ICO, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i del GRENP, que van explicar amb detall les seves respectives activitats.
La sessió va rebre cobertura a diferents diaris comarcals, Catalunya Ràdio i TV3, mitjà que emetrà el reportatge avui, dimecres 3 de juliol, al Telenotícies Comarques a partir de les 14 h (si llegiu això després d’aquesta data, podeu trobar el vídeo a TV3 a la Carta).

I al vídeo podreu veure si vam caçar alguna guineu o, potser, algun gorjablanc...

Dimecres 3 Juliol 2019
El Parc Natural del Delta de l'Ebre ha previst realitzar l’anellament de polls de flamenc els dies 3 i 4 d’agost. Aquest anellament serà el dotzè que es realitza al delta de l’Ebre, àrea que allotja des de 1993 una de les poques colònies de reproducció estables de la Mediterrània. L’anellament de flamencs, coordinat internacionalment pel Greater Flamingo Network, dóna suport als diferents estudis científics sobre aquesta espècie. Aquests estudis són del tot necessaris per a la conservació del flamenc a escala global. Fins ara, al Delta s’han anellat 3.970 flamencs, dels quals s'han obtingut gairebé 17.000 observacions a diversos indrets, des de l’estuari del Sena fins la costa atlàntica de Mauritània, i des de Portugal fins a Turquia.

Aquest esdeveniment, a més del seu objectiu científic, pretén sensibilitzar a la població sobre la importància del delta de l’Ebre per a la conservació del flamenc i suposa un repte molt important, que no seria possible sense el suport i la col·laboració de moltes persones i entitats vinculades a la conservació i al parc natural.

A l'ICO, hem rebut una invitació per participar-hi 10 persones majors d’edat. Donada la complexitat de l’anellament, és del tot necessari l’assistència els dos dies esmentats: 3 d’agost (tarda: organització de l’anellament) i 4 d’agost (matí: anellament).

Poden optar a aquestes 10 places, tots el socis de l'ICO majors d'edat i amb el pagament de les quotes al dia, excepte les persones que ja han assistit algun cop a l’anellament durant les 11 ocasions precedents. Podeu enviar les vostres peticions al correu ico@ornitologia.org fins al dia 5 de juliol, indicant els vostre nom i cognom, DNI i telèfon de contacte. Les 10 places s'adjudicaran mitjançant sorteig de les peticions rebudes.

Dimecres 3 Juliol 2019
El cap de setmana del 13 i 14 de juliol el Museu de Ciències Naturals de Granollers durà a terme un curs de seguiment de petits mamífers a  l'Estacio Biològica del Montseny, Fontmartina.
 
Els petits mamífers són un grup molt divers entre els mamífers, però la mida petita i hàbits discrets de la majoria d’espècies els fan passar força desapercebuts. Per això, s’han desenvolupat diferents tècniques d’estudi que permeten detectar les espècies, com ara el trampeig o l’anàlisi de la dieta dels depredadors.

Des de 2008 es va iniciar un seguiment de petits mamífers comuns (programa SEMICE), que intenta establir les tendències poblacionals i esbrinar les causes de les variacions. Els assistents aprendran a identificar les espècies, les tècniques d’estudi, els procediments de càlculs d’abundància i coneixeran les tendències poblacionals d’aquests animals a la Xarxa de Parcs i a Catalunya.
 
Més info: http://www.ornitologia.org/ca/Activitats/ebm_montseny.html#microm1

Feed RSS de notíciesSeu social de l'ICO
Nat- Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4-5
08019 Barcelona

 
Oficina tècnica de l'ICO
Girona 168, Esc.B, Entresol 5a,
08037 Barcelona
+ 34 93 458 78 93 (carrer Girona)
+ 34 93 256 59 91 (Museu Blau)
ico@ornitologia.org

 

 
 

Qui Som

 

Què fem

 

Què oferim

 

Participa

 

Activitats